Google Play Store ili na hrvatskom- Google Trgovina (koja je na nekim pametnim telefonima označena kao ”Trg. Play”) je glavno mjesto odakle svaki korisnik Android uređaja, bilo da se radi o pametnom telefonu ili tabletu, može pronaći sve ono što bi mu trebalo za njegov uređaj.

Bilo da se radi o aplikacijama za održavanje sustava uređaja, antivirusnih programa, internetskih preglednika, aplikacija za vježbanje, ili igre – Google Trgovina je mjesto gdje želite ”biti” ako ste korisnik Androida. Ipak, s obzirom na to da se Google Trgovina vrlo često mijenja i da ne prođe puno vremena, a da nas Google ne obraduje nekom novom forom koju je ugradio u svoju trgovinu aplikacijama, treba sve to znati i poznavati, jer nikad se ne zna kad nam nešto od toga može zatrebati.

U nastavku ovoga članka nešto ćemo reći o tri dosta važne stvari koje nam mogu vrlo lako promaknuti, a za koje bi bilo dobro da ih mi kao Android korisnici znamo.

 


google play trgovina

  1. Prije nego što skinete cijelu igru, isprobajte demo verziju (ako ona postoji).

Vrlo je vjerojatno da ste čuli za dio Android sustava koji se zove ”Instant Apps”. Ova mogućnost vam omogućuje korištenje aplikacija bez da ih trebate instalirati, što je samo po sebi vrlo dobra i zgodna stvar, pogotovo ako želimo samo vidjeti o kakvoj se aplikaciji radi. Nedavno je Google uveo i svojevrsnu nadogradnju na Instant Apps mogućnost koja se zove Google Play Instant. Radi se o mogućnosti uz pomoć koje ćete moći isprobati igru, bez da je trebate instalirati.

Ova mogućnost će vas posebno radovati ako ste gamer i volite igrati igre i na svom Android pametnom telefonu (ili tabletu). Umjesto da skinete cijelu igru i instalirate je jednostavno je možete isprobati na demo način. I ako vam se igra sviđa tek tada je možete skinuti (ako želite). Provjerite Instant Gameplay prozor unutar Googleove Trgovine aplikacija da vidite koje sve igre možete provjeriti na ovakav način. Trenutno, s obzirom na to da je ova mogućnost poprilično nova, postoji podrška za tek nekoliko igara (iako vjerujemo da ćemo s vremenom sve veći broj igara moći isprobati na ovakav način).

 

beta tester

  1. Isprobajte beta verzije novih aplikacija

Ako želite dobiti novu aplikaciju prije drugih i ako uz to želite pomoći developerima u razvoju njihove aplikacije koristeći svoja znanja i ideje, to možete učiniti tako što ćete isprobati beta verzije aplikacija (s time da trebate imati na umu da je velik broj beta aplikacija nestabilan).

Kako biste se pridružili beta zajednici, prvo što trebate učiniti jest pronaći aplikaciju koju želite testirati, listajte do dna stranice aplikacije i ako ondje vidite ”Become a beta tester”, kliknite na ”I’m in” i to je to. Unutar ”My apps&games” možete otići pod Beta prozor i ondje ćete vidjeti sve aplikacije unutar kojih ste pridruženi kao beta tester.

 

  1. Očistite povijest skinutih aplikacija

U slučaju da ste skinuli ogroman broj aplikacija, vrlo je vjerojatno da ćete u povijesti skidanja vidjeti unose svih njih. To vam može otežati pretraživanje one aplikacije koju biste možda ponovno željeli instalirati i koristiti, tako da ne bi bilo loše da s vremena na vrijeme očistite povjest skinutih aplikacija.

Kako biste maknuli povijest pretraživanja, idite iz lijevog izbornika i otvorite Settings – Clear local search history. Ako želite maknuti samo neke aplikacije, otvorite lijevi izbornik i odaberite My apps & games. Kliknite na Library i vidjeti ćete popis svih aplikacija koje ste ikada skinuli i instalirali na svoj Android uređaj. Kliknite na ”X” kako biste pojedinu aplikaciju maknuli s popisa.

Piše: D.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here