Chromebook uređaji kod nas možda i nisu toliko popularni jer su slabo dostupni, no u nekim drugim državama svijeta su pravi hit. Zbog toga, Google u suradnji s raznim proizvođačima prinosnih računala neprestano radi na razvoju i plasiranju na tržište novih Chromebook uređaja. Ovog puta, predstavljen je Chromebook x2 koji dolazi iz radionice HP-a, a posebnost mu je to što je sastavljen od dva dijela – može biti i tablet i računalo.

Iako dvodijelna računala nisu nikakva novost, ovo je jedan novi iskorak za Chromebook koji će tako probati zauzeti još jedan veći dio tržišta. Chromebook x2 dolazi s 12.3 inčnim zaslonom koji podržava rezoluciju od 2400×1600 piksela, koji je zaštićen Gorilla Glass 4 staklom.

HP Chromebook x2

Unutrašnjost ovog uređaja krasi sedma generacija Intelovih Core procesora, dok u radu sudjeluje 4 GB RAM-a. Što se tiče pohrane podataka, Chromebook x2 korisnicima daje 32 GB internog prostora što je poprilično malo, no na to smo navikli kod Chromebook računala. Ono što dolazi uz to je i 100 GB besplatnog prostora na Google Driveu na razdoblje od dvije godine. Zaboravili smo spomenuti kako je moguće kupiti i verziju ovog računala s 8 GB RAM-a, što će poslužiti onim malo naprednijim korisnicima.

Fantastična stvar kod velikog broja Chromebook računala je izdržljivost baterije. U ovom slučaju, baterija će s jednim punjenjem izdržati do 10 sati rada. Uređaj dolazi s dvije kamere, prednjom od 5MP i stražnjom od 13MP. Debljina samo tableta iznosi 8.2 milimetra, dok se zajedno s tipkovnicom to penje na 15.3 milimetra. Sve zajedno lijepo je ukomponirano u jednu cjelinu te zaokruženo kvalitetnom izradom.

Primjerice, tipkovnica je presvučena u kožu plave bolje što uređaju daje jedan dašak glamura. Uređaj bi se trebao naći u prodaji početkom lipnja, a početna cijena trebala bi se kretati oko 600 dolara. Kada u obzir uzmemo karakteristike i kvalitetu izrade čini nam se kako Google ima još jedan sjajan uređaj za napasti tržište prijenosnika.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here