Tražite zanimljive Kickstarter projekte i zanima vas u što su ulagači ulagali u 2020. godini? Koji su tehnološki uređaji privukli puno pažnje i ostvarili značajne rezultate prilikom prikupljanja sredstava za financiranje?

Kickstarter je vrlo popularna platforma na kojoj kreativci traže novac za financiranje svojih projekata. Svake se godine na Kickstarteru pojave mnogobrojni projekti, a čak je i ova po mnogima neaktivna godina – bila prepuna zanimljivih projekata. Dakako, u velikoj se mjeri radi o projektima koji se stvaraju i planiraju mjesecima i godinama – pa je lansiranje kampanje uglavnom povezano s unaprijed određenim rokovima. Iako je možda vladala mala financijska nestašica ove godine, pokazalo se kako su kreativni i vrhunski projekti na Kickstarteru ubrali jako puno novca.

U nastavku teksta predstavit ćemo vam 5 zanimljivih tehnoloških uređaja koji su oduševili ulagače u 2020. godini. Odabrali smo tehnološke projekte koji svojom kreativnošću, dizajnom i konkretnom izvedbom nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Pogledajte u koje su zanimljive tehnološke ideje ove godine ulagači investirali svoj novac:

najbolji kickstarter projekti usisavač

Neabot Robot Vacuum

Roboti usisavači postali su iznimno popularni u svijetu prije nekoliko godina, a danas ih mnogi korisnici koriste i u domovima diljem Hrvatske. Čišćenje stana mnogima predstavlja tlaku pa se automatski robotski usisavači nameću kao sjajno rješenje za sve koji nemaju vremena ili motivacije počistiti/usisati stan ili kuću.

Pametni robotski usisavači imaju ugrađene algoritme pomoću kojih samostalno planiraju rutu čišćenja stana. Također, zahvaljujući mnogobrojnim ugrađenim senzorima bez problema izbjegavaju sve prepreke na putu čišćenja. Ipak, mnogi robotski usisavači imaju svoje manjkavosti, a dio korisnika žali se na činjenicu kako u končanici ipak moraju isprazniti spremnik usisavača nakon kratke upotrebe – što je ponovno dodatan posao.

No, na Kickstarteru se sredinom ove godine pojavio pametni usisavač koji donosi bolje performanse čišćenja i značajno umanjuje brigu korisnika oko procesa usisavanja. Naime, zahvaljujući posebno građenom kućištu ovaj pametni usisavača može raditi i nekoliko tjedana bez da korisnik treba na bilo koji način intervenirati u radu usisavača. Konkretno, ovaj pametni usisavač ima veliko postolje za punjenje gdje se pametni usisavač istovremeno puni strujom i prazni prljavštinom.

Samim time u kućište može stati veća količina prljavštine pa nema učestale potrebe za čišćenjem, odnosno pražnjenjem usisavača. Dakako, usisavač donosi mogućnost podešavanje automatskog programa čišćenja kako bi korisnik mogao nesmetano uživati u svim aktivnostima u uvijek čistom domu. Sam proizvođač se pohvalio i kako je ovaj pametni usisavač moćniji od drugih te puno bolje čisti prljavštine u stanu ili kući. Ulagači su ovaj projekt nagradili s popriličnom novčanom svotom i vjerujemo da će biti zadovoljni kada jednog dana usisavač stigne u ruke vlasnika.

zanimlijv projetk tehnolgoija udah BULO-Kickstarter

BULO: Breath Analysis Device

Živimo u vremenima kada gotovo svakog dana u medijima možemo čuti pojmove: pluća, disanje, zasićenost kisikom, itd. Možemo reći kako je većini nas ove godine zdravlje bilo u prvom planu jer naučili smo kako možemo postići sve, ali samo ako smo zdravi i spremni za nove izazove.

Mnogi su nažalost uslijed ove zdravstvene situacije po posljednji put udahnuli ovozemaljski zrak, a mnogi se još uvijek bore za svaki udisaj kisika. Vjerujemo i nadamo se kako će ova zdravstvena situacija što brže proći i kako ćemo svi živjeti zdravo i sretno u narednim tjednima, godinama, desetljećima i stoljećima.

