Želite nabaviti novi monitor za računalo, ali niste sigurni kakav vam monitor treba? U potrazi ste za monitorom koji će zadovoljiti vaše potrebe i koji neće puno koštati? Zanima vas na koje je stvari potrebno obratiti pozornost prilikom kupnje novog zaslona za računalo i čemu doprinosi svaka od karakteristika monitora?

Nabavka novog monitora za računalo može biti itekako zahtjevan i skupocjen zadatak, ako nabavci ne pristupite na odgovarajući način. Većina korisnika računala samo se zaputi u trgovine informatičkom opremom i odaberu prvi monitor koji im se sviđa, bez da jasno saznaju koje su karakteristike monitora. Dva najčešće okidača kupnje monitora su cijena i dizajn, odnosno korisnici kupe ono što im se na prvu sviđa ili što je jeftino.

Tržište monitora ima iznimno veliku ponudu i možete odabrati točno ono što odgovara vama i vašim potrebama. Potrebno je uložiti svega nekoliko minuta kako biste saznali koje su karakteristike određenog monitora i zašto bi baš taj monitor bio dobar odabir za vas. No, prije nego se bacite na pronalazak novog monitora za svoje računalo, preporučujemo da pročitate ostatak ovog teksta.

Naime, u nastavku ovog teksta nabrojat ćemo nekoliko važnih parametara prema kojima razlikujemo kvalitetu monitora. Na temelju tih parametara prilično je jednostavno pronaći pravo rješenje za sebe, odnosno puno ćete se lakše odlučiti kakav monitor vam treba. Ne dopustite trgovcima da odlučuju umjesto vas, naučite koje elemente trebate pratiti prilikom kupnje monitora:

 

monitor AOC G2460VQ6

Dijagonala zaslona

Generalna ideja koje se gotovo svi kupci monitora pridržavaju jest – što je monitor veći to ću više uživati u njemu i to se više isplati kupiti. No, je li tome zbilja tako? Dakako da nije. Naime, važno je prije kupnje odrediti u koju će se svrhu koristiti monitor i gdje će se on uopće nalaziti. Nije isto kupujete li monitor koji će se koristiti kao drugi zaslon ili kupujete monitor na kojem ćete raditi nacrte za zgrade, također nije isto da li ćete monitor koristiti na stolu vašeg ureda ili u nekom postrojenju gdje će biti udaljen metar ili više od vas.

Veličina monitora, odnosno dijagonala zaslona pokazuje dužinu između dvije rubne dijagonalne točke zaslona. Neke od najmanjih dijagonala zaslona iznose oko 16 inča, dok neki od najvećih monitora imaju zaslone dijagonala većih od 35 inča.

Kada bismo morali monitore podijeliti ovisno o dijagonali zaslona, možemo reći kako postoji najjeftinija i najmanja skupina zaslona čije dijagonale iznose od 16 do 21 inča. Takvi se monitori danas sve manje koriste jer je cijena većih zaslona postala prihvatljiva pa se veći monitori sve češće kupuju. Takve malene monitore možete još uvijek pronaći u uredima ili u nekim kućanstvima, no činjenica je da se sve rjeđe nalaze na tržištu, ali i sve manje kupuju.

Nekakav srednji i trenutno najpopularniji razred monitora ima dijagonale zaslona od 21 pa sve do 27 inča. Takvi su zasloni zamijenili prethodno spominjane malene zaslone i postali su svojevrstan standard kada pričamo o zaslonima računala. Zanimljiv je podataka da su cjenovno vrlo disperzirani, odnosno postoje i jeftine i skupe verzije takvih monitora. Zasloni do 24 inča pogodni su za korištenje na manje od 1 metar udaljenosti, dok bi svi oni iznad 24 inča trebali biti na nešto većoj udaljenosti pa pripazite da vas veliki monitor previše ne umara.

Monitori čije dijagonale iznose više od 27 inča također se sve češće kupuju, a vrlo su popularni među digitalnim stručnjacima koji su poslovno vezani uz računala, odnosno koji crtaju, obrađuju i montiraju određeni sadržaj na računalima. Ovakvi zasloni zbog velikih dijagonala su i nešto skuplji u odnosu na prethodne grupe, a trebali bi biti na udaljenostima većim od 1 metra kako ne bi umarali korisnika. Kod takvih su monitora potrebne veće rezolucije pa pripazite da ne pogriješite kod odabira. Valja još nadodati da ako trebate više prozora za raditi, možda je bolje rješenje kombinirati dva manje zaslona, nego uzeti jedan veliki.

gaming-monitor

 

Rezolucija monitora

Rezolucija (razlučivost) monitora zapravo nam ukazuje na to koliko je piksela, odnosno točkica raspoređene na određenoj površini zaslona. Dakle, možemo reći kako je rezolucija gustoća prikaza piksela na površini monitora. U tom su segmentu neki proizvođači otišli nekoliko stepenica naprijed pa uglavnom ostatak hardvera ne podržava tehnologiju prikaza kakvu omogućavaju najmoderniji i najskuplji zasloni.

