Koliko je ”dovoljno” radne memorije današnje potrebe Android uređaja? Velik broj korisnika Android pametnih telefona i tableta  koriste uređaje koji ne posjeduju da tako kažem, ”dovoljno” radne memorije. Kako bi to nekako kompenzirali neki korisnici na svoje pametne telefone instaliraju različite aplikacije kojima na sve moguće načine pokušavaju ”uštedjeti” RAM. No je li to uopće potrebno? Trebamo li zaista ”čistiti” radnu memoriju na svojim pametnim telefonima? Više o ovoj temi u nastavku članka!

Kao prvo – što uopće jest RAM ili radna memorija?

Pametni telefoni, baš kao i računala u sebi mogu imati više različitih vrsta memorija. Svaka od njih se razlikuje po nekoliko čimbenika, kao što su brzina obrade podataka, način rada i funkcioniranja i naravno cijena. Kod većine pametnih telefona unutarnja memorija uređaja je poprilično spora, vrlo je jeftina i služi neprestanoj uštedi podataka, čak i u slučaju da uređaj nije spojen na izvor električne energije. Kao rezultat toga imamo vrstu memorije unutar koje uređaji pohranjuju aplikacije, podatke aplikacija, multimedijske sadržaje (fotografije, video-isječke) i dr.

Radna memorija računala je drugačija od memorije za pohranu podataka. Za početak, razlika se vidi i u nazivu. ROM, odnosno ”Read Only Memory” je memorija za pohranu podataka, dok je RAM, to jest ”Random Access Memory” radna memorija uređaja. Druga stvar po kojoj se RAM razlikuje od ROM jest ta što je radna memorija uređaja skuplja, no zato što je skuplja može puno brže obrađivati podatke u usporedbi sa unutarnjom memorijom. No, ukoliko radna memorija uređaja nije spojena na izvor električne energije ona će kao rezultat toga ”zaboraviti” sve ono što je bilo pohranjeno na njoj.

Jedna od najvažnijih namjena radne memorije svakog uređaja jest to da služi kao vrsta ”radne površine” za aplikacije i programe (odnosno u nju se privremeno pohranjuju podaci koje će uređaj trebati kasnije upotrijebiti). Iz tog razloga sve ono što ste radili na svom uređaju (ovo je pogotovo slučaj kod računala) bit će obrisano iz radne memorije, ukoliko to nije prehodno snimljeno na memoriju za pohranu.

najbolji mobitel sa 8Gb Ram memorije

Koliko točno radne memorije je danas potrebno prosječnom Android uređaju?

Kao što znamo današnje tržište pametnih telefona prepuno je uređaja koji se razlikuju po mnoštvu specifikacija i obilježja. Jedno od njih je i radna memorija. Tako na tržištu recimo imamo pametne telefone koji na sebi imaju 8 GB radne memorije, ali isto tako imamo i one koji imaju samo 2 ili 1 GB. S obzirom na porast zahtjeva aplikacija i na razvoj tehnologije danas će 1 ili čak 2 GB radne memorije biti premalo.

Dobro, dva gigabajta RAM još donekle mogu biti OK (pod uvjetom da ste jako ”štedljiv” korisnik i da ne planirate na svom uređaju u isto vrijeme pokretati više zahtjevnijih aplikacija u isto vrijeme kao što su recimo Messenger, YouTube i Skype). No neki optimum bi danas bio 4 GB, s time da ni to kroz neko vremensko razdoblje od 5 godina neće biti dovoljno. Jasno je da su flagshipi koji u sebi imaju 6 i više gigabajta za velik broj korisnika ipak preskupi.

No s obzirom na to da i njima cijena opada (pogotovo nekoliko mjeseci nakon što izađu na tržište ili godinu dana kasnije, nakon što se na tržištu pojavi novi uređaj iz te serije), ne bi bilo loše već sada razmišljati o nekom uređaju koji u sebi ima 6 ili 8 GB RAM. Ipak, ako je cijena problem (što u većini slučaja i jest problem) i ako si korisnik ne može (ili jednostavno ne želi) priuštiti neki pametni telefon sa 4 ili više gigabajta radne memorije, 2 su zasad još uvijek dovoljni, iako je i to minimum.

koliko rama troši web preglednik

RAM memorija je ”puna”. Što da radim?

