Sajam CES u Las Vegasu svake nam godine donosi mnoštvo inovacija na području tehnologije, a ništa drugačije nije ni ove godine. Naime, na sajmu su otkrivene mnogobrojne tehnologije zahvaljujući kojima će poznati (i manje poznati) brendovi diljem svijeta pokušati zauzeti određeni dio tržišta i tako sebi osigurati pozitivne financijske rezultate. Iako IBM u posljednjih nekoliko godina sve rjeđe spominjemo, ova kompanija i dalje radi fantastičan posao i prema novim predstavljanjima mogla bi pokrenuti određenu revoluciju u području računala.

IBM je tako na CES-u predstavio prvo kvantno računalo koje može raditi izvan sigurnih laboratorijskih uvjeta i tako su otvorili jedan novi put za računala, što bi moglo rezultirati novom nišom na tržištu. IBM Q System One ima ogromne dimenzije i smješten je u kućište veličine 3x3x3 metra. Do sada je ova tehnologija bila rezervirana samo za stroge laboratorijske uvjete, no IBM Q System One mogao bi postati korak ka komercijalizaciji takvih računala.

Ovo računalo na raspolaganju ima čak 20 kubita i može rješavati iznimno složene i kompleksne kvantne operacije. Da bi sve funkcioniralo stabilno, navedeni kubiti moraju biti propisno izolirani i hlađeni kako bi bili stabilni i kako bi pouzdano obavljali svoju zadaću. Ipak, valja naglasiti kako operacije unutar ovog računala nisu u potpunosti kvantne te su u cijeli proces uključeni i bitovi.

Ako bi ovakvo računalo konačno postalo komercijalno, tada možemo očekivati iznimno široku primjenu jer mogućnost su neograničene. Ovo računalo može savladavati računske probleme koje obična računala ne mogu i stoga je njegova primjena iznimno šarolika. Ipak, trenutni sustav može stabilno izvoditi operacije u trajanju od tek 100 mikrosekundi, a što bi IBM u budućnosti trebao popraviti.


Na stabilnost utječu razni faktori: od vibracija, preko temperature, pa sve do buke i elektromagnetske interferencije. No, IBM je uspio napraviti barem jedan maleni korak prema komercijalizaciji takvih računala i po prvi puta takvo računalo sposobno je raditi i izvan izoliranih laboratorijskih uvjeta.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here