Ako imate u planu nadograditi vaše računalo s ciljem poboljšanja performansi, odnosno brzine rada, onda ozbiljno razmislite o nabavci SSD-a. Solid State Drive je uređaj za koji je karakteristična znatno veća brzina prijenosa podataka u odnosu na klasični tvrdi disk koji je u opticaju već nekoliko desetaka godina. Bez obzira na to koliko brz diskovni podsustav baziran na tvrdim diskovima trenutačno imate, nadogradnja SSD-om će vam donijeti najveći napredak u brzini koji ćete smjesta primijetiti u svim područjima rada.

Brzina je vrlina
Računala s najbržim procesorima, velikom količinom radne memorije i drugim naprednim komponentama ne mogu iskazati svoj puni potencijal ako koriste tvrdi disk kao osnovu diskovnog podsustava. Najbrži tvrdi diskovi za standardni segment čak i u RAID 0 konfiguraciji se ne mogu uspoređivati s brzinom koju će vam donijeti moderni SSD. Čest je slučaj da korisnik investira dosta novca u gore spomenute komponente, a da pritom ne dobije željeno ubrzanje rada računala. Određeni postotak ubrzanja je dakako vidljiv, no ne u mjeri u kojoj se očekuje da bi trebalo biti. Odziv operacijskog sustava, brzina instaliranja i pokretanja aplikacija, odnosno rad s datotekama se neće značajnije promijeniti ako će računalo i dalje koristiti standardni tvrdi disk. Klasični tvrdi diskovi su zapravo najveći ograničavajući faktor brzine rada bilo kojeg modernog računala.

ssd hddZato je SSD jedna od komponenti koju preporučujemo svakom korisniku. Ugradnja ove komponente najviše će se odraziti na ukupne performanse računala.
Kada u računalu imate SSD sve se obavlja brže i agilnije. Korisnik će prvu i najveću razliku primijetiti u radu operacijskog sustava. Prvi očiti napredak će se vidjeti već pri inicijalnom pokretanju sustava kojem će do potpune spremnosti za rad u prosjeku trebati dvadesetak sekundi. Kod standardnog tvrdog diska to vrijeme u prosjeku iznosi između 40 i 50 sekundi. SSD je neusporedivo bržiu u radu s malim datotekama što se itekako osjeti u svakodnevnom radu OS-a koji će biti neusporedivo življi i responzivniji, bilo da pristupate određenim dijelovima samog operacijskog sustava, pokrećete aplikacije ili pristupate određenim sadržajima.

Pouzdanost i sigurnost
Izvršavanje programa i njihov odziv u radu je neusporedivo brži, kao i samo učitavanje i rad s bilo kakvim datotekama.
Vrijeme pristupa (access time) je odlika koja je kod SSD-a neusporedivo bolja. Dok vrijeme pristupa kod tvrdih diskova za standardni segment u najboljem slučaju iznosi oko 10 milisekundi, te nešto ispod 4 ms kod skupih serverskih diskova, kod SSD-ova se ta brojka u najgorem slučaju kreće oko 0,2 ms, dok kod boljih primjeraka vrijeme pristupa pada ispod 0,1 ms. Zahvaljujući tome podaci su na SSD-u dostupni praktički odmah, bez gubitka vremena, traženja i čekanja.
Brzina je samo jedan od primjera prednosti SSD-a nad tvrdim diskom. SSD-ovi su ujedno znatno otporniji na oštećenja i gubitak podataka. Za razliku od klasičnih tvrdih diskova koji koriste rotacijske magnetne ploče SSD-ovi koriste postojanu NAND flash memoriju. Bez pokretnih dijelova izdržljivost je veća. Ima tu određenih pojedinosti vezanih uz broj ciklusa pisanja i brisanja NAND ćelija koji određuju njihovu dugovječnost. No obzirom da smo u više navrata govorili o utjecaju ovog ciklusa na njihovu trajnost, ovdje se ipak nećemo baviti takvim detaljima. Ono što ukratko možemo reći jest da će svaki moderni SSD, zahvaljujući naprednim tehnologijama koje se brinu za njegov optimalan rad, standardnim korisnicima potencijalno dobro oslužiti 10 i više godina. Do tad ćemo ih svi vjerojatno zamijeniti nekim modernijim, većim i bržim uređajem.