Iako je disanje automatiziran proces u našem organizmu, činjenica je da mnogi ljudi zapravo ne dišu na dobar način. Zanimljivo, mnoge su struke puno pažnje posljednjih desetljeća posvetile tehnikama disanja – što je samo pokazalo kako možemo popraviti svoje disanje. Pravilno disanje kao takvo posebice ja važno sportašima, pjevačima i tome srodnim zanimanjima.

Na Kickstarteru se u travnju ove godine pojavio uređaj naziva BULO, čija je zadaća pratiti i popraviti funkciju disanja ljudi. Konkretno, uređaj u obliku nešto deblje cijevi prati vašu funkciju disanja kada u njega upuhujete zrak. Nakon toga uređaj se spaja s aplikacijom na pametnom telefonu – kako biste u realnom vremenu dobili rezultate kvalitete vašeg disanja.

BULO vam na jednostavan i brz način otkriva kapacitet i izdržljivost pluća, ali i sugerira kolika je trenutna zasićenost kisikom vašeg organizma. Dakako, tu su i razni drugi parametri koje je moguće otkriti kroz korištenje ovog jedinstvenog uređaja, koji je na Kickstarteru uspio skupiti više od 120.000 dolara.

super projetk kickstarter robot za djecu

Clicbot – Educational Robot

Iako se roboti već dugo nalaze na tržištu još uvijek smo nekako vezani uz činjenicu da su uglavnom namijenjeni industrijskim postrojenjima i pogled na njih uglavnom nam izaziva hladne emocije. No, to bi trebao promijeniti jedinstveni Clicbot – Educational Robot koji će vašoj djeci, ali i vama samima izmamiti osmjeh na lice.

Ova itekako uspješna Kickstarter kampanja predstavila nam je modularni robot koji se sastoji od nekoliko dijelova, gdje rukama možemo spojiti kugle, kotače i hvataljke u smislenu cjelinu. Zahvaljujući tome mogu se dobiti razni oblici robota (od nestašne zmije, preko zanimljivog čovječuljka pa sve do kreativnog) koje je moguće jednostavno isprogramirati povlačenjem blokova koda u smislene cjeline.

Clicbot – Educational Robot namijenjen je obiteljima s djecom jer ovaj će vas robot u svega nekoliko minuta itekako zaintrigirati i zabaviti. Unutar robota smješteni su razni elementi koji ovom robotu omogućuju čak 50 različitih funkcionalnosti, dok vam istovremeno robot može pružiti čak 200 raznovrsnih interakcija. Zahvaljujući modularnoj građi ovaj se uređaj može prilagoditi željama djece pa tako može šetati s noge na nogu, može se penjati po staklenim površinama, može s vašim klincima dodavati lopticu, itd.

Glavni dio robota je zapravo interaktivna glava na kojoj robot pokazuje svoj status, a ujedno vam omogućava da upravljate samim robotom. Teško je riječima ispričati što sve ovaj robot može raditi i koliko je zapravo zabavan pa je najbolje da pogledate video na službenoj stranici Kickstarter kampanje. Za kraj ćemo samo spomenuti da je robot uspio prikupiti više od 900.000 eura ulaganja, što samo pokazuje veliki interes za ovim zanimljivim elektroničkim uređajem.

inovativna kaciga crowdfunding projekt

EyeRide HUD

Gotovo smo svi navikli na korištenje GPS sustava tijekom vožnje automobila, kao i na automatsko spajanje pametnih telefona na sustave naših inovativnih automobila. Tijekom vožnje automobila preslušavamo glazbu, pratimo GPS upute i javljamo se na pozive – dakako sve to bez stalnog zurenja i dodirivanja uređaja jer to može biti opasno.

Upravljanje glasom postalo je dio naše svakodnevice, baš kao i multifunkcionalno korištenje sustava koji se nalaze u automobilu. No, dok su vozači automobila opskrbljeni svim tim modernim tehnologijama, vozači motocikala (motora) ovdje su u podređenom položaju jer tehnologija za ugodnu vožnju motocikla je minimalistička. Ipak, na Kickstarteru je u prvoj polovici 2020. godine osvanuo jedan zanimljiv projekt naziva EyeRide HUD – koji bi blagodati tehnologije trebao donijeti u kacigu motorista.

