Da li imate neku aplikaciju gdje imate, možda, dva korisnička računa, ali vam aplikacija ne da da se ulogirate s oba? Jedino rješenje je onda konstantno odlogiravanje i logiranje s onim drugim korisničkim računom. Sva sreća, neki Android telefoni imaju mogućnost da instalirate kopiju iste aplikacije na telefon.

Tako možete kreirati drugu kopiju vaše omiljene aplikacije, ulogirati se s drugim korisničkim računom i onda otvarati onu aplikaciju koja vam treba. Recimo, Twitter je odličan primjer aplikacije koja vam dozvoljava da se ulogirate s X korisničkih računa. I prebacivanje s jednog na drugi je izuzetno lako. Nažalost, mnoge druge aplikacije nisu tako fleksibilne.

Zato, ako imate ovih problema, nastavite čitati i nadamo se da vaš telefon ima opciju koju ćemo spomenuti u tekstu.

Pokrenite više kopija aplikacije na telefonu

Ponovimo još jednom – ova opcija nije dostupna na svim Android uređajima. Ali biste ju trebali naći na Samsung uređajima, Xiaomiju, OnePlus telefonima … Ako nemate ovu opciju nativno, možete probati putem third-party aplikacija kao što je “Parallel Space”.

Svaki proizvođač mobitela koji nudi ovu opciju ima svoj naziv za ovu mogućnost. Samsung to zove Dual Messenger iako je to ime zbunjujuće … ali svejedno, probajte naći ove opcije (primjer s OnePlusa):

  • Otvorite Settings aplikaciju
  • Scrollajte dolje, tapnite na Utilities i zatim tapnite na Parallel Apps
  • Tu ćete vidjeti listu aplikacija za koje možete napraviti kopiju. Ne podržavaju ovu opciju sve aplikacije
  • Kada nađete aplikaciju koju želite duplicirati, odnosno klonirati, promijenite switch na ON
  • Na radnoj površini će vam se pojaviti druga instanca odabrane aplikacije


Vaša novo kopirana/instalirana aplikacija neće imati veze sa starom aplikacijom niti će imati postavke koje ste postavili u “originalnoj” aplikaciji. To vam daje mogućnost da prilagodite aplikacija na drugačiji način ako to želite. Također, sada u toj drugoj aplikaciji se možete logirati s vašim drugim korisničkim računom. Pretpostavljamo da ste zato i klonirali aplikaciju.

Gdje Android sprema podatke klonirate aplikacije?

Vaš Android telefon ne sprema podatke koje spremate u kloniranoj aplikaciji u istu datoteku gdje sprema i originalna aplikacija. Ipak, ne bi trebalo biti teško naći te podatke. Ako imate OnePlus telefon, podatke kloniranih aplikacija ćete naći u sekciji “Parallel Apps storage”. Tome možete pristupiti putem Android file managera.

Koje su limitacije kloniranih aplikacija?

Jedina i glavna limitacija je da ne možete klonirati sve Android aplikacije. Postoje neke, poput Google Chromea, koje to ne dozvoljavaju. S druge strane, u Chrome se možete ulogirati s više korisničkih računa.

U biti, kada otvorite Parallels App na mobiteli, u slučaju da ga imate, one aplikacije koje tamo vidite možete klonirati. Ništa više, ništa manje.

Uklanjanje kloniranih aplikacija

Da biste uklonili kloniranu aplikaciju, to možete napraviti na sljedeći način:

  • Odite u Settings > Utilities > Parallels Apps
  • Nađite aplikaciju koju ste klonirali i samo switch prebacite iz ON u OFF stanje

Telefon će ukloniti duplu aplikaciju, kao i podatke vezane uz nju. To neće imati nikakvog utjecaja na originalnu aplikaciju. Nju ćete i dalje koristiti kao i do sada.

Korištenje dualnih korisničkih računa na Androidu

Pokretanjem više instanci aplikacije na mobitelu možete, kao što smo rekli, koristiti paralelno više korisničkih računa ako vam jedna aplikacija to ne dozvoljava. Nadalje, pošto je ova funkcionalnost ugrađena u neke Android telefone, nećete morati tražiti alate za kloniranje aplikacija koji možda nisu 100 posto sigurni. Ovako, samo upalite ili ugasite switch u postavkama vašeg telefona.

android 10

Tu je još jedan benefit korištenja kloniranih aplikacija, a to je povećanje sigurnosti. Ako vas brine sigurnost, definitivno bacite oko na Shelter aplikaciju za Android. Ona će vam dopustiti da pokrenete aplikacije u sandbox (sigurnom) modu koji je odvojen od vašeg sustava. Vrlo korisno za one koji imaju službeni telefon i žele biti sigurno da su izolirali privatne podatke od poslovnih.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here