Razmišljate o kupnji gimbala za pametni telefon? Želite snimati kvalitetne video materijale pametnim telefonom i niste sigurni isplati li se uložiti u gimbal? Tražite idealno rješenje na tržištu, ali vas šarolika ponuda gimbala zbunjuje?

Gimbal za pametni telefon je uređaj koji korisniku osigurava sjajne preduvjete za snimanje kvalitetnih video materijala pametnim telefonom. Snimanje pametnim telefonom danas je iznimno popularno jer su kamere na pametnim telefonima iznimno kvalitetne, a s druge strane omogućuju snimanje u svakom trenutku i na svakom koraku. Također, popularizaciji snimanja pametnim telefonom doprinijele su uvelike i društvene mreže – na kojima video kao medij igra sve važniju ulogu.

Već smo u jednom članku objasnili zašto je kupnja gimbala za pametni telefon dobra ideja pa nećemo sada ulaziti dublje u taj segment. No, danas ćemo vam predstaviti najbolje stabilizatore za pametne telefone koje možete pronaći na tržištu u 2020. godini. Naša će lista biti raznolika i imat će gimbale raznih vrsta, tako da svatko može odabrati ono što mu najviše odgovara. Šarolika ponuda znači i šarolike mogućnosti i cijene.

Prije nego što krenete u nabavku vlastitog gimbala za pametni telefon svakako dobro provjerite koje su mogućnosti gimbala kojeg želite nabaviti. S obzirom na to da su to relativno novi uređaji koji su na tržištu tek nekoliko godina, uređaji se jako brzo razvijaju i dobivaju nove funkcionalnosti. Stoga, svaka nova generacija donosi značajne novitete – pa pripazite što kupujete. U svako slučaju, slijedi lista najboljih gimbala koje možete pronaći na tržištu:

gimbal stabilizator za pametni telefon DJI Osmo Mobile 3

DJI Osmo Mobile 3

DJI Osmo Mobile 3 je vrlo vjerojatno jedan od najpopularnijih gimbala za pametne telefone trenutno na tržištu. Radi se o uređaji koji dolazi od svjetski poznate kompanije DJI, a koja je poznata po tome da radi iznimno kvalitetne uređaje nove generacije. Popularnost DJI Osmo Mobile 3 uređaja zasigurno nije slučajna, već je tu zbog činjenice da se radi o kvalitetnom uređaji koji nudi pregršt mogućnosti.

DJI je odlučio kako gimbal za pametne telefone mora biti iznimno malih dimenzija kako bi bio atraktivan korisnicima pa su odlučili napraviti DJI Osmo Mobile 3 kao sklopiv uređaj koji u konačnici zauzima malo mjesta. Uz jednostavnu mobilnost koja je omogućena zahvaljujući sklopivosti, uređaj je iznimno lagan – i jednostavan za prenošenje. Uređaj je opremljen 3-osnom stabilizacijom, koja radi sjajno i osigurava vam iznimno kvalitetan video bez ikakvih smetnji i podrhtavanja.

DJI Osmo Mobile 3 može se pohvaliti i odličnom baterijom koja omogućuje više od 15 sati rada, a tu je i pregršt funkcija koje su dostupne korisnicima. Na uređaju se nalazi nekoliko tipki koje uz standardne opcije osiguravaju i prebacivanje u različite režime rada, zumiranje, itd. Uz uređaj dolazi aplikacija koja je jednostavna za korištenje, a korisnicima nudi i mogućnost jednostavnog uređivanja videa.

Jedna od funkcija koje ćemo istaknuti jest Active track koja korisniku omogućava da uz odabir objekta – gimbal automatski prati sve pokrete i snima video u čijem je središtu upravo odabrani objekt. To se može super iskoristiti u mnogim situacijama, a posebice kada vam nedostaje snimatelj iza kamere. U combo paketu dolazi i tripod, a cijene na tržištu kreće se oko 900 kuna.