sandisk ssd

Najbrže do performansi
Uzevši u obzir sve navedeno nabavka SSD-a trenutačno predstavlja najisplativiju nadogradnju koju svojem računalu trenutačno možete priuštiti. Kao što smo već spomenuli, zaboravite nadogradnju procesora i drugih komponenti na neko vrijeme (osim u slučaju ako to nije nužno potrebno) i umjesto toga si radije pribavite adekvatan SSD. Razlika u radu računala će vam biti neusporedivo veća nego s nadogradnjom bilo koje druge komponente i to u svim mogućim poslovima koje obavljate na računalu. Operacijski sustav će postati responzivniji, svi programi se izvršavati znatno brže, osjetiti ćete poboljšanje ako se bavite razvojem aplikacija, editiranjem videa i zvuka, foto montažom, itd. Također, velika je razlika i pri pokretanju igara koje se znatno brže učitavaju. Zato je SSD obavezan komad hardvera u stroju svakog ozbiljnog gamera.
SSD-om možemo nadograditi bilo koje računalo, od standardnog stolnog računala, radne stanice, prijenosnog računala, računala za multimediju, itd. Na tržištu je najviše 2,5-inčnih modela koje možemo ugraditi u sve tipove računala, a tu su još i mSATA, te M.2 diskovi koji su ujedno i najbrži po pitanju performansi ukoliko koriste PCIe sabirnicu. mSATA i M.2 diskovi predstavljaju odličnu nadogradnju za prijenosna računala (u slučaju da računalo ima odgovarajuću podršku za ugradnju) u cilju poboljšanja brzine i zadržavanja standardnog tvrdog diska koji nam može za pohranu podataka. Pored toga, sve je više standardnih i mini-ITX matičnih ploča koje uz uobičajene SATA priključke imaju i podršku za ova dva standarda, tako da ih možemo koristiti i u drugim kombinacijama.

Sve pristupačniji kapacitet
Također, većina brand name računala nove generacije dolazi s podrškom za neki od ova dva standarda što je jasan pokazatelj u kojem smjeru će se kretati buduća rješenja za pohranu.
Jedna od prepreka za nabavku SSD-a često je viša cijena u odnosu na tvrde diskove, osobito ako ciljamo na primjerke nešto većeg kapaciteta. Obzirom da je cijena faktor koji diktira koliki kapacitet možemo priuštiti do sada smo uglavnom birali diskove manjeg kapaciteta koji su nam bili dovoljni za instaliranje operacijskog sustava, nekolicine programa i igara, te smo ih zbog toga morali kombinirati sa klasičnim tvrdim diskom na koji bismo pohranjivali većinu podataka.
No kako je tehnologija poprilično napredovala, dok su proizvodni procesi osjetno pojeftinili, snizila se i njihova prodajna cijena. Danas se SSD od 240 GB može nabaviti za manje od 600 kuna, dok se oni dvostruko veći mogu naći i za nešto više od 1000 kuna. Zahvaljujući tome smatramo kako SSD-ovi od 240 GB danas predstavljaju svojevrstan minimum za ugodan i opušten rad, dok je preporuka odabir 480 GB modela koji predstavljaju optimum po pitanju omjera cijene, dostupnog prostora i performansi.
Obzirom da su aplikacije i igre sve veće, a sam operacijski sustav zauzima značajnu količinu prostora, SSD većeg kapaciteta podrazumijeva i mogućnost korištenja velikog broja aplikacija, a da nam pritom ostane određena količina prostora za pohranu najčešće korištenih podataka. Odabirom ovakvog SSD-a imamo priliku i eliminirati klasični tvrdi disk iz računala i ograničiti se eventualno na prijenosni, stolni ili mrežni disk na kojem možemo držati manje bitne podatke ili one koje rjeđe koristimo.

Optimizirajte rad
Također, SSD većeg kapaciteta garantira odlične performanse u svim aplikacijama, što nije uvijek slučaj s diskovima manjeg kapaciteta. Osobito je osjetna razlika u brzini prijenosa malih datoteka, te performansama sa više procesa istovremeno što se najviše primijeti u radu OS-a.Što se tiče ponude SSD-ova u ovom kapacitetu možemo konstatirati da ona nikad nije bila bolja, a na raspolaganju nam stoje različiti modeli svih relevantnih proizvođača.
Na kraju uvodnog dijela ćemo se osvrnuti na određene optimizacije koje možete napraviti kako bi SSD radio još brže i bio dugotrajniji.
Premda ih više-manje koristimo na način na koji koristimo i bilo koji klasični disk, mnogi korisnici zapravo nisu upućeni u određene pojedinosti koje su ključne za njihovu funkcionalnost. Jedno o takvih pitanja se odnosi na pravilnu instalaciju i neke stvari koje je potrebno napraviti kako bi SSD radio optimalno.
Preporuka je posve nanovo instalirati operacijski sustav, a ako iz određenih razloga niste u mogućnosti obaviti instalaciju iznova, klonirajte svoj postojeći OS na SSD. Prije same instalacije provjerite da li je u BIOS-u odabran AHCI mod SATA kontrolera kako bi TRIM funkcija mogla biti aktivirana. Pored toga, pobrinite se da je SSD priključen na native kontroler, odnosno na onaj priključak koji pruža najveću propusnost. Također, ako imate dva diska u računalu postarajte se da je SSD podešen kao prvi, bootabilni disk.

