Nvidija je ovih dana predstavila svoje financijske rezultate i očekivano su fantastični. Kako je rudarenje kriptovaluta postajalo sve više i više mainstream, tako su se sve brže i brže razgrabile grafičke kartice s polica trgovina. Nvidija je tako u prvom kvartalu ove godine zaradila 3.2 milijarde dolara! To je 10 posto više nego u prošlom kvartalu, te 66 posto više nego prijašnje godine.

Kao što smo rekli, jedan od glavnih razloga za to je bilo sveopće ludilo za rudarenjem kriptovaluta, te iskorištavanje GPU-a do maksimuma. Ne čudi ni činjenica da su se cijene high-end grafičkih kartica udvostručile u odnosu na 2017.-u godinu.

Ipak, nije sve ni tako bajno. Nvidia i AMD primarno ciljaju na drugo tržište korisnika, a to su gameri. Dugoročno su to ljudi koji im donose profit, koji kupuju njihove kartice i priljev novaca je bio konstantan. Na zdravim nogama su rasle obje spomenute kompanije. I što se dogodilo sada?

Gameri su postali nezadovoljni jer nisu mogli doći do grafičkih kartica, a i cijene im nisu odgovarale. Prije su dobili jako dobru grafičku karticu za 500-injak eura ili dolara, dok su sada za iste te grafičke kartice morali izdvojiti oko 900-1000 dolara, odnosno eura.


Nvidia ne bježi od toga, te se hvale činjenicom da drugi kvartal za redom im ogroman profit donose “novi korisnici” (čitaj: rudari), te da su oni ipak uspjeli zadovoljiti i tržište za gamere, ali i rudare koji imaju neke druge razloge zašto kupuju grafičke kartice.
Ta izjava ne drži vodu jer Nvidia ne može znati da li je osoba koja je kupila grafičku karticu gamer ili rudar, no što je tu je.

Sličnu priču priča i AMD koji se na neki način izvukao iz dugova zahvaljujući povećanoj potražnji za grafičkim karticama, te kao i Nvidia, tvrde da im oko 10 posto grafičkih kartica odlazi na rudare, dok ostalih 90 postu su stalne “mušterije” – gameri.
Naše razmišljanje je da je u tome svemu ipak postotak rudara mnogo veći.

 

Dolazi li kraj ovakvom načinu rudarenja?

Kako cijene kriptovaluta padaju, tako unazad par mjeseci se osjeti i pad cijena grafičkih kartica. One još uvijek nisu došle u “normalu”, ali su svakako osjetno jeftinije nego početkom ove godine. Taj trend bi se trebao nastaviti i kroz narednih par mjeseci.

Postoji i određena teorija koja kaže da će cijene grafičkih kartica pasti “ispod normalnih vrijednosti” (op.a. preporučene maloprodajne cijene) jer će se sada na tržištu rabljenih grafičkih kartica naći jako veliki broj tih istih kartica koje se više neće koristiti za rudarenje.

Vjerojatno ćete dobre grafičke kartice moći kupiti za 100-200 dolara. Teško da će ih netko prodati po većoj cijeni jer su to ipak kartice koje su mjesecima radile na 100 posto i koje su upitne kvalitete nakon toliko sati rada na potpunom opterećenju.

Samim time bi i kartice trebale postati dostupnije svima nama koji ih kupujemo isključivo za igranje igri. Oni koji će željeti nove grafičke kartice, moći će ih kupiti po realnoj i normalnoj cijeni, a oni koji su spremni riskirat će ih moći kupiti osjetno jeftinije na stranicama za prodaju hardvera.

Svakako se veselimo tome i jedva čekamo dan kada ćemo ući u trgovinu hardverom i s police moći uzeti karticu koju želimo, a ne onu koja je ostala jer rudarima nije dobra za njihove potrebe.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here