Neke stvari kod Windowsa (pogotovo stvari koje se odnose na sigurnost, kao što je recimo Windows Defender) su vrlo dobre i korisne. Vidi se da je Microsoft uložio puno vremena i truda poboljšavanje ovih mogućnosti, što je svakako dobro za nas korisnike. No postoje i neke stvari koje su čak i kod najnovije verzije Windowsa još uvijek ne baš tako dobre. Recimo nadogradnje sustava. Ovo je pogotovo vidljivo i osjetno kod Windowsa 10.

Nadogradnje Windows 10 operacijskog sustava čest su problem s kojim se susreću korisnici. Kada do problema dođe ono što želimo jest otkriti rješenje problema. U nastavku ovog članka ćemo govoriti o tome. Kako dolazi do problema kod nadogradnji, što te probleme može uzrokovati, što Microsoft čini kako bi te probleme riješio i na kraju što mi kao korisnici možemo učiniti kako bismo riješili probleme s nadogradnjom Windows 10 operacijskog sustava.

windows 10 update

Problemi sa nadogradnjom za Windowse 10 verziju 1809 – za listopad 2018.

Najčešći problemi:

  • Brisanje sadržaja iz direktorija ”Dokumenti”
  • Problemi sa zvukom
  • ”Rušenje” sustava uz BSOD
  • Problemi sa ”Mapped Network Drive”

Nadogradnja za 18.12.2018. Znate li da nadogradnja za listopad zapravo izlazi u studenom? E pa nadogradnja te nadogradnje izašla je u prosincu i ovoga puta Microsoft je nadogradnjom riješio (ili je barem pokušao riješiti) probleme koji su se pojavili dosad i s kojima su se suočili mnogi korisnici, što im je naravno otežalo normalno korištenje računala.

Trebat ćete sami- ručno instalirati nadogradnju (što je ono što Microsoft predviđa kao instalaciju za ”napredne korisnike”). Ipak, nadamo se da će to instaliranje napokon riješiti probleme vezane uz nadogradnju za listopad te da ćemo ovu godinu moći započeti ispočetka (i nadamo se uz što manje grešaka vezanih općenito za Windowse 10).

16.11.2018. je bio datum kada je Microsoft na internet za sve korisnike Windowsa 10 izbacio nadogradnju nadogradnje za listopad (ili nadogradnju pod kodnim brojem 1809). Tom nadogradnjom Microsoft je pokušao riješiti sve probleme koji su postojali u listopadskoj nadogradnji. No neki korisnici prijavili su probleme sa udaljenim pogonima diskova (ili ”Mapped Disk Drive”) s obzirom da su oni nakon nadogradnji ostali isključeni i čini se da ih je nemoguće ponovno spojiti i uključiti. Iako je Microsoft svjestan problema stvar je u tome da se popravak (koji će se možda ponovno pojaviti u pogledu nadogradnje) ovog problema možda ne pojavi još neko vrijeme.

10.11.2018. Jedan od najvećih razloga zbog čega je dobro da korisnici znaju kako se nositi s problemima vezanim uz najnovije nadogradnje Windowsa 10 jest loša nadogradnja koja je izašla u listopadu (radi se o verziji 1809). Nadogradnja je uzrokovala mnoge probleme za korisnike Windowsa 10. Neki od problema s kojima su se korisnici susretali bila su ”rušenja” sustava, takozvani ”plavi ekrani” (ili BSOD), do problema sa zvukom ili čak brisanja svega što se nalazi unutar direktorija ”Documents”.

Cijela nadogradnja je donijela puno više štete nego koristi da je Microsoft bio prisiljen opozvati nadogradnju i poslati svim svojim korisnicima upozorenje neka ne skidaju nadogradnju sustava. U trenutku pisanja ovog članka poznato je da nadogradnja iz listopada prošle godine više nije dostupna za skidanje. Premda je ovo dobra stvar i iako će se tako velik broj korisnika spasiti od eventualnih šteta koje bi im ta nadogradnja mogla uzrokovati, stvar je u tome da je jedan broj korisnika već pretrpio štetu. Za one korisnike koji su pretrpjeli bilo kakvu štetu nastalu tom nadogradnjom Microsoft je u opticaj pustio zakrpe i popravke za određene probleme (kao što su problemi sa BSOD ili zvukom). S obzirom na ovo možete slobodno otići dolje u nastavak članka kako biste saznali kako točno vratiti Windows 10 na verziju prije kobne, listopadske nadogradnje.

