Miš je već dugo vremena gotovo neophodna komponenta za rad svakog korisnika. Da, istina je da dodirnici ili ”touch pad-ovi” pokušavaju na najbolji mogući način oponašati sve ono što može miš, no smatram da sam u pravu kada kažem da niti jedan dodirnik ne može zamijeniti miš.

 

Napredak tehnologije miša je išao sukladno napretku tehnologije ostalih vanjskih komponenti, ovisno o potrebama korisnika

Miš je kao periferija i vanjska komponenta računala, kako je vrijeme prolazilo i kako je tehnologija napredovala, isto tako doživljavao promjene i napredak. Tko se još sjeća starih miševa koji su se sastojali samo od dvije tipke i koji čak nisu imali niti ”kuglicu?” Da, u odnosu na današnje moderne miševe, ti miševi su primitivni i gotovo da je nevjerojatno kako se netko uopće mogao služiti jednim takvim mišem. Ipak, da nije bilo takvih, ne bismo danas imali ovakve kakve danas koristimo.

 

stari pc miš


 

S obzirom da su se s vremenom potrebe korisnika postupno povećavale korisnici više nisu trebali koristiti miševe samo za uredske poslove ili jednostavne zadatke. Iz tog razloga, miševi su trebali doživjeti promjene zbog kojih bi se korisnici odlučili na korištenje miša.

Scroll tipka, kuglica, optika, tipke sa strane, činjenica je li neki miš žični ili je bežičan… sve to je došlo s vremenom i naknadno i danas se možemo pohvaliti time da imamo čitav spektar miševa, ovisno o potrebama, kvaliteti i preferencama. Kvaliteta miševa se isto tako drastično povećavala s vremenom, posebice u posljednjih desetak godina. Osim miševa za uredski rad, sada imamo i nekoliko vrsta miševa za igranje igara koji se opet razlikuju po mnogim stvarima.

Što je ono što današnji miš čini kvalitetnim? Što je ono po čemu se razlikuje jedan miš za svakodnevno korištenje od jednog kvalitetnog gamerskog miša? Ono o čemu ćemo u nastavku članka govoriti sigurno će vam pomoći pri odabiru vašeg novog glodavca, tako da vas pozivam da ostanete s nama do kraja ovog članka i da naučite neke stvari koje dosad možda niste znali.

 

Razlika između ”običnog” i ”gamerskog” miša

Smatrate li se više ”casual” ili ”hardcore” korisnikom tehnologije? Koristite li računalo samo u slučajevima kada ”morate” ili ga isto tako koristite i u svoje slobodno vrijeme? Igrate li igre na svom računalu i ako da, o kakvim igrama je riječ?

Je li vam važno da miš ima žicu ili želite biti u trendu s najnovijim tehnološkim postignućima i želite imati jedan bežični miš? O svim ovim pitanjima treba voditi računa prilikom i prije nego što se odlučite na kupnju novog glodavca.

 

koji miš kupiti

 

Miševe koji se koriste u uredima i na radnim mjestima redovito karakteriziraju iste osobine: jednostavnost dizajna, mali broj tipki i nizak DPI

Naravno, ako miš i tipkovnicu (jer njih dvoje ne idu jedno bez drugog) koristite samo na radnom mjestu, ono što će vam biti dovoljno jest običan miš koji ima tri tipke. S obzirom da je današnje tržište čak i prezasićeno takvim miševima čije je podrijetlo nerijetko od relativno nepoznatih  proizvođača, ovakvu vrstu miševa je vrlo lako za pronaći i kupiti.

Ono po čemu se obični miševi koji se najčešće koriste u uredima najlakše raspoznaju su: jednostavnost dizajna, mali broj tipki (najčešće tri), mala količina osjetljivosti (koja se mjeri u količini DPI-a) i malene dimenzije. Jedan ovakav miš prosječne kvalitete će cjenovno biti najpristupačniji (možete ih nabaviti i za tridesetak kuna), ali su ograničenja koja ovakvi miševi pružaju više nego očiti, što nije toliko važno jer ovakav miš niti nećete koristiti izvan uredskih prostora. Ovakvi miševi mogu biti i žični i bežični, s kuglicom ili optički, s time da su optičke i bežične varijante naravno- skuplje.

 

gaming miš Razer DeathAdder Elite cijena

 

Gamerski miševi, opet ovisno o kvaliteti se odlikuju karakteristikama kao što je raznolikost i inovativnost dizajna, više tipki, žičnost ili bežičnost, veći broj DPI-a, i još neka.

Stvari se u pogledu svega, pa tako i miševa mijenjaju ako se gamer ili ako želite miš kojeg ćete koristiti i izvan ureda.