 

stabilizator gimbal za telefon Zhiyun Smooth 4

Zhiyun Smooth 4

Zhiyun Smooth 4 je uređaj koji je uz DJI Osmo Mobile 3 pridobio najviše pažnje javnosti. Naime, neki stručnjaci se slažu kako je upravo Zhiyun Smooth 4 najbolji gimbal za pametne telefone trenutno na tržištu, dakle prema njihovu mišljenju bolji je i od DJI Osmo Mobile 3 uređaja. Pogledamo li malo funkcionalnosti uređaja i mogućnosti koje donosi aplikacija – zaista možemo reći kako je Zhiyun Smooth 4 u rangu s DJI-ovom uzdanicom.

Ovaj gimbal donosi iznimno kvalitetnu stabilizaciju materijala koje snimamo te mu nimalo ne smetaju drhtave ruke i nagli potezi snimatelja. Zbog toga, lako se može koristiti za snimanje sportskih događanja i atraktivnih akcijskih scena prepunih kretnji i promjena položaja. Postoji nekoliko važnih razlika između dva prethodno navedena uređaja. Zhiyun Smooth 4 uređaj ima nešto veće dimenzije i nije toliko mobilan, ali s druge strane ima dodatne gumbe uz koje je upravljanje snimanjem znatno lakše.

Na Zhiyun Smooth 4 uređaju ćete pronaći veliki gumb koji omogućuje jednostavno zumiranje i fokusiranje – što će mnoge oduševiti. Tu je i sjajna aplikacija koja korisniku omogućuje da u svega nekoliko koraka doda filtere, sredi scene – te u končanici napravi kvalitetan video spreman za objavu. Cijena uređaja kreće se oko 800 kuna, a prema svemu navedenom njegova kupnja je itekako isplativa.

 

Evo Shift

Evo Shift

Evo Shift je nešto jeftini gimbal od dva prethodno navedena, ali sukladno tome i nudi nešto oskudnije mogućnosti. Valja naglasiti kako kvaliteta izrade samog uređaja nije na razini dva prethodno navedena, no to vam neće stvarati neke značajnije probleme za vrijeme korištenja. Uređaj ima 3-osnu stabilizaciju, koja radi sasvim solidno i video materijali će izgledati onako kako ste zamislili.

Na Evo Shift uređaju nalazi se nekoliko fizičkih tipki koje korisniku omogućuju dobru kontrolu nad snimanjem sadržaja. Nažalost, ovaj uređaj ima dostupna samo tra različita moda snimanja, što će dio korisnika smatrati ograničenjem – jer izostaju neke napredne mogućnosti. Baterija uređaja bi trebala trajati oko 10 sati, a valja naglasiti kako za vrijeme snimanja možete puniti svoj pametni telefon. Cijena uređaja kreće se oko 600 kuna pa ako vam je budžet ograničen tom brojkom svakako razmislite o kupnji Evo Shift gimbala.

Moza Mini-S

Moza Mini-S je još jedan cjenovno privlačan gimbal koji svojim izgledom prilično nalikuje DJI Mobile Osmo 3 uređaju. Naime, ovaj se uređaj također može sklapati pa zbog toga zauzima malo mjesta kada se ne koristi – što je sjajno za sve koji vole putovati i snimati video materijale na putovanjima. Uređaj donosi iznimno kvalitetnu 3-osnu stabilizaciju i bez obzira na svoju cijenu – donosi super performanse za korisnike.

Iako se na samome uređaju ne nalazi puno fizičkih tipki, sjajan posao ovaj maleni gimbal radi na području različitih mogućnosti snimanja. Korisnici na raspolaganju imaju nekoliko modova snimanja, a izdvojit ćemo sljedeće: slow-motion, timelapse, vertigo, portrait mode, hyperlapse, itd. Opcija je puno, uređaj radi iznimno kvalitetno i korisnici bi trebali uživati u radu na ovome gimbalu. Jedan od nedostataka koje vrijedi istaknuti jest kratko trajanje baterije, koja ima kapacitet koji je dovoljan za 5 sati rada. Nekima će tih 5 sati biti premalo, no u globalu je dovoljno za neko prosječno snimanje. Cijena uređaja iznosi oko 600 kuna, što je više nego prihvatljivo s obzirom na mogućnosti koje nudi.

