Samsung je najavio nove senzore kamera za mobilne telefone s većom razlučivošću od bilo čega usporedivog na tržištu do sada. ISOCELL Bright GW1 je 64-megapikselni senzor koji koristi iste piksele veličine 0.8μm kao i Samsungova trenutna 48-megapikselna kamera, što znači da će i fizički senzori biti veći, a samim time moći će primiti i više svjetla.

Kako se sve više stavlja naglasak na kamere pametnih telefona, Samsung je odlučio postaviti ljestvicu rezolucija na nove visine. Po mnogim istraživanjima, korisnici pametnih telefona žele imati što bolju kameru u svom telefonu, kako bi razne svakodnevne trenutke podijelili na društvenim mrežama u što boljem svijetlu. Po svemu sudeći kamera u telefonu postaje jedna od najvažnijih značajki prilikom odabira novog telefona, kod većine korisnika. Do sada je “plafon” za rezolucije bio 48 megapiksela, ali razvojni tim Samsunga želi to promjeniti, još ove godine.

Novi samsungov senzor Bright GW1 će proizvoditi slike od 16 megapiksela spajanjem četiri piksela u jedan, na istom principu kao što i postojeći 48-megapikselni senzori prema zadanim postavkama isporučuju fotografije od 12 megapiksela. Samsungov novi senzor također će moći vrlo dobro raspoznavati boje okoliša, sa visokom preciznošću kod rezolucije od pravih 64-megapiksela, uz prisutnost dobrog vanjskog osvjetljenja. Sony-ev IMX586 48-megapikselni senzor ima već od prije slične mogućnosti, da bi Samsung napokon ažurirao i svoje 48-megapikselne senzore sa sličnim značajkama, sa posljednom serijom Galaxy modela.

48-megapikselni fotoaparati danas su postali uobičajeni prizor na flagship modelima pametnih telefona svih poznatijih brandova poput Samsunga, Huaweia, Oppo-a, Vivo-a, Xiaomi-a i mnogih drugih. Samsung očekuje da će njihov 64-megapikselni senzor ući u masovnu proizvodnju u drugoj polovici ove godine, tako da ne bi bilo iznenađujuće vidjeti značajku koja se pojavljuje na specifikacijama za vodeće modele do kraja 2019. godine, a po svemu sudeći to bi trebao biti Galaxy Note 10. Bit će zanimljivo vidjeti i odgovor iz Sony-a i Huaweia, u svakom slučaju čekaju nas još velike bitke krajem ove godine na vrlo zahtjevnom i konkurentnom tržištu pametnih telefona.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here