Na zaslonima manjih dijagonala još uvijek se može pronaći HD rezolucija koja broji 1366 x 768 piksela. No, ta se rezolucija sve više pokušava potisnuti u prošlost jer moderna tehnologija omogućava puno kvalitetniji prikaz slike. Problem kod tako male rezolucije zaslona je što će se na monitorima većih dimenzija vidjeti točkice, odnosno neće se dobiti punina prikaza slike na monitoru.

Full HD rezolucija ima prikaz piksela 1920 x 1080 i ova je rezolucija itekako zastupljena među korisnicima. Veliki broj monitora koji su se proteklih godina nalazili na tržištu ima upravo tu rezoluciju, a i danas se može kupiti ogroman broj zaslona s tom rezolucijom. Ova rezolucija prirodno dolazi s monitorima nešto većih dijagonala (od 21 inča na dalje), a s obzirom na to da su takvi monitori trenutno iznimno popularni ne čudi što na tržištu vlada upravo ta rezolucija. Ipak, Full HD rezolucija postaje premalena ako želite monitor koji je dijagonale veće od 27 inča.

Za takve ogromne monitore osmišljene su i bolje rezolucije, a svakako vrijedi izdvojiti 2K i 4K. Iako se prirodno nameće da bi 2K rezolucija trebala biti sljedeći velik korak nakon Full HD, moramo reći kako se 2K rezolucija često preskače. Sve je popularnija 4K rezolucija i ona će u narednim godinama zavladati tržištem. Trenutno je cijena monitora takve rezolucije još nešto više, no ova rezolucija sve više potiskuje ostale monitore s tržišta. Dakako, trend 4K neće trajati veliki broj godina jer neki proizvođači već su otišli i korak dalje pa razvijaju uređaje u 8K ili nekoj drugoj velikoj rezoluciji.

 

Omjer stranica monitora

Omjer stranica (slike) na monitoru izražava se u obliku omjera i ukazuje nam na to kakvog će oblika biti monitor. Prije desetak i više godina iznimno su popularni bili monitori koji su bili gotovo kvadratnog oblika, odnosno imali su omjer stranice 4:3. To znači da je širina  monitora bila 4 jedinice dok je visina bila 3 jedinice. No, takvi su monitori danas prava rijetkost i mogu se još samo primijeniti u nekim zastarjelim uredima i kućanstvima.

Trend koji vlada posljednjih nekoliko godina su monitori sa zaslonima u omjeru 16:9, a važno je naglasiti da se takvom omjeru stranica prilagođava i sadržaj koji ljudi i stručnjaci stvaraju bilo na internetu bila na nekim drugim medijima. Takav je omjer stranica popularan i na pametnim telefonima, mada se tamo sve više prakticira omjeri 18:9.

S druge strane, kada pričamo o monitorima za računala sve veću popularnost ima omjer stranica 21:9. Ovaj je omjer postao popularan zbog toga što korisnicima omogućuje da na jednom računalu mogu raditi s više prozora paralelno, mada ni sam operativni sustav još nije u potpunosti prilagođen takvim dimenzijama rada. Bilo kako bilo, ovakav se omjer sve češće pojavljuje na zaslonima sa zakrivljenom površinom, no još će potrajati neko vrijeme da se otklone svi problemi s osvjetljenjem i nepravilnim skaliranjem.

monitor s kvantnim točkama

 

Osvježavanje slike

Ako ste se ikada pitali kako funkcionira monitor, odnosno kako vrši prikaz slike i video materijala – evo odgovora. Monitor zapravo korisniku prikazuje fiksne slike, no to radi tako brzo da korisnik na primijeti da se na ekranu zapravo neprestano izmjenjuju slike. Što se slike brže izmjenjuju to će korisniku to teže biti primijeniti, a sve to zapravo je povezano s osvježavanjem slike na monitoru.

S godinama se na tržištu nametnuo standard osvježavanja od 60 Hz, što zapravo znači da se u jednoj sekundi izmijeni 60 sličica. Dakako, to je jako puno sličica u sekundi i sasvim je izvjesno da ljudsko oko ne može zamijetiti kako se te slike izmjenjuju. Ipak, nešto niža frekvencija prikaza slike na monitoru može rezultirati određenim nedostacima kod prikaza pa je uvijek bolje podesiti što veću frekvenciju osvježavanja slike. Primjera radi, monitori namijenjeni igranju video igara mogu imati frekvenciju osvježavanja slike od 144 Hz, čime se postiže još bolje glatkoća slike. Ipak, takvi su monitori i znatno skuplji od ostalih, ali u konačnici nude kvalitetniji prikaz slike.

monitor

 

Matrica monitora

Iako tek rijetki znaju što je matrica monitora, onda igra važnu ulogu u kvaliteti prikaza slike na monitoru. Naime, matrica je usko vezana uz kvalitetu prikaza boja, kontrasta, svjetline i svih ostalih parametara koje možemo podešavati na monitoru. Jedan od zastarjelih modela matrica je takozvana TN matrica.