 

Freefly Movi Cinema Robot

Freefly Movi Cinema Robot

Freefly Movi Cinema Robot je gimbal za pametni telefon koji se u velikoj mjeri razlikuje od svih ostalih stabilizatora koje smo predstavili. Naime, ovaj nešto robusniji uređaj pametni telefon pozicionira na boku ručke za držanje – čime bi se trebala postići dodatna stabilizacija. Zahvaljujući svojem jedinstvenom dizajnu i motoru koji je napravljen na temeljima profesionalnih alata za snimanje – ovaj bi uređaj trebao korisnicima omogućiti kvalitetno snimanje u gotovo svim situacijama.

Uređaj je napravljen iznimno kvalitetno, a i dizajnerski izgleda elegantno – s naglaskom da su se inženjeri pobrinuli da uređaj pruži iznimnu stabilizaciju. Korisnici na raspolaganju imaju nekoliko različitih modova snimanja, a nudi se i mnoštvo drugih zanimljivih funkcionalnosti. Želite li raditi video uratke koji će oduševiti vaše fanove – onda je Freefly Movi Cinema Robot svakako dobar izbor. Ono što će nekima zasmetati jest cijena uređaja, koja iznosi oko 2.000 kuna. Hoćete li posegnuti za ovim uređajem ili ćete se zadovoljiti nekom jeftinijom varijantom – odluka ostaje na vama.

Zhiyun Smooth Q2

Brend Zhiyun radi sjajan posao na području gimbala za pametne telefone pa tako u ponudi imaju i jedan od najmanjih gimbala na tržištu – Zhiyun Smooth Q2. Ovaj je uređaj u radu velik samo 20 centimetara, što znači da je iznimno praktičan za prenošenje i rukovanje. Male dimenzije uređaja ne utječu loše na same funkcionalnosti uređaja pa tako Zhiyun Smooth Q2 nudi sjajne mogućnosti za sve koji planiraju raditi video materijale uz pomoć pametnog telefona.

Uređaj je izrađen od aluminija i izgleda elegantno – a nudi 3-osnu stabilizaciju koja nimalo ne zaostaje za drugim stabilizatorima na tržištu. Korisnici na raspolaganju imaju mnoštvo različitih načina snimanja – pa je jedino kreativnost ograničavajući faktor u stvaranju odličnih video materijala. Ono što je također sjajno kod ovog uređaja, unatoč malim dimenzijama – Zhiyun Smooth Q2 ima bateriju koja korisnicima osigurava čak 17 sati nesmetanog rada. Kada sve zbrojimo i oduzmemo, Zhiyun Smooth Q2 je kvalitetan stabilizator kojeg se isplati kupiti želite li uređaj malih dimenzija. Cijena uređaja kreće se oko 900 kuna što je u rangu ostalih najpopularnijih stabilizatora za pametne telefone.

 

Hohem Isteady Mobile Plus

Hohem Isteady Mobile Plus

Hohem Isteady Mobile Plus je uređaj koji nudi mnoštvo mogućnosti, ali je sve maksimalno pojednostavljeno – kako bi ga mogli koristiti i korisnici bez puno znanja i iskustva. Radi se o uređaji koji nudi 3-osnu stabilizaciju koja radi poprilično dobro i korisnici ne bi trebali imati nekih problema ili nezadovoljstva kvalitetom snimljenih materijala. Ono što krasi ovaj uređaj jest iznimna mobilnost koja je postignuta zahvaljujući malim dimenzijama, ali i iznimno maloj težini od svega 200 grama.

Uz uređaj Hohem Isteady Mobile Plus dolazi i sjajna aplikacija koja će vam omogućiti bolje upravljanje za vrijeme snimanja, kao i mnoštvo radnji nakon završenog snimanja. Naime, unutar aplikacije možete uređivati snimljene materijale – koji su u svega nekoliko koraka spremni za objavu na društvenim mrežama. Hohem Isteady Mobile Plus se može pohvaliti nadograđenim sportskim modom – koji osigurava odlične uvjete za snimanje atraktivnih događanja. Valja istaknuti i bateriju koja može izdržati više od 12 sati rada – pa se sve zajedno čini kao dobar odabir. Kada na sve to dodamo i prihvatljivu cijenu od 700 kuna – Hohem Isteady Mobile Plus postaje kvalitetan odabir za korisnike početnike.

