Instagram je trenutno jedna od najpopularnijih društvenih mreža, a mnogi korisnici te mreže žele ostaviti što bolji dojam pred svojim pratiteljima. Da bi u tome uspjeli trebaju određeno znanje, iskustvo, ali i prijeko potrebne alate. U prvom dijelu ovog članka naveli smo 9 alata koji će korisnicima pomoći u izgradnji kvalitetnog Instagram profila. Ti su alati bili namijenjeni uređivanju fotografija, a danas ćemo popis aplikacija za Instagram korisnike proširiti alatima za uređivanje video materijala, stvaranje kreativnih storija te raznim drugim softverskim rješenjima koja će vam pomoći u tome da izgradite bolji Instagram profil.

Video aplikacije za Instagram

Video kao medij ima najviše potencijala za budućnost i to su ubrzo shvatili u Instagramu. Najprije su se na toj društvenoj mreži pojavili video materijali koji su mogli biti do 15 sekundi trajanja, no danas su mogućnosti objave video materijala na Instagramu puno veće. UZ to što video možete objavljivati standardno u klasičnim objavama, vaš se video uradak može staviti i u Instagram priče, ali i na zasebni dio Instagrama namijenjen video materijalima – IGTV.

Dakle, Instagram pruža razne mogućnosti objave video materijala, a mi ćemo vam u narednih nekoliko odlomaka predstaviti najbolje aplikacije za uređivanje videa prije nego što ga objavite na Instagram. Aplikacije imaju razne zadaće i mogućnosti, no o svemu više u nastavku.

instagram

Crop Square Video

Crop Square Video je prilično jednostavna aplikacija koja vam omogućuje samo osnovno uređivanje video materijala. Kada kažemo osnovno, prvenstveno mislimo na korekcije dimenzija video uradaka, čime se dobiva video koji će savršeno odgovarati zahtjevima Instagrama.

Ovaj video editor omogućava vam redimenzioniranje video uratka, kao i rotaciju istog – ako za time imate potrebu. Također, možete rezati video klipove i međusobno ih povezivati u smislenu cjelinu, a također je moguće podešavati točnu poziciju videa. Nadasve, Crop Square Video omogućava ispunjavanje pozadine bojom, što je pogodno u situacijama kada video nije na cijeloj površini zaslona.

Boomerang

Boomerang je možda i jedan od najpopularnijih alata kada spominjemo video i Instagram u istoj rečenici. Ovaj Instagramov alat nudi poprilično jednostavnu funkciju, koja je poprimila iznenađujuće veliku popularnost među Instagram korisnicima.

Putem Boomeranga možete snimiti video uradak u trajanju od nekoliko sekundi. Nakon što snimite video, softver automatski dijeli taj video u nekoliko sekcija te vam omogućava naprijed-nazad efekt. Konkretno, video koji je obrađen u Boomerang alatu prikazuje isjeckani video normalno, da bi ga zatim nekoliko sekundi vrtio u povratnom smjeru. U končanici, dobiva se zanimljiv efekt ponavljanja radnje s video uratka, što je Instagram korisnicima interesantno.

Video Editor (vStudio)

Video Editor je aplikacija prilično bazičnog naziva, koja korisnicima osigurava daleko više od bazičnih mogućnosti. Ova je aplikacija sjajno ocijenjena na trgovinama aplikacijama, što je samo dokaz kako se radi o jednom od najboljih alata za uređivanje video materijala prije objave na Instagramu.

Video Editor vam uz osnovne mogućnosti poput dimenzioniranja video materijala, nudi i pregršt opcija koje bi vam mogle biti korisne. Putem Video Editora možete prilagođavati svjetlost, kontrast, saturaciju i ekspoziciju kako bi vaš video izgledao savršeno prije objave. Na raspolaganju vam stoje i mnogobrojni filteri (njih više od 80) koji će vašim video materijalima udahnuti jedan novi zanimljiviji život. Mogućnosti su mnogobrojne, a na vama je da otkrijete što vam sve treba i kako video dovesti do savršenstva.

InShot

InShot je još jedna fantastična aplikacija koja obiluje mogućnostima kada je u pitanju editiranje video materijala na pametnom telefonu. Aplikacija nudi osnovne mogućnosti obrade videa, kao što su: rezanje, rotiranje, spajanje više video klipova u jedan, itd. Baš poput prije spomenutog Video Editora, InShot vam omogućuje korigiranje svjetlosti, kontrasta, saturacije i svih ostalih parametara vezanih uz korekciju boje.