Maleni uređaj kojeg slobodno možemo nazvati mini projektorom montiran je u unutrašnjost kacige kako bi projicirao sliku na vizir kacige. Tako u gornjem desnom dijelu vizira dobivamo prikaz svih informacija koje nas zanimaju u datom trenutku vožnje. Primjerice, projektor na vizir može projicirati prikaz GPS rute kojom se vozimo, može nam prikazati glazbeni svirač, može prikazati trenutne pozive koji stižu na telefon, itd.

Uz sam mini projektor tu je i maleni zvučnik koji se nalazi na vanjskom dijelu kacige, a trebao bi osigurati mogućnost slušanja glazbe za vrijeme vožnje, razgovaranja, itd. S obzirom na to da se radi o uređaju koji se koristi za vrijeme vožnje, osnivači projekta poručili su kako je EyeRide HUD prošao certificiranje na području Europe i SAD-a.

Pregledom video materijala iz ove kampanje može se zaključiti kako se radi o fantastičnom gadgetu koji vožnju motociklom podiže na jednu novu razinu. Da je interes za ovakvim uređajem iznimno velik pokazali su ulagači koji su u projekt do sada investirali više od 800.000 eura.

pretvaranje u dodirni ekran glomos

GLAMOS: Bring Your Touchless Screens To Life

Vjerujemo da ste dovoljno stari da se prisjetite tih ne tako davnih vremena kada telefoni nisu imali zaslone na dodir, već se unos podataka vršio putem tipki. Bila su to vremena u kojima smo mobilnu tehnologiju koristili na jedan sasvim drugačiji način. Sve to drastično se promijenilo prije 13-ak godina kada su se tržištem masovno počeli širiti pametni telefoni s dodirnim zaslonom.

Danas veliku količinu unosa podataka vršimo upravo putem dodirnog zaslona, koji se osim na pametnim telefonima danas pojavljuje i na raznim drugim uređajima. Nekako smo navikli na svijet u kojem smo okruženi dodirnim zaslonima putem koji možemo na jednostavniji način kontrolirati rad uređaja. Ipak, svi mi u svojem domu imamo zasigurno barem jedan uređaj koji nema dodirni zaslon. Ako je tako, sada zahvaljujući GLAMOS uređaju možete taj “nedodirni” zaslon pretvoriti u zaslon osjetljiv na dodir.

Ideja da klasične zaslone koji nisu osjetljivi na dodir u svega nekoliko sekundi pretvorite u zaslone osjetljive na dodir – zasigurno vam zvuči revolucionirano. No, ekipa koja stoji iza projekta GLAMOS (inače bivši Samsungovi inženjeri) osmislili su revolucionaran uređaj koji svaki zaslon pretvara u zaslon osjetljiv na dodir. Uređaj koji će vam to omogućiti iznimno je malen i gotovo nevidljiv prilikom korištenja.

Unutar svega nekoliko centimetara uređaja nalazi se sustav LIDAR tehnologije koja omogućuje konstantno očitavanje pokreta osobe. Samim time, svaki zaslon ili površinu možete pretvoriti u zaslon osjetljiv na dodir. Bilo da se radi o televizoru, projektoru ili nekom drugom tehnološkom uređaju – zaslon tog uređaja sada može u svega nekoliko sekundi postati osjetljiv na dodir. Projekt je ostvario više od 370.000 eura investicija – što itekako pokazuje da interesa za takvim uređajem ima.

S ovim inovativnim uređajem zaključujemo našu listu top 5 crowdfunding projekata koji su se pojavili ove godine i izazvali veliki interes ulagača. Iako je godina bila takva kakva je bila, pokazalo se kako interes ulagača u odlične Kickstarter projekte ne jenjava. Dakako, uz gore navedene, na Kickstarteru i sličnim platformama možete pronaći i razne druge fantastične projekte koji su privukli veliku pažnju investitora u 2020. godini. Sretno s istraživanjem i razvojem ideja.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here