Kod TN matrice korisnik na raspolaganju ima loš prikaz boja i male kutove gledanja, što rezultira slabijim korisničkim iskustvom. Druga popularna matrica je IPS i ona je danas prilično zastupljena na tržištu. Prikaz boja je znatno bolji nego kod prethodno spomenute matrice, a moguće je i veće podešavanje kontrasta.

Zanimljivo, IPS funkcionira na principu ukrašavanje boja pa se može dogoditi da je prikaz slike često i bolji nego što bi trebao biti. Treća popularna vrsta matrica su VA matrice i one su zapravo spoj prethodne dvije matrice. Kod njih je prikaz boja gotovo identičan stvarnim slikama, omogućuje veliki kut gledanja, a isto tako ima dobru brzinu prikaza.

Bez obzira na to što smo naveli samo tri vrste matrica valja naglasiti da gotovo svaki proizvođač razvija i podešava svoju matricu prema potrebama. Dakle, ovo je puno složenije nego što smo mi gore opisali, a prilikom odabira slobodno isprobajte kakav je prikaz boja na zaslonu, do koje se mjere mogu podešavati kontrast i svjetlina, itd.

monitori

 

Priključci monitora

Iako priključke navodimo pri dnu naše liste elemenata na koje trebate paziti kod kupnje monitora za računalo, jasno je da ti priključci igraju važnu ulogu kod kupnje. Naime, nema smisla kupiti monitor koji zatim nećete moći prikopčati na računalo ili koji zbog nekih ograničenja neće moći pružiti svoj maksimum prikaza slike na monitoru.

Iako se veliki broj priključaka još uvijek standardno ugrađuje na monitore, činjenica je da su neki priključci zapravo postali stvar prošlosti i sve se rjeđe koriste. Na njihovo mjesto dolaze neki novi standardi koji omogućavaju bolji prijenos podataka, a samim time i bolji prikaz slike.

VGA priključak nekada je bio iznimno popularan, ali danas se gotovo pa više i ne koristi. Iako je prijenos slike kod VGA standarda bio kvalitetan, a njegovo su mjesto došli neki novi standardi. Prije svega, pojavio se DVI standard koji omogućava slanje slike s maksimalnom rezolucijom 2K, no s druge strane ne omogućava slanje audio signala.

Danas je najpopularnija opcija spajanja monitora i računala putem HDMI kabla. Ovaj se standard nametnu u posljednjih desetak godina na tržištu, a uz to što može prenijeti sliku u rezoluciji 4K, može također slati i zvuk prilično dobre kvalitete.

No, današnji monitori otišli su toliko daleko u svojem razvoju da im više ni HDMI standard nije dovoljan, a na njegovo se mjesto ‘gura’ sve češće DisplayPort standard. Za očekivati je kako će upravo DisplayPort postati dominantan način prijenosa podataka na monitore u skorašnjoj budućnosti.

monitor AOC Q2781PQ recenzija

 

Napredne mogućnosti monitora

Mnogi monitori uz sve prethodno nabrojane specifikacije korisnicima nude i neke napredne mogućnosti. Primjerice, određeni monitor na svojim bridovima može imati utor za USB, može imati ugrađene zvučnike, a isto tako mogu se tu pojaviti i utori za slušalice. Ako monitor ima kakvu naprednu značajku to bi vam moglo olakšati kasniji rad na računalu pa razmislite o tome.

Također, moderni monitori prilagođavaju se sve popularnijim standardima na tržištu. Uz to što nude rezolucije od 2K, 4K ili više, neki monitori nude i podršku za 3D. Takvi monitori uglavnom dolaze s nekom dodatnom opremom kako bi vam omogućili praćenje te dodatne dimenzije. Uglavnom to znači da u kompletu s monitorom dolaze naočale, no valja naglasiti kako je 3D moguć samo kod skupljih monitora koji podržavaju osvježavanje slike od 144 Hz ili više.

 

Zaključak

Ako želite biti sigurni da ste ispravno odlučili prilikom kupnje monitora za računalo, svakako razmislite o parametrima koje smo gore nabrojali. Svaki od tih parametara ima svoju ulogu u procesu prikaza slike i svaki od njih utječe na kvalitetu slike. Da biste u potpunosti uživali u korištenju računala, morate odabrati monitor koji odgovara vašim potrebama, ali u konačnici i vašem budžetu. Nadamo se da smo vam pomogli te da ste naučili nešto novo o monitorima za računala.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here