No, InShot ide i korak dalje pa vam osigurava jednostavno dodavanje glazbe unutar postojećih video materijala, kao i dodavanje tekstova i naljepnica. Uz sve to, možete i u svega nekoliko koraka prilagoditi brzinu reprodukcije video materijala – kako biste dobili finalni rezultat prema vašim željama. Kada sve zbrojimo i oduzmemo, InShot je jedna od najboljih aplikacija za uređivanje videa za Instagram. Valja naglasiti kako je aplikacija besplatna (uz mogućnost naknadnih kupnji unutar aplikacije), a možete je preuzeti na iOS i Android uređaje.

Quik by GoPro

Quik by GoPro je aplikacija namijenjena zaljubljenicima u adrenalinske aktivnosti, koji žele da njihovi video materijali izgledaju atraktivno. Radi se o aplikaciji iza koje stoji kompanija GoPro, koja je poznata po svojim atraktivnim video uradcima. Upravo je zadaća ove aplikacije omogućiti korisnicima uređivanje video materijala u GoPro stilu, odnosno da video uradci izgledaju adrenalinski atraktivno.

Iako u suštini ova aplikacija ne nudi pregršt mogućnosti, na jednostavan način možete urediti video snimljen GoPro kamerom. Možete dodavati glazbenu podlogu, kao i uređivati brzinu video materijala – a sve to u samo nekoliko klikova. Aplikacija je besplatna, a možete je preuzeti na iOS i Android uređaje. Zanimljivo, postoji i desktop verzija aplikacije pa isprobajte ako imate želje uređivati video na računalu.

Aplikacije za uređivanje Instagram priča

Otkada su se pojavile, Instagram priče postale su jedan od važnijih dijelova Instagrama. Naime, podaci pokazuju kako korisnici sve manje prate standardne objave korisnika na Instagramu, a sve više vremene provode listajući Instagram priče.

Instagram priče korisnicima omogućavaju vertikalne objave sadržaja koji nestaje nakon 24 sata. Dakle, sadržaj koji objavite kao Instagram priču nestat će nakon 24 sata i korisnici ga više neće moći vidjeti. Sadržaj koji objavljujete može biti pisani tekst, fotografija ili video. Valja naglasiti kako se Instagram pobrinuo da putem priča potaknete dodatnu interaktivnost korisnika pa možete dodati glasanje u anketama, kvizove, gifove, ali i razne druge interaktivne elemente. Sve to u končanici Instagram priče čini zanimljivima i zbog toga ih korisnici rado promatraju.

U nastavku ćemo navesti dvije aplikacije koje biste trebali koristiti želite li stvarati kvalitetne Instagram priče. Svakako ih isprobajte i vidite odgovaraju li vašim potrebama i željama. Dakako, za Instagram priče možete koristiti i sve prethodno navedene aplikacije jer vam omogućavaju uređivanje foto i video materijala.

Over

Over je aplikacija koja je napravljena isključivo s idejom da korisnicima pomogne u kreiranju zanimljivih i kvalitetnih Instagram priča. Izražavanje putem Instagram priča donosi mnoge specifičnosti, a putem ove aplikacije te zahtjeve lako možete pretvoriti u kvalitetan i zanimljiv sadržaj.

Aplikacija korisnicima donosi sve potrebne alate na jednom mjestu kako bi mogli urediti Instagram priču prema svojim željama. Iako ne obiluje mogućnostima, kreativni dizajn i jednostavnost korištenja pomoći će vam u stvaranju vaših priča. Svakako isprobajte aplikaciju i uvjerite se kako je kvalitetan odabir želite li oduševiti svoje pratitelje zanimljivih sadržajem u Instagram pričama.

Hypetype

Hypetype je zanimljiva aplikacija koja vam omogućava animiranje teksta, odnosno prenošenje poruke do korisnika putem zanimljivih grafičkih tekstualnih poruka. Ovakav način komunikacije s pratiteljima sve je popularniji jer putem pomno osmišljenih tekstova i atraktivnih grafičkih rješenja možete doći do odličnog angažmana korisnika.