Održavanje performansi
Nakon instalacije OS-a prvo što možete učiniti jest nadograditi upravljačke programe SATA kontrolera, te firmware SSD-a. Nove verzije firmwarea mogu unaprijediti stabilnost i znatno poboljšati performanse. Svaki proizvođač nudi specifičan alat koji uz nadogradnju softvera nudi i dodatne mogućnosti za optimizaciju rada. Ako ga vaš SSD ima iskoristite ga.
Pored toga provjerite da li je komanda TRIM aktivna. Bez aktivnog TRIM-a performanse SSD-a nakon kraćeg vremena korištenja drastično opadaju. Kada u računalu imate ugrađen SSD tada nije poželjno koristiti defragmentaciju iz razloga što ista skraćuje vijek njegova trajanja, a ujedno je i beskorisna i niti malo ne doprinosi poboljšanju performansi. U slučaju da koristite Windowsa 8 i Windows 10 ovo nećete trebati raditi jer je u tom slučaju defragmentacija automatski nedostupna. Obzirom da SSD nema pokretnih dijelova nije potrebno da ga OS isključuje nakon određenog vremena mirovanja, pa provjerite postavke u opcijama za energiju (power options).

Kada koristimo SSD, velik broj pozadinskih operacija koje Windows odrađuje su potpuno bespotrebne, a pritom doprinose trošenju NAND ćelija. SSD ima nisko vrijeme pristupa tako da servis za indeksiranje možemo isključiti i pritom eliminirati upisivanje po disku. SuperFetch je još jedan servis koji nam nije od velike koristi ukoliko posjedujemo SSD.
Ukoliko imate veću količinu radne memorije (minimalno 8, a poželjno 16 GB ili više) možete isključiti i pagefile koji će osloboditi prostor na disku. Nadalje System Restore je funkcionalnost koju jako rijetko koristimo, te ju možemo isključiti. Ionako je bolje umjesto raditi redoviti backup sustava.

To su ukratko bili neki od osnovnih tweakova koje možete napraviti kada u računalo ugradite SSD. U nastavku vam donosimo pregled modela koje smo ovog puta odabrali s rasponom kapaciteta od 240 do 512 GB, kao i dojmove o svakom od njih pojedinačno.

Corsair Force LS 240 GB

Corsairova LS serija SSD-ova cilja na manje zahtjevne korisnike koji u pozadini žele imati prestiž koji dolazi uz Corsairovo ime. Sam proizvođač promovira ovu seriju kao pristupačno rješenje za nadogradnju računala SSD-om koje vas neće koštati puno novca. Obzirom da su Corsairovi diskovi cjenovno gotovo uvijek skuplji od konkurencije, za 240 GB Force LS model baš i ne možemo reći da je osobito pristupačan.
Pored toga, računajte da s ovim SSD-ovm nećete dobiti uređaj za obaranje brzinskih rekorda, ali ćete dobiti pouzdan i funkcionalan disk na koji se možete osloniti po pitanju stabilnosti i jamstva. Pored ovog modela u ovoj seriji su dostupni manji i diskovi većeg kapaciteta sve do 960 GB, tako da je izbor više nego solidan.
Force LS serija koristi Phisonov kontroler PS3108-S8 koji je poznat po pristupačnoj cijeni i solidnim performansama. S druge strane su korišteni Toshibini 19 nm MLC NAND čipovi koji spadaju u red pouzdanijih čipova na tržištu. Ova je kombinacija rezultirala brzinama čitanja s maksimalnih 563 MB/s, što je poprilično dobro, dok je brzina pisanja osjetno slabija (336 MB/s). S druge strane, rad s malim datotekama je jako dobar i bez veće razlike u odnosu na konkurenciju. Force LS je jako dobar SSD za korisnike koji nemaju veliku potrebu za brzim pisanjem podataka.
SPECIFIKACIJE
kapacitet 240 GB, kontroler Phison PS3108-S8, Toshiba A19 Toggle MLC NAND, brzina čitanja 560 MB/s, brzina zapisivanja 320 MB/s, čitanje 84000 IOPS, pisanje 78000 IOPS, sučelje SATA 3, format 2,5 inča, jamstvo 3 godine
USTUPIO
H2 Shop
(01) 23 43 003
www.corsair.com
CIJENA
901 kn
ZBOG ČEGA KUPITI
jako dobra brzina čitanja u svim segmentima, sposobnost baratanja malim datotekama, Corsairova pouzdanost i izdržljivost
KLJUČNI NEDOSTACI
nešto niža brzina zapisivanja, cijena
OCJENA 4/5

