Vrijeme lagano ističe svima nam poznatom klasičnom USB kabelu koji se zapravo zvao USB tip A, a svi smo ga koristili već više od 20 godina. Naslijedio ga je sada već poznati Intelov novi USB- tip C standard.

A ovaj je tjedan Intel izjavio kako će tehnologiju Thunderbolt 3 ponuditi svim proizvođačima hardvera bez naknade, što će biti novi poticaj svakom proizvođaču uređaja za većim korištenjem ove tehnologije. Ovo će vrijediti od iduče godine, prema riječima Intela.

Intelova tehnologija Thunderbolt 3 koristi USB tip C ili USB-C standard za priključivanje uređaja u računala i druge periferne uređaje.

Evo što to znači za vas:


 

Promijenit će način povezivanja naših uređaja

Vaši vanjski tvrdi diskovi, tipkovnice, miševi, pisači i zapravo manje više sve periferne jedinice koje koriste standardni i već odavno uobičajeni USB tip A standard za povezivanje s računalom, počet će se sve češče isporučivati s USB-C kabelom, umjesto kabela USB tipa A.

 

USB TIP C

 

USB tip C

Ako stavite kabel USB tip C i USB tip A jedan uz drugi, odmah je vidljivo da je USB tip C kabel znatno manji. Gotovo je jednako mali i tanki kao Appleov Lightning kabel, koji se koristi za napajanje iPhona.

Intelova tehnologija Thunderbolt 3 i standard USB-C nude nekoliko prednosti u odnosu na USB tip A. Najčešće se radi o bržim prijenosima između računala i vanjskih tvrdih diskova. Najnovija verzija USB 3.1, koja koristi tip A, prenosi podatke na 10 gigabita u sekundi, dok Thunderbolt 3 i USB-C mogu prenijeti podatke na 40 Gbps. U osnovi, Thunderbolt 3 i USB-C četiri puta su brži od USB 3.1.

Usvajanje Thunderbolt 3 i USB-C također znači da možemo koristiti USB-C kabele za spajanje uređaja koji tradicionalno koriste druge standarde, poput monitora i HDMI ili DisplayPort kabela, s USB-C kabelom. Možemo čak napuniti i napajati računala s USB-C.

A budući da se USB-C može koristiti za toliko različitih perifernih uređaja, možete koristiti samo jednu USB-C priključnu stanicu s nekoliko USB-C priključaka za povezivanje svih vaših perfiernih uređaja, a onda se spaja na samo jedan USB-C priključak na računalu.

To će biti vrlo praktično za korisnike prijenosnih računala, u situaciji kada ga koriste kao stolno računalo sa vanjskim monitorom, jer će im biti dovoljno isključiti samo jedan USB-C kabel, umjesto posebnog kabela za napajanje, kabela monitora i USB priključak za tip A.

 

I nećete više morat pogađat pravilnu stranu USB piključka

Koga to bar jednom nije iznerviralo? USB-C priključci mogu se priključiti na vaše računalo i uređaje kako god ga okrenuli, dok se USB tip A može spojiti samo pravilno okrenut. Izgleda da ova neugodna osobina dobrog starog USB kabla odlazi u povijest, jer svi smo mnogo puta pokušali priključiti USB kabel i shvatili da je naopako.

Ipak potrebno će biti određeno vrijeme za kompletno prebacivanje s USB tipa A na Thunderbolt 3 i USB-C. Jer mnogi od nas će nastaviti koristiti starija računala koja imaju u sebi isključivo USB tipa A, čak i nakon što USB-C postane novi standard. A ako netko sa starijim računalom želi kupiti novu perfieriju koja će biti isporučena s USB-C kabelom, morat će kupiti neku vrstu adaptera za priključivanje.

Osim toga, Intel nije niti stavio Thunderbolt 3 podršku u neke od njegovih najnovijih procesora, što znači da će mnogi korisnici s najsuvremenijim računalima još pričekati da osjete brzinu Thunderbolt 3 priključka. No Intel će svakako standardno ugrađivati Thunderbolt 3 podršku u svoje buduće procesore. Slična stvar je i sa Mac računalima, koji standardno imaju samo USB tip C priključak.

Iako će mnogi korisnici i negodovati na ove promjene, jer ipak je većina nas provela 20 godina sa kablom koji se mogao uštekati samo sa jedne strane, ali prednosti koje nude novi standardi prebacit će nas sve na nove vrste kablova.

Piše: D.Ž.

1 komentar

  1. Još ni USB 2.0 nije otišao u povijest a možda nikada ni neće. Proizvođači laptopa i dalje stavljaju samo jedan USB 3.1 konektor a ostalo su USB 2 konektori.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here