 

FreeVision Vilta-M

FreeVision Vilta-M

FreeVision Vilta-M je gimbal za pametni telefon koji je napravljen s ciljem da korisniku što više približi korištenje samog stabilizatora. To znači da je uređaj napravljen s namjerom da bude jednostavan za korištenje, ne donosi pregršt opcija, ali ono što nudi – radi vrlo kvalitetno. Uređaj je napravljen vrlo ergonomski i svakom bi korisniku trebao dobro ležati u ruci. Da bi se uređaj mogao početi koristiti potrebno je svega jedna minuta nakon koje je spreman za rad.

Baterija velikog kapaciteta korisnicima omogućava nesmetan rad u trajanju od čak 17 sati. Ono što vrijedi pohvaliti kod ovog uređaje jest kvalitetna aplikacija, koja je jednostavna za korištenje – što je i osnovna ideja ovog uređaja. Svi dostupni modovi unutar aplikacije dostupni su u minimalnom broju koraka – te će korisnici zasigurno uživati u korištenju ovog gimbala. FreeVision Vilta-M ima i mogućnost rotacije od 360 stupnjeva – što će dio snimatelja zasigurno koristiti. Cijena uređaja kreće se oko 700 kuna – što je blizu prije opisanom Hohem Isteady Mobile Plus uređaju.

Snoppa Atom

Snoppa Atom je vrlo zanimljiv stabilizator, a može se pohvaliti činjenicom kako je bio jedan od prvih gimbala na tržištu koji su imali mogućnost sklapanja. Ovaj se uređaj može pohvaliti s nekoliko fizičkih tipki od kojih je neke tipke moguće samostalno programirati – odnosno odrediti koja će biti funkcija tih tipki. Što se tiče stabilizacije, Snoppa Atom uređaj radi prilično kvalitetno – i korisnici će biti zadovoljni snimljenim materijalima.

Ono što će zasigurno oduševiti korisnike jest činjenica da uređaj na jednom punjenju može izdržati više od 24 sata rada – što je zaista nevjerojatno i najbolje što se nudi na tržištu. Zahvaljujući kvalitetnoj aplikaciji koja stiže s uređajem korisnik dobiva mnoštvo opcija koje može koristiti prilikom snimanja. Gumb za zumiranje trebao bi vam omogućiti i kvalitetno fokusiranje, a bolje upravljanje dobiva se malenim joystickom koji je smješten s prednje strane uređaja. Cijena uređaja iznosi oko 800 kuna, a s obzirom na sve navedeno – ovaj je uređaj dobra opcija za kupnju.

 

Zaključak

Tržište gimbala za pametne telefone zaista nudi mnoštvo mogućnosti i opcija. Prije same kupnje trebate razmisliti o tome što vam točno treba, kakve ćete video materijale snimati pomoću svojeg pametnog telefona – ali i koliki budžet imate na raspolaganju. Cijene uređaja kreću se u velikoj mjeri ispod 1000 kuna, što je prihvatljivo – i cifra koju si svatko može priuštiti na duži vremenski period.

Dva uređaja koja su trenutno najpopularnija na tržištu svakako su DJI Osmo Mobile 3 i Zhiyun Smooth 4. Dok s jedne strane DJI Osmo Mobile 3 nudi sjajnu mobilnost, male dimenzije i kvalitetnu stabilizaciju, Zhiyun Smooth 4 je nešto robusniji – ali nudi više opcija (od čega valja istaknuti mogućnost fizičkog fokusiranja). No, ni ostali uređaji s liste ne zaostaju previše po broju funkcija i mogućnostima – pa se zapravo svaki uređaj s liste čini kao dobar izbor.

Želite li se ozbiljnije baviti snimanjem video materijala putem pametnog telefona – onda svakako trebate nabaviti gimbal. Uz sjajnu stabilizaciju, puno je drugih mogućnosti zbog kojih je kupnja gimbala dobra odluka. U konačnici, koji ćete uređaj odabrati ovisi o vama i vašim željama. Sretno sa snimanjem video materijala.

Piše: Marko Županić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here