Kingston HyperX FURY 240 GB

HyperX FURY linija SSD-ova pripada pristupačnijem segmentu, a zanimljivo je kako su dostupni samo kapaciteti od 120 i 240 gigabajta. 240 gigabajtni FURY potencijalno nudi pristojan kapacitet po dosta pristupačnoj cijeni. Kada bolje pogledamo, ovaj je disk najjeftiniji od svih diskova ovakvog kapaciteta koje smo ovdje testirali. Niska cijena će svakako razveseliti sve korisnike koji planiraju za malo novca nadograditi svoje računalo SSD-om. A da stvar bude još bolja, HyperX FURY uopće nije loš SSD.
Fury SSD-ovi počivaju na kontroleru SandForce SF-2281 koji se još uvijek može uhvatiti u koštac s vremenom i konkurencijom, prije svega jer nudi dobru razinu performansi i pouzdanost u radu. Jedina veća boljka mu je brzina pisanja kompresiranih datoteka (primjerice, MP3, ZIP, JPG) što je oduvijek bila slaba točka SF-2281 kontrolera. Na ostale odlike, kao što su rad s malim datotekama i maksimalne brzine čitanja i pisanja nemamo većih prigovora. Međutim, jasno je da HyperX FURY pomalo zaostaje za konkurencijom. Međutim, uz poprilično pristupačnu cijenu ovaj se SSD može pohvaliti izdržljivošću od čak 641 terabajt ukupnog pisanja što će privući korissike koji ne inzistiraju samo na maksimalnim performansama, nego i većoj pouzdanosti.
SPECIFIKACIJE
kapacitet 240 GB, kontroler SandForce SF-2281, Kingston 20 nm MLC NAND, brzina čitanja 500 MB/s, brzina zapisivanja 500 MB/s, čitanje 84000 IOPS, pisanje 41000 IOPS, životni vijek milijun radnih sati, sučelje SATA 3, format 2,5 inča, jamstvo 3 godine
USTUPIO
Microline
(01) 27 97 700
www.kingston.com
CIJENA
664 kn
ZBOG ČEGA KUPITI
pristupačna cijena, dobra brzina čitanja podataka, deklarirana izdržljivost
KLJUČNI NEDOSTACI
nešto lošije brzine pisanja kompresiranih datoteka
OCJENA 4/5

ssd disk usporedba brzine

 

Kingston HyperX Savage 480 GB

Najbolji Kingstonovi SSD-ovi nose naziv HyperX Savage koji u ovoj inkarnaciji objedinjuju visoke performanse, dobru pouzdanost, sigurnost i dugotrajnost.
Kapacitet od 480 GB je jedan od faktora koji će vam dati više slobode u radu bez da trebat voditi brigu o tome koliko ste programa instalirali i slično.
Savage diskovi se za razliku od prethodnih HyperX serija temelje na Phisonovu kontroleru PS3110-S10, koji je ujedno najnapredniji čip ovog proizvođača. Ovaj kontroler ima velik broj tehnologija koje se brinu za sigurnost, pouzdanost, kao i za zaštitu podataka u vidu hardverske enkripcije. Kingston je ovaj kontroler upario s su Toshibini 64-bitnim A19 Toggle MLC NAND flash čipovima koji garantiraju visoke performanse, što je HyperX Savage u praksi i potvrdio. Na maksimalne brzine koje iznose oko 564 i 546 MB/s za čitanje i pisanje (ATTO), te realne brzine koje se kreću oko 522 i 504 MB/s (AS SSD), malo tko će imati bilo kakvih prigovora.
Ukupni dojam upotpunjava trogodišnje jamstvo i poprilično dobra izdržljivost koja je deklarirana na 416 terabajta ukupnog pisanja na disk. Najbolje u svemu je što ovaj SSD nije osobito skup, zahvaljujući čemu će često biti u užem krugu prilikom odabira naprednijih korisnika.
SPECIFIKACIJE
kapacitet 240 GB, kontroler Phison PS3110-S10, Toshiba A19 Toggle MLC NAND, brzina čitanja 520 MB/s, brzina zapisivanja 500 MB/s, čitanje 100000 IOPS, pisanje 88000 IOPS, sučelje SATA 3, format 2,5 inča, jamstvo 3 godine
USTUPIO
Microline
(01) 27 97 700
www.kingston.com
CIJENA
1313 kn
ZBOG ČEGA KUPITI
performanse u svim segmentima, velik broj naprednih tehnologija, dobra pouzdanost i izdržljivost
KLJUČNI NEDOSTACI
ništa značajno
OCJENA 4/5

