Google se potrudio da Vam olakša pronalazak vašeg telefona ako ste ga izgubili ili su vam ga “ne daj bože” ukrali. Ova značajka zapravo postoji od sredine 2015. godine, kada je Google prvi puta ponudio opciju praćenja lokacije telefona kao sastavni dio Vašeg Google računa.

A ta korisna značajka, omogućit će vam pronalazak Vašeg Android uređaja na koje ste prijavljeni i koji koriste Googleove mobilne usluge, a zapravo je vrlo jednostavan za upotrebu. Evo kako to funkcionira.

google korisnički račun

Kako pronaći svoj Android telefon u Chromeu?

Najjednostavnija metoda dolazi zahvaljujući Chromeovoj sinkronizaciji s Googleom. Ako upotrebljavate Chrome i prijavljeni ste na isti Google račun na Chromeu kao i na pametnom telefonu, pronalaženje Vašeg izgubljenog telefona ne može biti jednostavnije.

  1. Otvorite Chrome i provjerite jeste li prijavljeni u Chromeu koristeći isti račun kao i vaš mobilni uređaj.
  2. U traku za pretraživanje upišite “pronađi moj telefon” (“find my phone”) i pritisnite pretraživanje.
  3. Otvorit će Vam se nova stranica sa rezultatima na vrhu, koji vam pokazuju, gdje se vaš telefon nalazi. Na novoj stranici, pomoću padajućeg okvira možete odabrati određeni uređaj koji tražite, a karta prikazuje mjesto gdje se nalazi.
  4. Imate takođe i ropcije za zvonjenje na telefonu, tako da ga možete lakše pronaći kod kuće, ili za oporavak, gdje možete kliknuti i pronaći opcije za zaključavanje, brisanje ili uklanjanje telefona s računa.

 

Find My Device
Android Device Manager has a new name Find My Device

Kako pronaći svoj Android telefon u drugom web pregledniku?

Ako ne upotrebljavate Chrome, i dalje možete koristiti svoj preglednik za pronalazak vašeg telefona, ali to sada nije baš tako jednostavno.

  1. U svom pregledniku idite na google.com/android/find.
  2. Ako niste prijavljeni, prijavite se koristeći isti račun kao i vaš Android telefon.
  3. Otvara se stranica Google računa sa kojom će te pronaći svoj telefon.
  4. Kao i gore, tada možete odabrati uređaj koji želite locirati koji je povezan s vašim Google računom i zazvoniti, obrisati ili zaključati taj uređaj.

 

Upravljanje uređajima na Google računu

Budući da Android telefoni trebaju Google račun za pokretanje, Google će uvijek moći pronaći te uređaje, kao i njima upravljati i na daljinu. To znači da možete vidjeti uređaje koji su povezani s vašim Google računom unutar područja upravljanja vašim računom. Imajte na umu da se ovo odnosi i na osobne račune i na sve G Suite račune koje imate za posao.

Tome možete jednostavno pristupiti putem web preglednika ili putem samog Android uređaja. Jednostavno uđite na svoj Google račun, a zatim u odjeljku “Sigurnost” možete pronaći cijeli popis uređaja na koje ste se prijavili. Ovaj popis bi bilo dobro i ažurirati, tako da daljinski izbrišete uređaje kojima ne možete pristupiti (možda zato što razbio zaslon) ili s računa uklonite uređaje koje više ne upotrebljavate ili ne posjedujete. To se, pored telefona, odnosi i na Chromecast uređaje, Wear OS uređaje i računala na kojima ste bili prijavljeni putem Chrome web preglednika.

Piše: Z.K.

1 komentar

  1. U rijetkim prilikama potrebna stvar i samo za nadati se da nam neće trebati opcija “find my phone”, ali ta opcija ako je uključena ždere bateriju mobitela.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here