Intel, uz AMD je jedan od najvećih osmišljavatelja procesorskih rješenja za stolna i prijenosna računala. Intel ili AMD je pitanje koje si korisnici postavljaju otkako ove dvije velike firme postoje. No ovdje nećemo o velikom suparništvu. U ovome članku ćemo nešto više reći o tome isplati li se kupiti novi Intel i9 9900K procesor ili ne?

Intel i9 9900K

Razlika između 7. i 8. generacije, zahvaljujući većem radom taktu i porastu jezgri, bila je značajna.

Svaka nova generacija Intelovih procesora donosi neke novine (ili bi barem tako trebalo biti). Nekada je razlika između generacija očiglednija i evidentnija, nekada baš i ne. Recimo, ako se sjetimo osme generacije Intelovih procesora i usporedbe sa sedmom vidjet ćemo da je osma ostvarila dosta visok pomak.

Osma je u odnosu na sedmu bila veliki skok i to su korisnici prepoznali. Skok u broju jezgri i threadova kao i veći radni takt procesora (osnovni i Turbo Core) kod osme generacije bio je značajan i jedan od najvažnijih razloga zbog kojih su korisnici kupovali i prelazili na tada najnoviju generaciju procesora.

No kakva je situacija između osme i sada nove, devete generacije procesora?

Intel i5 8600K

Razlika u performansama između osme i devete generacije je gotovo zanemariva.

Istraživanja i testiranja zasad su pokazala da su razlike između osme i trenutno najnovije- devete generacije Intelovih procesora, u pogledu performansi gotovo pa zanemarive. Jedina veća razlika ogleda se u malo većem radnom taktu, što opet nije nešto čime se mogu pohvaliti svi novi procesori. Evo kako to izgleda u usporedbi.

intel deveta generacija procesora

Usporedba i benchmark mjerenja Intelovih procesora

Ako se opet vratimo malo u prošlost i ako se sjetimo najboljeg Intelovog procesora sedme generacije onda ćemo se svakako prisjetiti Intel Core i7-7920HQ. Radilo se o tadam jako snažnom i brzom procesoru koji se imao četiri jezgre i osam threadova te osnovni radni takt od 3.16 GHz uz mogućnost Turbo boosta na 4.1 GHz.

Iduća, osma generacija donijela nam je nove procesore od kojih je svaki imao poboljšanje i u radnom taktu i u broju jezgri, kao i threadova. Najbrži i najbolji Intelov procesor osme generacije bio je Intel Core i7-8850H koji je imao šest jezgri i 12 threadova. Unatoč tomu što je osnovni radni takt bio snižen na 2.6 GHz ono što je bilo povećano bio je Turbo boost, koji je sa 4.1 GHz povećan na 4.3 GHz. Uz to povećana je i cache memorija, na 9 megabajta.

Nadalje ova dva procesora su prema Geekbench benchmark mjerenjima ostvarila sljedeće rezultate:

  • Intel Core i7-7920HQ u mjerenjima rada jezgri pojedinačno ostvario je 4276 bodova, dok je u mjerenjima rada više jezgri ostvario rezultat od 14292 boda.
  • Intel Core i7-8850H je u pojedinačnom mjerenju rada jezgri ostvario 4890 bodova. Isti procesor je kod mjerenja rada više jezgri ostvario 19185 bodova.

Kao što možemo vidjeti poboljšanje u performansama između sedme i osme generacije najbržih Intelovih procesora kreće se oko 15% za pojedinačni rad jezgri i do 34% za ”multicore” način rada.

No stvar se mijenja kod usporedbe najnovijeg Intelovog i7 sa i7-icom osme generacije. Intel Core i7-9850H je procesor sa 6 jezgri i 12 threadova i istim početnim radnim taktom od 2.6 GHz te malo većim radnim taktom prilikom Turbo boosta- 4.66 GHz. Evo kako to izgleda kod Geekbench benchmark mjerenja:

  • Intel Core i7-9750H je kod mjerenja rada jezgri pojedinačno ostvario 5220 bodova, dok je kod mjerenja rada više jezgri ostvario 20310 bodova.
  • Intel Core i7-8850H je, kao što znamo, kod mjerenja rada jezgri pojedinačno ostvario broj bodova od 4890 dok je ”multicore” način mjerenja ostvario 19185 bodova.

Ove nam brojke govore jedno: deveta generacija i7 procesora donijela je u odnosu na osmu generaciju poboljšanje u ”single core” načinu rada od samo 6%, dok su ”multicore” performanse povećane do 5.86%.

Sve u svemu radi se o puno manjem povećanju performansi, što se pogotovo vidi ako osmu i devetu usporedimo sa sedmom i osmom generacijom. Neki će reći kako su ovakvi rezultati i bili za očekivati. Coffee Lake serija i dalje koristi isti broj jezgri i istu arhitekturu od 14 nanometara. No nije baš sve isto ”kao lani”. Intelov i9 devete generacije trebao bi dobiti najviše i najbolje što se tiče nadogradnje.

Intelov i9 osme generacije imao je 6 jezgri i 12 threadova, osnovnog radnog takta 2.9 GHz i Turbo boosta do 4.3 GHz. Intelov i9 devete generacije, odnosno i9-9900K je ipak značajno poboljšanje u odnosu na osmu generaciju. Naime, novi i9 9980HK dolazi sa 8 jezgri i 12 threadova (baš kao i i9 9880H). 9980HK ima Turbo boost od 5 GHz dok 9880H ima podjednako fantastičan skok u Turbo mogućnostima- od 4,8 GHz. Cinebench R15 benchmark pokazuje sljedeće rezultate:

MinimalniProsječanMedianMaksmalni
Intel Core i9 8950HK10511209.911161391
Intel Core i9 9990 HK16001757.318421930

 

Poboljšanje u performansama kod i9 procesora devete generacije značajno je zbog povećanja broja jezgri i povećanja od 4 MB cache memorije (koja sada iznosi 16 MB).

intel 9 genaracija

Odlične performanse Intel Core i9-9900K procesora

Usporedba Intelovih procesora nam otkriva značajan porast i poboljšanje u performansama sa svakom novom generacijom procesora za stolna računala. Najbolji primjer toga je Intelov Core i9-9900K; mjerenja rada jezgri pojedinačno dala su benchmark rezultat od 6217 bodova dok je ”multicore” mjerenje dalo rezultat od čak impresivnih 33960 bodova.

Ovo su rezultati mjerenja za ”stolnu” verziju novog i9 procesora. No i ti rezultati nam daju do znanja da će prijenosna računala koja će u sebi imati devetu generaciju Intelovih procesora dobiti značajno poboljšanje u performansama u odnosu na protekle generacije.

 

Zaključak

Ako imate novca i želite se ove godine prebaciti na prijenosno računalo koje u sebi ima Intelov i9 procesor 9. generacije to bi bila dobra ideja. No ako se želite prebacivati sa i7 procesora osme generacije na i7 procesor devete generacije možda bi pametnije bilo da pričekate malo. Poboljšanje od 5.86, odnosn 6% kod i7 procesora objektivno ipak nisu dovoljan razlog za nadogradnju.

Prijenosna računala koja u sebi koriste procesore i9 9900K će imati slične performanse kao stolna računala koja u sebi imaju ovaj procesor, što je još jedan od pokazatelja kvalitete i9 9900K modela.

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here