Kingston V300 480 GB

Kingstonova V300 serija je rezervirana za srednji segment i korisnike koji ne postavljaju visoke zahtjeve po pitanju performansi. Ovi diskovi zapravo predstavljaju svojevrstan balans između mogućnosti, kapaciteta, izdržljivosti i cijene. Sa svojih 480 GB (što je ujedno i najveći kapacitet u ovoj seriji) ovaj disk nudi dosta prostora za lagodan rad računala, instaliranje veće količine programa, igara, te za pohranu određene količine podataka. Jedna od njegovih najvećih prednosti je dobra pouzdanost i izdržljivost. Kingston ga je deklarirao na visokih 256 terabajta pisanja (TBW – Total Bytes Written) što ga čini potencijalno zanimljivim za poslove u kojima imamo čestu izmjenu podataka na disku (video montaža i sl.).
V300 diskovi te temelje na starijem i dobro poznatom SandForceovom kontroleru SF-2281, s time da je Kingston prilagodio njegov firmware kako bi poboljšao određene elemente, kao što je pouzdanost. S druge strane, disk koristi MLC NAND čipove koji imaju veću izdržljivost. Po pitanju performansi V300 neće oboriti niti jedan rekord, ali definitivno nije niti loš. Najveći nedostatak je brzina pisanja kompresiranih datoteka što je standardna boljka SF-2281 kontrolera, te nešto slabija brzina pisanja u 4K testu.
SPECIFIKACIJE
kapacitet 480 GB, kontroler SandForce SF-2281, Toshiba 19 nm MLC NAND, brzina čitanja 450 MB/s, brzina zapisivanja 450 MB/s, čitanje 73000 IOPS, pisanje 28000 IOPS, izdržljivost 256 TB, sučelje SATA 3, format 2,5 inča, jamstvo 3 godine
USTUPIO
ASBIS
(01) 60 09 900
www.kingston.com
CIJENA
1169 kn
ZBOG ČEGA KUPITI
velik kapacitet, solidna razina performansi, izdržljivost
KLJUČNI NEDOSTACI
nešto lošije brzine pisanja kompresiranih datoteka
OCJENA 4/5

OCZ ARC 100 480 GB

ARC 100 predstavlja OCZ-ovu ulaznu seriju SSD-ova, a konkretni se model može pohvaliti velikim kapacitetom, pristupačnom cijenom i solidnim performansama. Za iznos manji od 1300 kuna ćemo dobiti disk od velikih 480 gigabajta kojeg odlikuju više nego solidne brzine prijenosa u svim bitnim kriterijima. Zvuči više nego primamljivo većini korisnika kojima ultimativne performanse ne znače puno.
Jedini nedostatak po pitanju performansi se odnosi na mrvicu lošije sekvencijalne brzine, što osobito vrijedi za brzinu pisanja, dok su ostale odlike poprilično dobre. ARC 100 dostiže maksimalne brzine od oko 500 MB/s za čitanje i 460 MB/s za pisanje, što je više nego solidno za uobičajene kućne aplikacije. Brzina u radu s malim datotekama su, pak, odlična što će se itekako odraziti na fluidnost sustava u svakodnevnom radu.
Jedna od posebnosti koja dolazi s ovom serijom je takozvano ShieldPlus jamstvo koje nam omogućava da neispravan SSD možemo zamijeniti drugim bez da moramo imati račun s datumom kupnje. ShieldPlus jamstvo pokriva i troškove dostave novog SSD-a, odnosno trošak slanja neispravnog primjerka ka proizvođaču. Uz solidne performanse i dobru pouzdanost to je još jedan od razloga zašto se odlučiti za ovaj SSD za koji nećete morati izdvojiti veliku sumu novca.
SPECIFIKACIJE
kapacitet 480 GB, kontroler Indilinx Barefoot 3 M10, Toshiba A19nm Toggle 2.0 MLC NAND flash, brzina čitanja 490 MB/s, brzina pisanja 450 MB/s, nasumično čitanje i pisanje (4k QD32) 75000 IOPS/80000 IOPS, životni vijek dva milijuna radnih sati, SATA III sučelje, format 2,5 inča, jamstvo 3 godine
USTUPIO
Microline
(01) 27 97 700
www.ocz.com
CIJENA
1286 kn
ZBOG ČEGA KUPITI
dobar omjer uloženog i dobivenog, velik kapacitet, ShieldPlus jamstvo, pouzdan rad, pristupačna cijena
KLJUČNI NEDOSTACI
nešto lošija sekvencijalna brzina pisanja
OCJENA 4/5

ssd diskovi usporedba brzine

 

