S novim MacOS-om Catalina, Apple će zamijeniti iTunes s tri zasebne aplikacije: Music, TV i Podcasts. Što to znači za vaše datoteke i što to znači za iTunes korisnike koji koriste Windowse? U nastavku ćete saznati odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja.

Kao što je bilo i očekivano, Apple je na WWDC-u 2019 najavio gašenje iTunesa. Nažalost, ovo nije softver kojeg je moguće tek tako ugasiti i završiti dan. Predugo je iTunes bio dio Appleovog ekosustava i služio kao media library, media player i iPhone management alat. No, vrijeme je da ga se “ugasi” ali na malo drugačiji način. U MacOS-u Catalina koji dolazi na jesen, doći će tri nove aplikacije koje će zamijeniti postojeći iTunes. Naravno, ovakav događaj generira hrpu pitanja.

Je li iTunes zaista mrtav?

Kratki i lagani odgovor je – “da”. iTunes od jeseni više neće postojati kao samostalna aplikacija, odnosno od MacOS Catalina, iTunes više neće biti sastavni dio OS-a, niti će se aplikacija više moći skinuti. Točan datum se još ne zna, ali vjerojatno će Catalina doći u rujnu ili listopadu i zamijeniti postojeći Mojave, a tada će i službeno iTunes biti “mrtav” iako se više na njemu ne raditi niti će se raditi još idućih par mjeseci.

No, neki će reći da iTunes nije mrtav jer će ga zamijeniti tri zasebne aplikacije. Tako ćete imati zasebnu aplikaciju za glazbu, za serije i filmove, te za slušanje podcasta. Može se gledati na ovo da se iTunes dijeli na tri nove aplikacije od kojih će svaka biti zadužena za jedan “segment”.

Što će se dogoditi sa sadržajem kojeg ste kupili preko iTunesa?

Apple sada ima novi streaming servis, ali vjerojatno su mnogi prijašnjih godina preko iTunesa kupili određene pjesme ili cijele albume. Pitanje je što će se s tim sadržajem dogoditi kada iTunes više ne bude moguće koristiti?

Kada nova Apple Music aplikacija zamijeni iTunese u jesen, sve vaše “kupovine” će se prebaciti tamo. Na iPhoneu ili Macu ćete otvoriti Apple Music aplikaciju, logirati se sa svojim korisničkim računom i vidjet ćete glazbu koju ste kupili proteklih godina. Ako ste importali CD-e i kreirali si playliste na iTunesu, one će također biti tamo. Ako želite kupiti još kakvu glazbu i to ćete moći. iTunes Music Store će i dalje biti dostupan preko Music aplikacije.

Slična stvar će biti s filmovima, serijama i ostalim sadržajem koji ste kupili. Dotični sadržaj ćete moći pogledati u Apple TV aplikaciji, dok će se u zadnjoj – Podcast aplikaciji – nalaziti podcasti koje slušate i na koje ste se pretplatili.

Kako ćemo sada raditi backup iPhonea?

Sada postoje dva načina kako možete napraviti backup vašeg iPhonea – ili lokalno na računalo/Mac preko iTunes aplikacije ili s mobitela direktno u “iCloud”.
Kada Apple “eliminira” iTunes, Mac aplikacija Finder će biti zadužena za izradu backupa, odnosno sigurnosne kopije vaših podataka. Čim spojite iPhone na Mac odmah će vam se iPhone pokazati u sidebaru Findera i moći ćete napraviti backup, ažurirati iPhone ili vratiti stanje iPhonea na jedan od prijašnjih backupova.

Što ako imate Windowse?

Iako je ovo velika promjena za Mac korisnike, isto se ne može reći za Windows korisnike. Apple neće “ubiti” iTunes za Windowse, te oni neće dobiti tri nove aplikacije koje Apple razvija ili ih je već razvio. I dalje ćete moći koristiti iTunes na Windowsima, raditi backupove, ažurirati iPhone, kupovati glazbu, filmove, serije i sve što ste mogli do sada.
No, nemojte se prebrzo veseliti. Ako ova promjena dobro prođe na MacOS-u i korisnici budu zadovoljni, te Apple dobije izuzetno pozitivan feedback, onda će Apple istu stvar napraviti i na Windowsima. Ali za sada neće trošiti resurse na ovu skupinu korisnika.

Možemo li već sada isprobati nove aplikacije?

Većina korisnika će morati čekati jesen da skinu MacOS Catalinu koja će doći s novim aplikacijama i bez podrške za iTunes. No, ako baš sada želite probati te aplikacije, možete ako ste dio Apple Developer programa (op.a. koji košta 99 dolara godišnje). A možete se i “upisati” u public beta program te već idući mjesec probati iOS 13, MacOS Catalinu i druge.
Imajte samo na umu da se tu radi o početnim verzijama aplikacija koje će vrlo vjerojatno imati bugove, pa nemojte žuriti s time osim ako niste hardcore Apple fan i baš žarko želite biti dio beta programa.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here