Za razliku od Twittera, Facebook nije poznat po tome da uklanja korisničke račune. Ipak, postoje neke stvari zbog kojih će Facebook odmah reagirati i ukloniti vas s njihove mreže bez ikakvog upozorenja. Za većinu “prekršaja” dobijete upozorenje, te eventualno “ban” na par dana ili malo više od toga. Ali čim taj period istekne, dobijete nazad svoj korisnički račun.

Mi smo za vas istražili Facebookove uvjete korištenja i tražili smo gdje je “crta” koju ne smijete prijeći.

Facebookov stav oko trajnog “bana”

Za razliku od drugih društvenih mreža, Facebook nema veliku listu prekršaja koji će rezultirati trajnim “banom”, odnosno uklanjanjem s ove društvene mreže. U biti, Facebook će vas za većinu stvari upozoriti, te će gledati ponavljate li iste stvari na mreži za koje su vam rekli da ih ne smijete raditi. U teoriji, ako dovoljno puta napravite jedno te isti prekršaj, to će rezultirati blokiranjem vašeg profila.

Ipak, kao što smo rekli, postoje neke akcije koje će vas “koštati” profila – u najmanju ruku. S druge strane, imaju neke propuste koji ne zabranjuju ilegalne aktivnosti kao što su prodaja lakih droga ili oružja na Marketplaceu. To se posebice odnosi na Ameriku. To NE smijete raditi jer je ilegalno, ali Facebook to nije označio kao akciju koja će vas trajno udaljiti s njihove mreže. U biti, Facebook radije gleda svaki slučaj zasebno i onda poseban tim unutar ove kompanije odlučuje što će s vama. Ali naravno – uvijek postoje iznimke kod kojih nema pregovora. Evo liste …

1) Zloupotreba alata i podataka

Facebookovi uvjeti korištenja i pružanja usluge nabrajaju tri zabranjene radnje. Prva se odnosi na kršenje pravila korištenja, korištenje Facebooka na štetu drugih osoba, te širenje lažnih vijesti i slično. Može se interpretirati na više načina, ali ako “normalno” koristite Facebook, nemate se čega bojati.
Drugi i treći prekršaj su malo detaljnije opisani. Oni imaju veze sa zloupotrebom Facebookovih alata i podataka. Oni zabranjuju korištenje dijela Facebooka koji nije javno dostupan i rezerviran je samo za programere. Nadalje, zabranjuju upotrebu alata s javnih stranica na način koji je namjerno zlonamjeran, poput upotrebe Facebooka za širenje virusa i zlonamjernog softvera.

2) Prijetnje javnoj sigurnosti

Jedan od slučajeva u kojima Facebook kaže da onemogućava korisničke račune je onaj “stvarnog rizika od tjelesne ozljede ili izravnih prijetnji javnoj sigurnosti“. Facebook također uklanja profile koji “proglašavaju nasilnu misiju ili su uključeni u nasilje”.

To je bilo obrazloženje za trajni “ban” bivšeg Američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon pobune na američkom Kapitolu u siječnju 2021. godine.

3) Udruživanje/povezivanje s nasilnim skupinama

Facebook je svoj stav o štetnom i prijetećem sadržaju zauzeo u listopadu 2020. godine kada je uklonio profile povezane s teoretičarima zavjere i “čudnim” pokretom QAnon, čak i ako pojedinačni profili nisu imali nasilni sadržaj. Ova skupina teoretičara zavjera dovela je do nasilnih epizoda koji sežu još u 2016. godinu.

Facebook je također zabranio glazbenu grupu Trapt zbog postova koji se referenciraju na grupu “Ponosni dječaci” (engl. Proud Boys). Ta ekstremistička politička organizacija uključena je u nasilje na ulicama u SAD-u i Kanadi od 2016. godine.

Tvrtka također zadržava pravo onemogućavanja računa ako ti računi predstavljaju pravni rizik za Facebook. Nadalje, Facebook je nepopustljiviji od ostalih platformi društvenih mreža u vezi s radom s organima za provedbu zakona i kontaktnim organizacijama kada se susreće s ovom vrstom sadržaja.

4) Ugrožavanje sigurnosti drugih računa (ili korisnika)

Jedno od rijetkih pravila koje će vas trajno “bannati” je – “ugrožavanje sigurnosti drugih računa i/ili korisnika, te ugrožavanje Facebookovih usluga”. Ovo zvuči vrlo slično onome što smo na početku napisali. Kada koristite zlonamjerni sustav ugrožavate druge korisnike, ali i samu platformu. Međutim, ideja kompromitiranja sigurnosti drugih računa i korisnika ukazuje na “doxxing”.

Doxxing je objavljivanje osjetljivih stvarnih informacija korisnika društvenih mreža, koje potencijalno uključuju njegovu kućnu ili poslovnu adresu, privatni telefonski broj ili fizičku lokaciju u stvarnom vremenu. Ova se praksa često radi s namjerom da toj osobi nanese štetu.

5) Dezinformacija

Službene smjernice Facebooka kažu da Facebook ne uklanja pogrešne informacije (dezinformacije), već ih samo označava kao “krive” ili “lažne”. To rade kako te informacije ne bi navodile korisnike na krivi put, te kako bi “pridonijeli dijalogu” na ovoj društvenoj mreži. Međutim, neki suspendirani vlasnici računa kažu da je njihovo uklanjanje rezultat onoga što Facebook naziva “Lažne vijesti” (engl. Fake News).

Brojni su razlozi da se to dogodi. U nekim slučajevima Facebook utvrđuje da su lažne vijesti također štetne za osobno ili javno zdravlje.
Ovo je bilo objašnjenje Facebooka za uklanjanje teoretičara zavjere Davida Ickea jer je, između ostalog, tvrdio da 5G internet uzrokuje Covid-19. Facebook je također rekao da je Icke “opetovano kršio” politike društvene mreže.

Stoga, za većinu korisnika ovo i nema nekog velikog utjecaja dok god Facebook koristite “normalno” i ne širite lažne vijesti, ne štetite drugim korisnicima niti samoj platformi. Ipak, kao što smo u ovom tekstu nabrojali, postoje neke situacije gdje će Facebook povući crtu i izbaciti vas s njihove platforme.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here