OCZ Vector 180 240 GB

OCZ-ova serija Vector je najbolje što ovaj proizvođač ima u ponudi za standardni segment tržišta. Riječ je o diskovima za najzahtjevnije korisnike kojima je pored brzine potrebna veća pouzdanost i dugotrajnost.
Jedna od zanimljivih odlika Vectora 180 je Power Failure Management Plus (skraćeno PFM+) tehnologije koja pruža zaštitu od gubitka podataka koji može nastati uslijed prekida opskrbom energije. Međutim, kao i kod nekih konkurenata, ova tehnologija štiti tablica za razvrstavanje (mapping table) koja se radi brzine pristupa čuva u DRAM cacheu. Podaci, pak, koji se u trenutku nestanka energije nađu u DRAM cacheu neće biti sačuvani. Uz sve tehnologije koje se brinu za optimalan i brz rad dolazi i odlično ShieldPlus jamstvo koje pokriva i troškove dostave novog SSD-a, odnosno slanja neispravnog primjerka ka proizvođaču.
Kontroler je dobro poznati Barefoot 3 u svojem najboljem izdanju (M00). Maksimalne vrijednosti koje postiže iznose 560 MB/s za čitanje i 535 MB/s za pisanje podataka. Kao i obično, rad s malim datotekama je odličan, naročito s više istovremenih operacija. Također, vrijeme pristupa je gotovo trenutno.
Vector 180 nije jeftin disk, no s njime dobivamo jamstvo u trajanju od pet godina pri čemu možemo pisati 50 GB podataka na dnevnoj razini.
SPECIFIKACIJE
kapacitet 240 GB, kontroler Indilinx Barefoot 3 M00, Toshiba A19 nm Toggle 2.0 MLC NAND flash, brzina čitanja 550 MB/s, brzina pisanja 530 MB/s, nasumično čitanje i pisanje 95000 IOPS/90000 IOPS, životni vijek 2,3 milijuna radnih sati, SATA III sučelje, format 2,5 inča, jamstvo 5 godina
USTUPIO
Microline
(01) 27 97 700
www.ocz.com
CIJENA
1150 kn
ZBOG ČEGA KUPITI
PFM+ žaštita od gubitka podataka, odlični jamstveni uvjeti, pouzdanost i dugotrajnost, dobre performanse u svim segmentima
KLJUČNI NEDOSTACI
ništa značajno

OCJENA 5/5

Patriot Ignite 480 GB

Jedan od boljih SSD-ova na tržištu je pripadnik Patroitove serije Ignite koji u kapacitetu od 480 gigabjta nudi dobar omjer između veličine i cijene. Da stvar bude još bolja, performanse su mu na visokoj razini tako da će biti zanimljiv i nešto zahtjevnijim korisnicima.
Ignite serija koristi Phisonov kontroler PS3110-S10 kojem smo u nekoliko navrata već susretali u SSD-ovima drugih proizvođača. Ovaj je kontroler predstavlja najnaprednije rješenje koje ovaj proizvođač ima u svojoj ponudi i dolazi s nizom tehnologija i algoritama koje se brinu za sigurnost podataka i dugotrajan rad.
Ovaj model dolazi s 512 MB brze cache memorije i koristi Micronove asinkrone MLC NAND flash čipove koji su izrađeni u 16-nanometarskoj tehnologiji. Asinkroni čipovi su jeftiniji što se odrazilo na njegovu krajnju cijenu, ali ne i na performanse koje su na visokoj razini. Po to će pitanju lako parirati konkurentima na svim razinama. U stvarnim uvjetima postiže brzine od oko 520 i 510 MB/s za čitanje i pisanje (AS SSD), dok se maksimalne brzine penju do 568 i 549 MB/s. Pohvaliti možemo i sposobnost rada s malim datotekama što je odlika koju kod SSD-a dosta cijenimo, dok je vrijeme pristupa jedno od najnižih koje SSD može imati (0,033 ms).
SPECIFIKACIJE
kapacitet 480 GB, kontroler Phison PS3110-S10, 512 MB cache, Micron 16 nm MLC NAND, brzina čitanja 560 MB/s, brzina zapisivanja 545 MB/s, čitanje 80000 IOPS, pisanje 75000 IOPS, životni vijek 2 milijuna radnih sati, sučelje SATA 3, format 2,5 inča, jamstvo 3 godine
USTUPIO
Microline
(01) 27 97 700
www.patriotmemory.com
CIJENA
1234 kn
ZBOG ČEGA KUPITI
velik kapacitet po pristupačnoj cijeni, performanse u svim segmentima, velik broj naprednih tehnologija za kontrolu korekcije grešaka
KLJUČNI NEDOSTACI
ništa značajno
OCJENA 4/5