 

Problemi sa nadogradnjom za Windows 10 KB4464330

Nadogradnja za 06.12.2018.

Izgleda da je Microsoft konačno uspio barem djelomično riješiti ove probleme i to zakrpom pod nazivom KB4469342.

 

Windows-10-Downgrade-pitanja

Downgrade (ili degradiranje) Windowsa 10 Pro na Windows 10 Home verziju

Ovih nekoliko mjeseci je bilo dosta loše što se tiče Windowsa 10 i Microsofta, što pokazuje i posljednji problem. Korisnici verzija Windowsa 10 pod nazivom Windows 10 Pro s nadogradnjama na verzije 1803 i 1809 su prijavili da zbog manje nadogradnje za Windowse 10 nemaju više licencu Pro verziju. Naime, nova nadogradnja takoreći je degradirala Windows 10 Pro verziju na Windows 10 Home.

Zasad informacije govore o tome da su se ti problemi najviše događali korisnicima koji su starije Windowse nadogradili na Windowse 10. Microsoft je svjestan problema i ubrzano radi na rješavanju istog. Neki su pak korisnici prijavili da korištenje Troubleshootera za aktivaciju (”Activation Troubleshooter”, do koje se može doći preko Settings – Update And Security – Activation – Troubleshoot) može riješiti ovaj problem.

 

Provjerite svoju verziju Windowsa 10

Prije vraćanja unatrag i popravljanja oštećenih Windowsa ono što je dobro jest provjeravanje trenutne verzije Windowsa jer ćemo tako najbolje znati kakvi nas problemi vezani uz nadogradnje mogu zahvatiti.

Provjeravanje trenutne verzije Windowsa 10 se može provjeriti ako odemo pod Settings – Update And Security – View Update History (ili ”Postavke – Nadogradnje i sigurnost – Pregled povijesti nadogradnji”). U idućem prozoru trebamo kliknuti na pokazivač koji se nalazi tik do opcije ”Feature Updates” i ondje ćemo dobiti uvid u to koju trenutno verziju Windowsa naše računalo koristi. Klikom na ”Quality Updates” dobivamo uvid u to koje smo sve ”manje nadogradnje” instalirali Windows 10.

windows-10-october update 2018

Kako ”vratiti unatrag” nadogradnje za Windows 10?

Windows, to jest Microsoft svojim korisnicima nakon svake velike nadogradnje daje mogućnost da unutar razdoblja od 10 dana ”vrate” Windows na verziju prije te nadogradnje. Ovo je vrlo korisna mogućnost, a 10 dana bi trebalo biti dovoljno da se otkriju eventualni problemi koji postoje u nekoj od nadogradnji.

Vraćanje Windowsa 10 na proteklu verziju moguće je ako odemo pod ove opcije: Settings (Postavke) – Update and Security (Nadogradnje i sigurnost) – Recovery (Oporavak). Ispod opcije ”Reset This PC” trebala bi biti opcija ”Go back to the previous version of Windows 10”. Klikom na ”Get Started” započet ćemo povratak na prijašnju verziju.

Windows 10

Kako možemo onemogućiti i kontrolirati nadogradnje za Windows 10?

Naravno najbolji način kako riješiti neki problem jest da ga uopće ne dobijemo. To je kod Windowsa 10 moguće ako se preuzme bolja kontrola nad nadogradnjama jer na taj način možemo sami sebe poštedjeti velikog broja problema.

Postoji nekoliko načina kako se može preuzeti bolja kontrola nad nadogradnjama za Windows 10 (što najviše ovisi o tome imamo li ”Home” ili ”Pro” verzije). Jedan od načina onemogućivanja nadogradnji jest ovaj:

  • U isto vrijeme pritisnite tipke ”Windows” i ”R” i unutar novootvorene tražilice utipkajte ”services.msc” te kliknite na OK.
  • Na popisu usluga pronađite ”Windows Update” i kliknite na tu opciju. Sada bi vam se trebo otvoriti prozor ”Windows Update Properties” ili svojstva nadogradnji Windowsa.
  • Predefinirani način ovoga je da se Windows automatski nadogradi. Ovo možete promijeniti na to da se samo nadogradi ili u potpunosti možete isključiti nadograđivanje Windowsa.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here