Ponekad Android aplikacija koju želite instalirati nije više dostupna na Google Play Storeu. To se može dogoditi iz bezbroj razloga. Nekada ju ne možete skinuti jer živite u Hrvatskoj, nekada jer sadrži sadržaj za odrasle, developer ju je uklonio iz nekog razloga i slično.

No, ako aplikacija nije dostupna preko Google Playa, to ne znači da ju ne možete možda skinuti s nekih drugih web stranica. Sve što vam treba je APK datoteka. Ako nju imate, onda možete i instalirati dotičnu aplikaciju.

Postoji nekoliko “specijaliziranih” web stranica koje nude mogućnost skidanja APK datoteka. Neke su bolje od drugih, a mi smo našli 5 onih kojima vjerujemo da su sigurne i da s njih možete skinuti aplikaciju bez nekog straha.

 

Zašto je važno da skidate APK datoteke s provjerenih stranica?

APK datoteka (APK = Android Package) je primarni način na koji se Android aplikacije distribuiraju. Kada developer napravi aplikaciju, on “uzme” APK koji je napravio i uploada ga na Google Play Store. S druge strane, vi kada instalirate aplikaciju, skinete ju s Google Playa na svoj Android uređaj, te se APK datoteka “raspakira” i možete koristiti tu aplikaciju.

Problem koji su postoji je mogućnost da APK datoteka sadrži maliciozni kod. Ne moramo ni govoriti da je to ogroman sigurnosni rizik i takva aplikacija (APK) vam može uzrokovati štetu na mobitelu. Odnosno, zaražene APK datoteke mogu u sebi sadržavati trojance, viruse, kripto-minere i slično. Zato je jako bitno da stranica s koje skidate APK-ove bude provjerena.

Napomena: Bez obzira na sigurnost stranica koje ćemo navesti u nastavku teksta, sami ste odgovorni za svaku aplikaciju koju skinete.

1. APKMirror

APKMirror je vjerojatno najpopularnija web stranica za skidanje APK datoteka. Ovu stranicu vode i održavaju ljudi koji stoje iza popularne stranice Android Police, što bi trebao biti dovoljan znak da se radi o sigurnoj stranici. Ako ne znate što je Android Police, svakako provjerite stranicu. Radi se o stranici na kojoj možete naći mnoge korisne informacije o Android ekosustavu.

No, pogledajmo sa sigurnosnog aspekta što APKMirror radi kako bi APK datoteke na njihovim stranicama bile sigurne.

  • Ekipa koja stoji iza ove web stranice provjerava i verificira svaku APK datoteku
  • Stranica provjerava kriptografski potpis novih i starijih verzija aplikacije kako bi bili sigurni da ju je potpisao upravo programer koji stoji iza nje, a ne netko drugi
  • Nove aplikacije se provjeravaju s drugim aplikacijama autora kako bi im se potvrdio legitimitet

Ukratko, ako AKPMirror ne može potvrditi i verificirati APK datoteku, oni ju neće objaviti na svojim web stranicama. Zato na njihovim stranicama nećete naći modificirane APK datoteke, piratske aplikacije ili aplikacije koje morate platiti na Google Playu.

Za neke aplikacije možete vidjeti cijelu povijest te aplikacije, skinuti i starije verzije aplikacije ako želite, te naći relevantne i povezane aplikacije. Za kraj, spomenimo da kada se nova verzija aplikacije pojavi na Google Playu, a vi ste svoju instalirali preko APKMirrora, dobiti ćete automatski update ako to želite.

2. APK Pure

Vjerojatno najveći kompetitor maloprije spomenutom APKMirroru je APKPure. Te dvije stranice su se pojavile na Internetu otprilike u isto vrijeme, te imaju jako slične sigurnosne provjere prije objave aplikacije na njihovim stranicama. To znači da bi APK datoteke na ovoj stranici također trebale biti sigurne i bez ikakvih virusa.