Samsung 850 EVO 250 GB

SSD-ovi iz Samsungove 850 EVO serije donose odličan balans između kapaciteta, mogućnosti, performansi i pouzdanosti. Istovremeno, u pitanju je serija koja cjenovno spada u red pristupačnih diskova što je segment u kojem se odvija najveća borba za kupe.
Konkurentsku cijenu 850 EVO serija duguje TLC 3D V-NAND čipovima koji uz
3-bitno stanje ćelija dolaze u više slojeva slaganim jedan na drugi. Pored snižavanja troškova izrade, ovakvi čipovi imaju i veći kapacitet zahvaljujući čemu je EVO serija dostupna u kapacitetima sve do fantastičnih 2 TB!
Povrh toga, EVO 850 će oduševiti u stvarnim uvjetima i u radu s malim datotekama zahvaljujući čemu stoji rame uz rame s najboljim SSD-ovima na tržištu. Sve to za dosta povoljnu cijenu koja ga još više čini privlačnim. Pored performansi i cijene, ne treba zaboraviti na petogodišnje jamstvo i izdržljivost koja je deklarirana na visokih 150 terabajta.
Samsung za svoje SSD-ove ima dedicirani softver Samsung Magician koji pruža uvid u stanje diska, količinu zapisanih podataka (Total Bytes Written), nadogradnju firmwarea i korištenje RAPID moda koji potencijalno može dodatno poboljšati performanse. Performanse ovog diska su odlične u svim segmentima.
SPECIFIKACIJE
kapacitet 250 GB, kontroler Samsung MGX, Samsung 40 nm TLC V-NAND, brzina čitanja 540 MB/s, brzina zapisivanja 520 MB/s, nasumično čitanje 97000 IOPS, pisanje 88000 IOPS, izdržljivost 150 TBW, sučelje SATA 3, format 2,5 inča, jamstvo 5 godina
USTUPIO
M SAN Grupa
(01) 36 54 900
www.samsung.com
CIJENA
739 kn
ZBOG ČEGA KUPITI
dosta dobre performanse, nešto veći kapacitet od drugih diskova u klasi, pristupačna cijena, sigurnost i pouzdanost, trajanje jamstva
KLJUČNI NEDOSTACI
ništa značajno
OCJENA 4/5

Samsung 850 Pro 512 GB

Najbolja serija u Samsungovoj ponudi je 850 Pro serija koja cilja na najzahtjevnije korisnike, entuzijaste, overclockere i igrače koji ne žele praviti kompromise po pitanju brzine prijenosa u svim segmentima. To je ujedno i jedan od najboljih SSD-ova dostupnih na tržištu kojeg pored visokih performansi odlikuje i jako dobra pouzdanost, ali i nešto viša cijena. Kapacitet od 512 GB nudi dosta prostora za pohranu. Pored ovog su dostupni još kapaciteti od jednog i čak dva terabajta!
850 Pro serija koristi Samsungov najbolji kontroler (MEX) i MLC 3D V-NAND iz vlastite proizvodnje. MEX kontroler je poprilično sofisticiran i napredan, dok MLC V-NAND čipove odlikuje veći ciklus pisanja i brisanja pa samim time i bolja izdržljivost, manja potrošnja energije i besprijekorne performanse. Ovaj je disk deklariran na 150 TB zapisivanja i ima najbolje jamstvo na tržištu od čak deset godina.
Brzine su mu u svim aplikacijama na najvišoj razini dosežući brojke od preko 565 MB/s kod čitanja i 535 MB/s kod pisanja podataka, dok je istovremeno sposobnost baratanja malim datotekama na najvišoj razini.
Cijena ovog SSD-a je osjetno viša od drugih primjeraka ovog kapaciteta što je u neku ruku razumljivo, jer je u pitanju jedan od najboljih diskova na tržištu.
SPECIFIKACIJE
kapacitet 512 GB, kontroler Samsung MEX, Samsung 40 nm MLC V-NAND, brzina čitanja 550 MB/s, brzina zapisivanja 520 MB/s, nasumično čitanje 100000 IOPS, pisanje 90000 IOPS, izdržljivost 150 TBW, sučelje SATA 3, format 2,5 inča, jamstvo 10 godina
USTUPIO
M SAN Grupa
(01) 36 54 900
www.samsung.com
CIJENA
2246 kn
ZBOG ČEGA KUPITI
odlične performanse u svim segmentima, broj podržanih tehnologija, velik kapacitet, dobra pouzdanost i izdržljivost, trajanje jamstva
KLJUČNI NEDOSTACI
osjetno viša cijena u odnosu na druge diskove
OCJENA 5/5

