Dok putujemo jedan od uređaja koji najviše i najčešće koristimo su naši pametni telefoni. Razlog tomu je jednostavan: sve što nam treba nalazi se na njemu i kao rezultat toga vrlo često za vrijeme putovanja volimo koristiti svoje pametne telefone. No naravno, što više koristimo svoje pametne telefone to se na njima više troši energija baterije.

Baterija nije problem sve dokle god u njoj ima energije. No, slušanje glazbe (pogotovo ako to činimo tako što smo spojeni na internet), pregledavanje internetskog sadržaja, chat preko Messengera, WhatsApp-a ili drugih sličnih aplikacija vrlo brzo može potrošiti bateriju i onda se problem javlja ako blizu nas nema neka utičnica (ili ako nismo ponijeli punjač za uređaj).

Kako se ne bi dogodilo da nam se potroši baterija na uređaju u trenutku kada nam on najviše treba, treba paziti na neke stvari. U nastavku članka ćemo govoriti o načinima kako uštedjeti na bateriji uređaja i što sve možemo učiniti kako bi nam baterija potrajala cijelo putovanje.

PUNJENJE MOBITELA

Dopunjavajte svoj pametni telefon kad god vam se ukaže prilika!


Ono što je dobro kod današnjih pametnih telefona jest to da dopunjavanje neće utjecati na kvalitetu trajnosti baterije (barem ne u mjeri koliko utječe ako se uređaj do kraja isprazni i ako ga tek onda stavimo na punjač). Kada putujemo negdje, pogotovo ako putujemo vlakovima, čak i ako je baterija ”OK” (što znači ako je između 60-80%) ne bi bilo loše povremeno je dopuniti.

Ovo se pogotovo preopručuje ako putujete na duge staze i ako niste sigurni u kakvim ćete se sve prijevoznim sredstvima voziti. Kako ne biste strepili koliko će vam baterija vašeg uređaja trajati, svaki puta kad vam se za to ukaže prilika dopunite je. Samo pazite da kod sebe imate i punjač.

punjači

Uvijek koristite originalni punjač za svoj uređaj

Ako se recimo nalazite u zračnoj luci i ako ondje punite svoj uređaj, postoji velika šansa da velik broj ljudi stoji negdje u blizini i da jedva čekaju kako bi i oni napunili svoje uređaje. Što se vaš uređaj puni brže tim bolje! Osim što će se vaš uređaj najbolje, najsigurnije i najbrže puniti ako se puni s originalnim punjačem, u isto vrijeme uštedjet ćete vrijeme za druge i omogućit ćete im da i oni mogu dopuniti svoje uređaje.

Pazite na to da svoj uređaj uvijek punite s njegovim originalnim punjačem. Ne samo da je takav način punjenja brži već je i puno sigurniji. Posljednje što želite jest da vaš uređaj za vrijeme punjenja doživi nekakve kvarove (ili da eksplodira). Zato uvijek koristite originalni punjač svog uređaja.

airplane-mode

Na uređaju uključite zrakoplovni način rada čak i ako ne letite

Poznato je da, za vrijeme letenja pametni telefoni i ostali mobilni uređaji trebaju biti stavljeni na zrakoplovni način rada (ili ”Airplane Mode”), jer tim načinom rada uređaji ne ometaju rad uređaja u zrakoplovu (a i jednostavno postoje područja gdje nema signala). No osim što je ovaj način rada koristan za uređaje zrakoplova, njime isto tako možete uvelike uštedjeti na energiji baterije svog uređaja.

Ako ne uključite zrakoplovni način rada, a letite negdje ili putujete kroz područja gdje nema signala, vaš uređaj će pokušati tražiti signal (što će rezultirati time da ga neće moći naći). Za vrijeme tog traženja on će pojačano trošiti energiju, što može dovesti samo do toga da se energija baterije na vašem uređaju brže potroši.

Zato kad god negdje putujete, čak i ako ne letite (i ako ste sigurni da vas nitko neće zvati na broj), svoj uređaj slobodno stavite na zrakoplovni način rada, upalite neku opuštajuću glazbu, opustite se i uživajate u povećanom vijeku trajanja baterije uređaja. Osim uključivanja zrakoplovnog načina rada ono što isto tako možee učiniti kako biste uštedjeli na bateriji za vrijeme putovanja jest isključivanje ostalih načina povezivanja (kao što su Bluetooth i GPS na primjer).

32 bitni i 64 bitni procesor u mobitelu

Za vrijeme putovanja na uređaju koristite tamne pozadine i teme s tamnim ikonama aplikacija

Ovaj savjet će uvijek funkcionirati, bez obzira na to putujete li ili ne. Ako vaš uređaj na sebi ima OLED ili Super AMOLED zaslon, tim bolje jer će ušteda energije biti još veća. Što manje točkica zaslon vašeg uređaja treba osvijetliti tim bolje, jer će tako više uštedjeti na energiji baterije. Isto ovo pravilo se može primijeniti i kod aplikacija.

Ako recimo neka od aplikacija koje koristite ima tamnu temu (kao što je recimo YouTube) dobra ideja je uključiti tamnu temu. Osim YouTubea postoji još velik broj kvalitetnih aplikacija koje koriste tamne teme i čijim korištenjem si možete dodatno uštedjeti na bateriji.

 

Prije putovanja aplikacije koje vam neće trebati obrišite, a one koje će vam trebati instalirajte

Neke od aplikacija koje se nalaze na vašem uređaju vam za vrijeme putovanja neće trebati. To su najčešće aplikacije kao što su Facebook, Messenger, Skype i ostale ”velike” aplikacije. Stvar je u tome da svaka od tih aplikacija, čak i ako ju ne koristite radi u pozadini vašeg uređaja i troši energiju. Zato ne bi bilo loše neke od njih deinstalirati.

Ako ih ne želite deinstalirati možete ih privremeno onemogućiti. Za privremeno onemogućivanje aplikacija možete koristiti druge aplikacije za tu svrhu, kao što je recimo Greenify. Treća ideja je da na svoj uređaj instalirate ”Lite” verzije istih aplikacija.

s8 svjetlina ekrana

Smanjite svjetlinu ekrana

Ekran je jedna od komponenti koja na svakom pametnom telefonu troši najviše energije baterije. Ako je svjetlina ekrana viša, baterija će se trošiti više. Zato je preporučljivo, ako želite uštedjeti na energiji baterije uređaja sniziti svjetlinu ekrana i osvjetljenja.

Kako biste to učinili idite pod postavke uređaja i pod opcije za display ili prikaz slike. Ondje sami namjestite željenu količinu svjetline. Uz to isključite automatsko postavljanje svjetline ekrana, jer i ta opcija može dodatno potrošiti energiju.

Kako koristiti Google Maps – u offline modu

Sve karte koje vam trebaju skinite i pohranite na svoj uređaj prije putovanja

Ako sve ono što vam treba za putovanje (uključujući i karte lokacija gdje ćete ići) skinete i pohranite na svoj uređaj prije nego što odete na putovanje tako ćete si uštedjeti još više na bateriji. To je puno bolje nego da za vrijeme putovanja idete na internet i gledate na Google Maps gdje trebate ići. Umjesto toga prije putovanja se dobro pripremite i sve ono što bi vam moglo zatrebati si skinite na uređaj i koristite to u ”offline” načinu rada.

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here