APKPure verificira legitimitet svih aplikacija tako da provjeri SHA1 kako bi bili sigurni da je certifikat s kojim je aplikacija potpisana siguran. Kriptografski potpis novih aplikacija također se mora podudarati sa starima kako bi se vidjelo da isti developer (ili kompanija) stoji iza te aplikacije.

Opet, ako APKPure smatra da aplikacija nije sigurna ili ne mogu sa sigurnošću utvrditi sigurnost aplikacije, neće ju objaviti na svojim stranicama. Tako da ni ovdje nećete naći modificirane APK datoteke.

Što se same stranice tiče, ona uz svaku aplikaciju ima screenshotove, opis aplikacije i generalne podatke o njoj koje uzimaju direktno s Google Playa. Uz to, imate i starije verzije aplikacije ako želite instalirati neku od ranijih verzija.

APKPure ima i svoju Android aplikaciju preko koje možete skidati aplikacije i ona vam može biti zamjena za Google Play.

3. APK Store

Mi stvarno volimo dvije maloprije spomenute web stranice da praktički i nismo imali razloga tražiti još koju stranicu ovog tipa. Ali ako slučajno APK koji tražite, ne možete naći na APKMirroru ili APKPureu, možda ćete naći na nekoj od ove iduće tri web stranice.

Jedna od njih je APK Store. Ta stranice se još naziva i APK Downloader.

Oni sve APK-ove “vuku” s Google Playa, pa možete biti sigurni da su to provjerene APK datoteke. Ako je zaražena na njihovoj stranici, onda je ista takva zaražena aplikacija i na Google Playu. Nema razlike.

4. Aptoide

Aptoide je također veliko ime u ovom segmentu. Ima preko 200 milijuna korisnika i “odgovorni” su za 6 milijardi preuzimanja aplikacija. Kao i APKPure imaju svoju Android aplikaciju preko koje možete lako skinuti i instalirati APK direktno na mobitel.

Kompanija koja stoji iza Aptoidea je i prva stranica koja je prigrlila blockchain tehnologiju i kriptovalute. Čak imaju i svoj token – AppCoins – s kojim developeri mogu nešto i zaraditi ako korisnici skidaju njihove aplikacije preko Aptoidea.

Možda se pitate zašto Aptoide nije na prvom ili drugom mjestu ove naše ljestvice. To je zašto što dozvoljavaju korisnicima da postave sami svoje “storeove” i da modificiraju APK datoteke na njihovoj platformi. To ponekad može biti riskantno iz već nabrojanih razloga i zato treba biti ekstra oprezan kada skidate APK datoteku. Većina ih nije zaražena, ali nikad se ne zna.

5. Yalp Store

I za kraj nam ostaje još Yalp Store. To je malo drugačija aplikacija i razlikuje se od ove četiri nabrojane. Kao prvo, oni nemaju svoju web stranicu. Nego ćete morati instalirati aplikaciju s F-Droida. Točnije, prvo ćete morati skinuti aplikaciju F-Droid, te zatim preko nje skinuti Yalp Store.

Jednom kada je Yalp Store instaliran na vašem Android uređaju, možete ga koristiti za skidanje APK-ova, koje direktno povlači s Google Playa. To opet znači da se ne morate brinuti oko sigurnosti jer nema “middle mana”, nego se aplikacije skidaju direktno s Googleovih servera.

To je dobro I onima koji imaju rootane Android telefone, a Yalp Store će im pomoći i da se aplikacije automatski ažuriraju kada dođu nove verzije aplikacije na Google Play. A najbolje od svega je što ne morate imati Google account da biste skidali aplikacije. Pošto sve ide preko Yalp Storea, nemate nikakve veze s Googleom i Google ne zna tko je skinuo aplikaciju. Tako da ako se brinete oko privatnosti i narušavanju iste, ne brinite. Yalp Store će odraditi posao za vas.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here