Nisu sve poruke na WhatsAppu važne, tako da se ne moraju “zadržavati” vječno u razgovorima. WhatsApp vam od nedavno nudi mogućnost da nevažne, kompromitirajuće ili neke treće poruke obrišete automatski iz razgovora. Nešto kao u stvarnom životu kada osobi nešto kažete. Rekli ste joj, poruka je dospjela do onog koji ju treba čuti i to je to. Ona je “nestala”. Ili nešto slično tome, vidjeti ćete u nastavku teksta.

S tim potezom, WhatsApp se priključio Signalu i sada obje aplikacije nude istu mogućnost. Ovo je dobra stvar jer možete obrisati “digitalni trag”, imate veći osjećaj privatnosti i kontrole nad porukama i slično. Iako, često “WhatsApp” i “privatnost” ne idu u istu rečenicu, ali o tome nekom drugom prilikom.

Kako “nestajuće poruke” funkcioniraju na WhatsAppu?

Ova mogućnost radi malo drugačije od konkurenata. WhatsApp vam nudi da uključite ovu opciju u individualnom ili grupnom razgovoru, te će se poruke automatski obrisati nakon 7 dana. Odnosno 7 dana od trenutka kada su poslane.

Nadalje, za razliku od konkurenata, WhatsApp vam ne nudi opciju i fleksibilnost da sami odredite dužinu vremenskog perioda koliko će se poruke zadržavati u chatu. Uz to, ovaj servis miče slike i videe poslane u chat.

Da biste vidjeli ovu funkcionalnost, prvo morate imati najnoviju verziju WhatsApp na Androidu ili iOS-u. Da biste ažurirali aplikaciju, odite u App Store ili Google Play, nađite WhatsApp aplikaciju i stisnite tipku “Update”. To se ne odnosi na one koji imaju uključenu opciju da im mobilni OS sam ažurira aplikacije. Oni su najnoviju verziju već dobili.

Kako osposobiti brisanje poruka u individualnom razgovoru?

Ispod su navedeni koraci koje morate učiniti da biste uključili nestajuće poruke u vašem individualnom WhatsApp razgovoru:

  1. Otvorite razgovor s kontaktom s kojim želite imati nestajuće poruke. Zatim tapnite na ime kontakta pri vrhu ekrana.
  2. Sada scrollajte dolje dok ne vidite opciju “Disappearing Messages”.
  3. Prvi puta kada osposobite ovu funkcionalnost, vidjet ćete pop-up poruku u kojoj će vam objasniti što ona radi i kako funkcionira. Kliknite na “Continue”. Opcija će biti ugašena, odnosno postavljena na “off”.
  4. Postavite opciju na “on”, odnosno osposobite je.

Kako osposobiti brisanje poruka u grupnom razgovoru?

Ako želite osposobiti nestajuće poruke u grupnom razgovoru, koraci su gotovo identični onome u individualnom razgovoru:

  1. Otvorite grupu koju imate sa svojim kontaktima ili kreirajte novu grupu. Kada uđete u nju, stisnite na ime grupe pri vrhu ekrana.
  2. Scrollajte dolje dok ne vidite opciju “Disappearing Messages”. Opcija će biti postavljena na “off”.
  3. Postavite opciju na “on”.

Ako želite ugasiti nestajuće poruke u individualnom ili grupnom razgovoru, učinite iste korake koji su opisani u ovom tekstu, samo sa statusa “on” postavite u “off” stanje. I to je to. Ne morate ništa više raditi.

Kada ova opcija neće raditi?

Sve poruke poslane ili primljene prije nego ste osposobili ovu funkcionalnost će ostati nedirnute. Također, ako poruku proslijedite drugoj osobi, ona neće nestati iz njihovog razgovora, osim ako i te osobe nemaju uključenu opciju nestajućih poruka.

Ako primatelj nestajuće poruke odgovori direktno na tu poruku (op.a. povuče ju u desno i “citira ju”), ona bi mogla ostati vidljiva i nakon limita od sedam dana.

Opreza nikad dosta, ali …

Imajte na umu da nestajuće poruke brišu samo poruke i medijske zapise (kao što su slike i videi) unutar spomenutog razgovora. Kao što smo rekli, ako netko proslijedi vašu poruku u drugi razgovor, vi to nećete direktno znati, niti će se ta poruka obrisati.

Znači ne možete biti 100 posto sigurni da je vaša poruka zauvijek obrisana i da ona nigdje ne postoji. Možda postoji u drugom razgovoru! Također, ako je primatelj poruke (ili recimo slike) skinuo sliku u galeriju na mobitelu, ona će tamo ostati. WhatsApp nema ovlasti brisati te slike. Mnogi od nas imaju i uključenu opciju da se sva multimedija automatski spremi lokalno na mobitel.

Ono što želimo reći, ova “tehnologija” nije baš najpouzdanija i ima svojih mana. Jednom kada pošaljete poruku, teško ju je kontrolirati. Zato je bitno da pazite kome šaljete poruke i što šaljete jer se stvari mogu “oteti kontroli”.

Ali i dalje stojimo iza tvrdnje da je ovo dobra opcija. Ako imate razgovore koji se mjesecima nastavljaju, kao što su na primjer razgovori s prijateljima ili obitelji, ovo nije loša opcija za uključiti ju. Ne moraju poruke “živjeti” vječno. Prilično je zdravo da se poruke nakon nekog vremena obrišu. Bilo ručno – kao na primjer brisanje razgovora iz WhatsAppa, bilo automatski uz ovu opciju.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here