Osim Samsunga, tvrtke koje također eksperimentiraju sa savitljivim pametnim telefonima su Huawei, Motorola, ali i HMD Global. Najnovije vijesti potvrđuju ono što se već nagađalo neko vrijeme: HMD Global, proizvođač pametnih telefona Nokia, također radi na svom vlastitom prvom ”savitljivcu”. Da stvar bude bolja, HMD Global bi svoj prvi savitljivi pametni telefon na tržišta mogao izbaciti ili do završetka ove ili najkasnije u siječnju 2021. godine.

Ove vijesti mogli smo saznati zahvaljujući ”doušniku” pod nazivom ”Nokiamob”. Iako ovaj ”leaker” nije toliko poznat. No budući da se radi o internetskoj stranici koja u sebi sadrži mnoštvo informacija vezanih uz finsku tvrtku, možemo imati razloga vjerovati u barem djelomičnu autentičnost njezinih podataka.

Kako bi trebao izgledati prvi Nokia savitljivi pametni telefon? To se zasad ne može sa sigurnošću reći. Neke najave i glasine idu u smjeru toga da bi HMD Global mogao pokušati kopirati sadašnje i već postojeće koncepte. Druge pak idu u smjeru toga da bi ”Nokia Fold” mogla izgledati potpuno drugačije od svih koncepata i savitljivih uređaja koje smo dosad imali priliku vidjeti.

No, ako pogledamo dosadašnji tijek rada HMD Global tvrtke, vidjet ćemo da su stručnjaci iz finske firme ostali dosljedni starim konceptima Nokia pametnih telefona. Svaki novi Nokia uređaj koji je izašao ”pod kapom” HMD Global-a u manjoj ili većoj mjeri sliči starijim Nokia Lumia i Microsoft Lumia uređajima. Kako će se to odraziti na osmišljavanje prvog savitljivog Nokia pametnog telefona? Vrijeme će pokazati.

 

Prije ”Nokia Fold” uređaja na tržištu bismo trebali vidjeti četiri nova Nokia pametna telefona

Nokiamob stranica, osim glasina o prvom Nokia savitljivom telefonu, objavila je informacije i o novim Nokia nesavitljivim pametnim telefonima koji bi nam trebali izaći u nastavku ove godine. Najbolji od tih uređaja trebao bi biti Nokia 8.2 s 5G mogućnostima. Osim 5G mogućnosti model 8.2 imat će i 32-megapixelnu ”pop-up” kameru te Android Q. Nokia 8.2 trebala bi imati i P-OLED ili IPS LCD zaslon, mogućnost od 6 ili 8 GB radne memorije plus 128 ili 256 Gigabajta unutarnje memorije za pohranu, plus ,microSD mogućnosti.

Nokia 8.2
Nokia 8.2

Osim Nokie 8.2 5G, HMD Global bi i na ovogodišnjem MWC sajmu trebao najaviti još dva svoja pametna telefona. Jedan od njih trebao bi biti čisti ”srednjak”, odnosno pametni telefon srednjeg ranga; Nokia 5.2. Ova Nokia trebala bi dolaziti s mogućnostima od 3 ili 4 GB radne memorije, 32 ili 64 GB unutarnje memorije plus microSD i trebao bi koštati oko 180 eura. Što se kamera tiče, Nokia 5.2 trebala bi imati sličnu konfiguraciju onoj sa Nokije 6.2, što znači 16-megapixelni primarni i 8-megapixelni sekundarni senzor stražnje kamere.

Treći i ujedno uređaj ulazne ili ”entry” razine trebao bi biti Nokia 1.3. Ovaj uređaj trebao bi imati 1 GB RAM, 8 ili 16 GB ROM, te jednu stražnju kameru od 13 MP. Selfie kamera bi trebala biti od 5 MP. Po specifikacijama možete i sada zaključiti da će Nokia 1.3 biti pravi ”entry” pametni telefon, sa najosnovnijim funkcijama te Androidom koji će to podržavati, dok će druga dva biti uređaji srednje i više-srednje razine. No, puno više o tome saznat ćemo na Svjetskom kongresu mobilne tehnologije koji se i ove godine treba održati u Barceloni, krajem veljače.

Piše: Marko Županić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here