Mozilla istražuje načine u kojima može korisnicima Firefoxa ponuditi još veću mogućnost privatnog pretraživanja koje ide iznad svih mogućnosti trenutne implementacije. Kako bi se to postiglo, novi način „Super Private Browsing“ („Super Privatno Pretraživanje“) bi se uključio u Tor mrežu da bi se korisnicima ponudila velika doza anonimnosti, uz brisanje kolačića i predmemorije.

Privatni načini pretraživanja nije ništa novo; svaki veći preglednik ima svoju verziju. To se zove Icognito način u Chromeu, privatno pregledavanje u Firefoxu i pregledavanje InPrivate u Edge-u i Internet Exploreru. Sve su verzije slične, jer se svi rade na isti način, tako da se pokreću u zasebnom prozoru i ne spremaju povijest pregledavanja, kolačiće, podatke o web-lokaciji ili podatke koje unosite u obrasce. Međutim, ono što privatni način pregledavanja nije u stanju napraviti je učiniti vašu prisutnost na webu anonimnom.

Iz Mozille objašnjavaju kako privatno pretraživanje ne čini korisnika anonimnim na internetu. Davatelj internetskih usluga, poslodavac ili same web stranice će i dalje biti u mogućnosti prikupljati informacije o stranicama koje se posjećuju. Također, privatno pretraživanje ne štiti ni od keyloggera ili špijunskog softvera (spyware) koji se može instalirati na računalu.

Firefoxov „Super Private Browser“ će napraviti taj dodatni korak. To će se postići tako što bi se ugradila Tor povezivost unutar samog Firefoxa. Tor, skraćeno za The Onion Router, je mreža koja maskira korisnikov identitet tako što usmjerava i šifrira promet preko Tor servera.

Jedan od nedostataka Tora je to što sve usmjeravanje dolazi pod cijenu performansi, recimo pretraživanje može biti dosta sporo na Tor mreži. To je jedna od stvari koje Mozilla dodatno razmatra kako bi vidjela je li ovo izvedivo u nekim granicama normale.

„Tor nudi privatnost i anonimnost na mreži, značajke koje su prijeko potrebne u modernom vremenu masovnog nadzora, praćenja i uzimanja otisaka. Međutim, omogućavanje velikom broju dodatnih korisnika korištenje Tor mreže, zahtijeva se rješavanje svih neučinkovitosti koje su trenutno prisutne kako bi protokol bi optimalan za implementaciju,“ kažu iz Mozille.

To je samo jedna od nekoliko stvari koje Mozilla istražuje kroz svoj istraživački program u prvoj polovici 2019. godine. Hoće li doći do nekog ostvarenja još ostaje za vidjeti, ali ljudi koji stoje iz Tor projekta se raduju ovome prijedlogu.

Iako postoje mnogi izazovi, ovo nije neostvariva ideja. Tijekom godina je Mozilla već usvojila neke značajke samostalnog Tor preglednika u svoju verziju Firefoxa, kao što su First-Party Isolation (FPI) koja odvaja kolačiće na temelju domene.

Dok nam u Firefox ne dođe potpuna Tor integracija, za potpunu anonimnost pretraživanja uvijek možete koristiti Tor preglednik, koji je dostupan za Windows, Mac, Linux i Android na poveznici ovdje.

Piše: Z.K.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here