Što znače sve ove riječi? Ako ćemo ih prevesti na hrvatski jezik sve one će ustvari značiti ”isto”: brisanje. No, u engleskom jeziku postoji razlika između značenja svake od ovih riječi. Tako recimo možemo obrisati datoteku koja neće biti zaista obrisana.

Disk može biti obrisan, a da ne bude trajno obrisan, dok datoteka može biti obrisana na način da neće biti uistinu obrisana. Da, znam da vas ovo vjerojatno zbunjuje. Sam sam isto tako bio zbunjen, no onda sam saznao da svaka od ovih riječi ima svoje značenje u informatičko-tehnološkom svijetu.

O čemu se zaista ovdje radi? Koja je razlika između riječi ”wipe, shred, delete” i ”erase”? Razlike postoje i bilo bi dobro znati koje su s obzirom na to da svaka od ovih riječi određuje različitu funkciju.

delete ACCOUNT

Značenje riječi brisanja kao ”delete”: Skrivanje datoteke koja će biti tu u slučaju da nam ponovno zatreba.

Jako puno koristimo riječ ”delete” kao riječ za brisanje. Koliko puta smo na svojim računalima vidjeli poruke tipa: „Will you delete this file?“ Riječ ”delete” prevodimo i koristimo za brisanje datoteka s računala. No evo u čemu je zaista stvar s ovom funkcijom brisanja.

Ako nešto obrišemo na način da naše računalo to obriše preko funkcije ”delete” te obrisane datoteke će i dalje postojati negdje u našim uređajima (tabletima, računalima, pametnim telefonima). Ti podaci, iako su obrisani, nisu obrisani iz postojanja, zauvijek. Oni su i dalje tu, samo su skriveni. Pravi podaci o vezi obrisane datoteke još uvijek postoje na uređaju, s time da je prostor kojeg je ta datoteka nekoć zauzimala u memoriji označena kao prostor preko kojeg operacijski sustav može početi pohranjivati nove datoteke kako bi prepisao (”overwrite”) stare.

Odlična stvar kod ”deleted” datoteka jest ta što njih možemo vrlo lako vratiti uz pomoć programa za vraćanje podataka. Ovo je dobra vijest jer ako smo greškom obrisali neku datoteku možemo je vrlo lako vratiti. Sve u svemu, pojednostavljeno rečeno: obrisana (”deleted”) datoteka nije trajno obrisana. Samo smo ju privremeno ”sakrili”.

Brisanje datoteka i podatka kao ”erase”: Želim trajno obrisati jednu ili više datoteka.

Riječ brisanje kao ”erase” je ono što većina korisnika koristi kada se trajno žele riješiti podataka ili datoteka. Brisanje nečega u smislu engleske riječi ”erase” znači da je ta datoteka trajno obrisana sa uređaja i da je ondje više nema.

Riječ ”erase” je ustvari najjednostavnija za objasniti od četiri istoznačnice koje to nisu. Jednostavno ako vas uređaj ili program upita želite li nešto ”erase” to znači da vas uređaj pita želite li nešto trajno obrisati. U slučaju odabira da želite te datoteke se više neće moći vratiti.

Wipe disk

Želite li obrisati, odnosno ”wipe” podatke? To znači da želite obrisati trajno SVE podatke koji su postojali na nekom uređaju.

Brisanje kao riječ ”wipe” (ili ”wiping”) u biti je radikalniji oblik ”erase” načina brisanja. Kod ”erase” imali smo trajno brisanje jedne ili više datoteka s uređaja nakon čega je te datoteke više nemoguće vratiti. ”Wipe” je način brisanja apsolutno SVEGA sa određenog uređaja.

To znači ako obrišete (”wipe”) disk svog računala trajno ste obrisali sve ono što je postojalo na tom disku. Postoje i programi koji imaju mogućnost trajnog brisanja čitavih diskova. Oni se nazivaju programima za uništavanje podataka. Takvi programi funkcioniraju na način da će trajno obrisati sve što se nalazi na nekom disku i da do tih podataka korisnik više neće moći doći jer neće postojati na uređaju.

Ukratko rečeno- kada obrišemo (”wipe”) disk računala mi tada u potpunosti i trajno brišemo sve ono što se nalazilo na tom disku. Iz tog razloga se ovakvom sustavu brisanja treba pristupiti na vrlo pažljiv način. Samo u slučaju da korisniku ne treba ništa od podataka koji se nalaze na disku korisnik može trajno obrisati cijeli disk.

 

Što znači brisanje kao ”shred”? ”Shredding” znači brisanje točno određenih dijelova datoteke ili podataka.

Svaki puta kada korisnik ”shredda” dio podataka ili datoteke to znači da tada korisnik briše samo one dijelove podataka koje je odabrao. Danas postoji velik izbor besplatnih i vrlo kvalitetnih programa koji se nazivaju ”File Shredder” programi i koji služe ovakvom načinu brisanja podataka.

file shredder

Iz razloga što je ”shredding” nešto što korisnik može činiti kad god to želi i to u vezi malene kolekcije podataka, alati za ovakav način brisanja (odnosno ”file shredderi”) koriste se za trajno uklanjanje onih podataka ili dijelova podataka koje bi korisnik u suprotnom obrisao (”delete” obrisao).

Najkraće i najjednostavnije rečeno- brisanje datoteka na ”shred” način znači trajno i potpuno brisanje dijelova nekih datoteka ili određenih podataka.

Čemu služi formatiranje uređaja? Koristi li formatiranje ”delete” ili ”erase” način brisanja podataka?

U slučaju da ste na svojim računalima barem jednom formatirali diskove vjerojatno ste pomislili da je formatiranje uistinu trajno obrisalo (”erase”) sve podatke s diska. No to može, ali i ne mora biti istina.

Gotovo svaka novija verzija Windowsa u sebi ima mogućnost brzog formatiranja uređaja (ili ”Quick formatting”). Ovo je po mišljenjima mnogih dosta zgodan način brisanja datoteka (privremenog, odnosno ”delete” brisanja). Iz razloga što brzo formatiranje samo privremeno briše ovaj način i jest toliko brz (pogotovo u usporedbi sa normalnim formatiranjem).

Kod Windowsa XP recimo cijeli postupak formatiranja, bez obzira na to kako ga korisnik obavlja, se odnosi na privremeno brisanje cijelog drivea (lokalnog diska). Razlog zbog kojeg normalno formatiranje traje toliko dulje jest taj što normalno formatiranje usput provjerava postoje li na računalu kakve greške.

Kod novijih verzija Windowsa, odnosno kod Windowsa Viste, 7, 8.1 i kod Windowsa 10 uobičajen način formatiranja diska obavlja određene aktivnosti prilikom formatiranja kao što su: prepisivanje podataka (”overwrite”), što je u biti vrlo jednostavan način trajnog brisanja svih podataka koji su postojali na disku (ili ”wipe” brisanje) i provjera postoji li kakva greška na disku.

 

Zaključak

Iako se na prvi pogled može raditi o istim stvarima, kao što smo vidjeli svaka od ove četiri riječi ima svoje određeno značenje. ”Delete” je privremeno brisanje koje je ustvari skrivanje datoteka na računalu. ”Erase” se odnosi na trajno brisanje jedne ili više datoteka sa uređaja. ”Wipe” je trajno brisanje svih datoteka sa uređaja, dok je ”shred” trajno brisanje dijelova podataka s uređaja.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here