Svaki gamerski miš je moguće vrlo lako prepoznati i to iz nekoliko vrlo jednostavnih i važnih razloga. Ono po čemu ćete odmah prepoznati neki gamerski miš, bez obzira bio on kvalitetan ili ne, jest dizajn. Ovisno o kvaliteti i o proizvođači miša, svaki gamerski miš je osmišljen i dizajniran na način da što bolje ”leži” u ruci korisnika, što je iznimno važno kod igranja igara.

 

mičevi

 

Ako je gamerski miš kvalitetniji, dizajn će mu biti takav da će na što bolji način izgledati tako kao da će savršeno i besprijekorno ležati u dlanu svakog korisnika. Postoje čak i neki miševi koji su posebno osmišljeni i dizajnirani za ljevoruke korisnike, što je nešto što nije moguće vidjeti kod ”običnih” miševa.

Druga stvar koja odlikuje neki gamerski miš jest ono kako je miš osvijetljen. Naravno, to što je neki miš osvjetljen poput božićnog drvca ne znači da je on u isto vrijeme i kvalitetan, ali ipak znači da je vrlo vjerojatno riječ o nekom gamerskom mišu. LED osvjetljenja su danas sve aktualnija na sve većem broju miševa, pogotovo na onim gamerskim.

 

Veći broj DPI-a, utezi i više tipki – obilježje svakog kvalitetnog gamerskog miša

Treća stvar po kojoj se neki miš razlikuje od drugih jest laser, to jest činjenica da je neki miš optički. Kuglični miševi su danas nešto što se smatra arhaizmom, tako da optika sve više preuzima ulogu, pogotovo kada je riječ o miševima.

Gamerski miševi imaju naravno kvalitetniju optiku od miševa za svakodnevno korištenje, isto tako iz praktičnih razloga. Kvaliteta optike ili lasera je izavno povezana s četvrtim obilježjem gamerskog miša, a to su točkice po inču ili DPI.

 

gaming-mis
Lagan, malen i vrlo precizan gamerski miš.

 

Iako svaki miš ima određenu osjetljivost unutar koje on može registrirati određen broj točkica po inču na zaslonu računala, kod gamerskih miševa je to sasvim druga priča. S obzirom da je kod gaminga, pogotovo kod igranja igara koje od igrača zahtijevaju brzu reakciju (kao što su pucačine iz prvog lica), količina DPI-a jako važna, proizvođači gamerskih miševa, imajući to na umu, kvalitetne miševe osmišljavaju na način da imaju što više DPI-a. Nije neobično da današnji gamerki miševi imaju 8, 12 ili čak 16 000 DPI-a.

Jedna stvar koju svaki kvalitetan miš unutar sebe ima je nešto za što neki korisnici smatraju da i nije od neke važnosti, a to su utezi. Broj i činjenica da neki miš u sebi sadrži utege značajno utječe na razinu gaminga kod igrača i to je nešto što svaki ”hardcore” gamer itekako zna.

Slično je i sa izdržljivošću tipki miša. Svaki gamer bi prilikom kupovine svog novog miša trebao voditi računa o izdržljivosti tipki miša koja se mjeri u tome koliko klikova neka tipka može ”izdržati” prije nego što otkaže (ovaj broj se mjeri u milijunima, tako će izdržljivi i kvalitetni gamerski miševi imati izdržljivost tipki od 4-5 milijuna).

 

mad catz mmo7 miš

 

Broj tipki koje neki miš sadrži ovisi o tome kakve igre želite igrati. Neki miševi, kao što je recimo Naga, su poznati po tome što imaju veći broj tipki i to iz razloga što su ti miševi osmišljeni i dizajnirani specifično za određenu vrstu i žanr igara (najčešće RTS, MMORPG i sl.).

Činjenica je li neki miš žičan ili bežičan govori o tome želite li da vaš miš bude bliže ili dalje od računala. Naravno, bežični miš češće ima veći domet od žičnog, što može biti prikladno u nekim situacijama, ali bez obzira na sve žični miševi su i dalje puno pouzdaniji za korištenje (rizik od ”nestanka signala” je jednostavno još uvijek previsok).

 

Što je ono što ja tražim?

S obzirom da smo iznad objasnili karakteristike miševa, kao i ono što neki miš čini kvalitetnijim od drugoga, na vama ostaje odluka o tome kakav miš ćete kupiti. Ono što treba svakako imati na umu jest to da gamerski miševi, iako uvijek izdržljiviji i dugotrajniji od ”običnih” uvijek i koštaju više novca.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here