Unutar aplikacije možete podesiti pozadinu koju želite, nakon čega pristupate izradi atraktivnog teksta. Postoje različiti fontovi koje možete koristiti, a posebnu atraktivnost dobivate animiranjem tekstova. Dakako, potrebno je malo iskustva i testiranja kako biste shvatili prolaze li takve stvari kod vaših pratitelja i sviđa li im se takav sadržaj. Još jednom napominjemo kako se ne ovaj način mogu dobiti sjajne Instagram priče putem kojih možete kvalitetno prenijeti želju poruku.

Aplikacije za zakazivanje objava i praćenje angažmana

Sada kada smo riješili alate za obradu fotografija, video materijala i izradu zanimljivih Instagram priča, vrijeme je da odemo korak dalje. Instagram je snažno marketinško ‘oružje’ koja vam omogućuje kvalitetno praćenje statistike i optimiziranje sadržaja. Dio s praćenjem statistike možete odraditi direktno na Instagramu, a možete također koristiti i neke napredne alate koji vam daju bolju kontrolu nad svime.

Posebno su korisni alati koji vam omogućavaju zakazivanje objava pa možete sve objave pripremiti u jednom danu i ne brinuti više o njima ostatak tjedna. Navest ćemo u nastavku dvije takve aplikacije, zahvaljujući kojima ćete uštedjeti vrijeme i optimizirati sadržaj.

Later

Later je servis koji je namijenjen zakazivanju objava na Instagram. Uz to što korisnicima nudi zakazivanje objava na buduće datume, Later nudi i puno više od toga. Naime, putem Later servisa moguće je pratiti što se događa s vašim objavama, moguće je kolektirati sadržaj koji generiraju drugi korisnici, moguće je pratiti statistiku hashtagova, kreirati zanimljive objave, itd.

Ovaj je servis službeni partner Instagrama, što znači da je dozvoljeno njegovo korištenje. Ipak, provjerite taj podatak prije nego što povežete Later na Instagram jer ti se odnosi mogu mijenjati iz mjeseca u mjesec. Osnovna zadaća Later aplikacije je zakazivanje novih objava, a i tu imate mnoštvo mogućnosti. Sjajno je to što će vam Later obavijestiti prije nego objavite nešto pa možete u svakom trenutku upravljati svojom radnjom i sadržajem. Uglavnom, radi se o robusnom alatu koji će vaš Instagram profil podignuti na jednu višu razinu.

Facebook Instagram

Hootsuite

Hootsuite je jedna od najpopularnijih platformi za upravljanje profilima na društvenim mreža, a aplikaciju možete preuzeti na iOS i Android uređaje. Ovaj servis nudi povezivanje više različitih društvenih mreža pa svima možete upravljati s jednog mjesta. Hootsuite vam omogućava zakazivanje foto i video objava, no prije objavljivanja će vam obavijesti i zakazanoj objavi.

Zanimljivo, na Hootsuite možete dodavati ogroman broj objava odjednom, čime možete stvoriti kvalitetnu strategiju za rast Instagram profila. Time štedite vrijeme, ali i optimizirate sadržaj jer točno znadete kada će što biti objavljeno. Hootsuite se u nekim slučajevima plaća (rad u timovima), no ulaganje u to se uglavnom isplati – jer će vam Hootsuite uštedjeti mnoštvo vremena.

 

Zaključak

Instagram je društvena mreža koju su mnogi korisnici zavoljeli i poprilično je izgledno kako će se rast popularnosti nastaviti i u budućnosti. Prednost Instagrama je što spremno prihvaća nove opcije, ali ne odustaje od nekih standarda koji su postavljeni još u začecima poslovanja Instagrama. Time se dobiva provjereni spoj inovacija i klasičnih opcija na koje su korisnici već naviknuli.

Želite li briljirati na Instagramu, potrebno je stvarati zanimljiv i kvalitetan sadržaj. U ovome članku, ali i u prvom dijelu članka nabrojali smo super aplikacije koje će vam pomoći u kreiranju super sadržaja, no valja naglasiti kako su aplikacije samo pomoć u stvaranju iznimnih objava. Kreativnost, edukativnost i atraktivnost – to su tri zahtjeva koja morate zadovoljiti želite li impresionirati pratitelje na Instagramu. Sretno s novim objavama i želimo vam još puno novih pratitelja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here