Nakon nekog vremena korištenja uređaja unutarnja i radna memorija uređaja će se napuniti. Svaka aplikacija koju korisnik koristi s vremenom stvara svoje podatke (koji se dijele na različite vrste) i koji sve u svemu ispunjavaju memoriju uređaja. Prilikom pokretanja više aplikacija odjednom svaka od njih ”troši” određenu količinu radne memorije.

Što više aplikacija biva pokrenuto to je manje radne memorije dostupno na uređaju. Kada dođe do preopterećenja potrebno je ”pročistiti” obje vrste memorije. Kod unutarnje se to čini brisanjem različitih podataka, datoteka i aplikacija, dok se kod RAM to čini oslobađanjem određene količine radne memorije. Treba li korisnik sam čistiti RAM?

Odlična stvar kod Android uređaja jest ta što će uređaj sam, automatski čistiti RAM, bez potrebe interveniranja korisnika. Zamisao da se RAM treba čistiti redovito i da to treba činiti korisnik je pogrešna. Zašto? Pa iz razloga što ”prazna” radna memorija znači da bi korisnik sam trebao stalno iznova pokretati aplikacije. Ovo bi dodatno ”trošilo” vrijeme, energiju i s vremenom bi značajno utjecalo na vijek trajanja baterije uređaja.

Koliko je ”pogubno” za uređaj ako je njegova radna memorija ”puna”?

Zapravo, nije uopće pogubno. Čak je i poželjno. S obzirom na to da je Android osmišljen na korijenima Linuxa, to znači da Android u sebi ima Linuxove potprograme za reguliranje memorije koji slijede pravila da je ”prazna” radna memorija zapravo potraćena radna memorija.

Nakon što uključimo svoje Android uređaje i na njima pokrenemo neke aplikacije, one će biti pokrenute u RAM. Ako aplikaciju koristimo, prebacimo se na ”Home” ekran i nakon toga se vratimo na aplikaciju ona će se pokrenuti gotovo iste sekunde. Ovo se događa iz razloga što aplikacija tijekom svog rada ostaje unutar RAM i zahvaljujući radnoj memoriji SoC sustavi na Android uređajima mogu gotovo instantno obavljati svoje procese.

Što se događa ako na svoje uređaje instaliramo aplikacije za ”uštedu” radne memorije?

Recimo da na svoje uređaje instaliramo jednu takvu aplikaciju i da uz pomoć nje ”ugasimo” druge aplikacije. Nakon nekog vremena poželimo otvoriti Facebook ili recimo Operu. Sada će ovim aplikacijama biti potrebno puno duže vremena da se pokrenu i očitaju nego što bi im trebalo da nisu bile ”ugašene” iz radne memorije.

instagram video

Trebamo li ”čistiti” RAM svojih Android uređaja?

Da i ne. Više ne nego da. Ako ćemo slijediti filozofiju koja kaže da je ”prazna” radna memorija ”potraćena” radna memorija onda je svakako dobro da je što veća količina radne memorije uređaja kvalitetno upotrijebljena. Sad dolazimo do onoga što bi značilo ”kvalitetno upotrijebljena”. Postoje neke aplikacije koje ”troše” puno RAM, a da ne rade apsolutno ništa i time znatno usporavaju rad uređaja.

U takvim situacijama dobro je koristiti aplikacije za gašenje takvih aplikacija. No akko vaš uređaj ima 4 GB RAM i na njemu ste pokrenuli aplikacije za chat, internetski preglednik, aplikaciju za slušanje glazbe i šaljete SMS poruke, a uređaj radi bez problema i bez ”zapinjanja” (što će i biti slučaj) onda nema potrebe za ”štednjom” radne memorije.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here