SanDsik Extreme Pro 480 GB

Najbolja serija SSD-ova koju SanDisk ima u svojoj ponudi je Extreme Pro serija. Ovi su diskovi namijenjeni entuzijastima, overclockerima, gamerima, ako i korisnicima koji se bave zahtjevnim poslovima u kojima performanse u svim segmentima trebaju biti na visokoj razini.
Extreme Pro serija koristi već dobro poznati Marvellov kontroler 88SS9187 koji smo viđali u Ultra II seriji, s time da je firmware dodatno prilagođen kako bi disk udovoljio najzahtjevnijim aplikacijama. Jedna od njegovih značajki je tehnologija nCache Pro cachiranja (SLC cache) koja optimizira brzinu pisanja prikupljajući manje segmente velikom brzinom koje zatim prebacuje u NAND. Također, SanDisk koristiti vlastite 19 nm MLC NAND čipove koji su vjerojatno identični Toshibinim čipovima. U svakom slučaju, performanse koje postiže u radu su na visokoj razini u svim segmentima, uključujući i odličnu sposobnost baratanja malim datotekama. Maksimalne vrijednosti koje postiže dosežu brojke od 563 MB/s za čitanje i 527 MB/s za pisanje podataka.
Izdržljivost deklarirana na 80 TB pisanja, što i nije nekakva brojka kojom bi se disk visoke klase trebao pohvaliti. S druge strane, zanimljivo je da jamstvo u Europi i svijetu za ovaj disk iznosi 10 godina, dok kod nas jamstvo na ovaj SSD iznosi 5 godina.
SPECIFIKACIJE
kapacitet 240 GB, kontroler Marvell 88SS9187, SanDisk 19 nm MLC NAND,, brzina čitanja 550 MB/s, brzina zapisivanja 515 MB/s, čitanje 100000 IOPS, pisanje 90000 IOPS, sučelje SATA 3, format 2,5 inča, jamstvo 5 godina
USTUPIO
ASBIS
(01) 60 09 900
www.sandisk.com
CIJENA
1669 kn
ZBOG ČEGA KUPITI
jako dobre performanse u svim segmentima, nCache Pro tehnologija za brže pisanje, trajanje jamstva
KLJUČNI NEDOSTACI
jamstvo u svijetu traje 10 godina
OCJENA 5/5

ssd diskovi usporedba brzine tablica

 

SanDisk Ultra II 240 GB

SanDiskova Ultra II serija cilja na nešto zahtjevnije korisnike koji pritom ne planiraju potrošiti veću sumu novca za nabavku SSD-a. Tako ova serija predstavlja odličan balans između mogućnosti, performansi i cijene. Povoljniji cjenovni epitet Ultra II serija u prvom redu duguje odabiru 3-bitnih TLC NAND čipova. Štoviše, SanDisk ima veću mogućnost prilagodbe cijene jer ima zajedničku tvornicu za proizvodnju NAND čipova s Toshibom.
Osim pristupačnog cjenovnog predznaka ovaj se SSD može pohvaliti i dosta dobrim performansama. Ovdje je korišten brz i sposoban Marvellov 88SS9190 kontroler (kod modela većeg kapaciteta je 88SS9189) koji je čest odabir mnogih boljih proizvođača na tržištu, a tu su i već spomenuti TLC NAND čipovi. Kako bi performanse bile na što višoj razini, SanDisk je kod svih svojih SSD-ova koji koriste TLC NAND čipove uključio takozvani SLC sloj koji s nCache 2.0 tehnologijom zapisivanja pomaže u ostvarivanju veće propusnosti i dugotrajnosti.
Premda pomalo zaostaje za naprednijima po pitanju sekvencijalnih brzina čitanja i pisanja, ovaj je disk dosta dobar u radu postižući pritom dobre rezultate u svim ključnim segmentima. Uz dobre performanse i pristupačnu cijenu ovaj se disk čini kao dobar odabir za većinu standardnih korisnika.
SPECIFIKACIJE
kapacitet 240 GB, kontroler Marvell 88SS9190, SanDisk 19 nm TLC NAND, brzina čitanja 550 MB/s, brzina zapisivanja 500 MB/s, nasumično čitanje 91000 IOPS, pisanje 80000 IOPS,, sučelje SATA 3, format 2,5 inča, jamstvo 3 godine
USTUPIO
ASBIS
(01) 60 09 900
www.sandisk.com
CIJENA
679 kn
ZBOG ČEGA KUPITI
dosta dobre ukupne performanse, brzina rada s malim datotekama, sigurnost i pouzdanost
KLJUČNI NEDOSTACI
nešto slabije sekvencijalne brzine čitanja i pisanja u odnosu na druge diskove
OCJENA 4/5

SanDisk X400 256 GB

X400 serija cilja na poslovne korisnike, ali se ne ograničava isključivo samo na njih. Jedna od njezinih primarnih karakteristika je dodatna razina sigurnosti i bolja izdržljivosti, ali i nešto veći kapacitet od uobičajenog. Razlika od 15 gigabajta u odnosu na 240 GB diskove u ovom segmentu može biti primamljiva svima onima koji žele uhvatiti svaki mogući gigabajt.
Uz standardne tehnologije koje se brinu za optimalan rad i ravnomjerno trošenje, X400 seriju upotpunjava i SanDiskove nCache 2.0 i DataGuard tehnologije koje dodatno unapređuju pouzdanost i izdržljivost. 256 GB model je deklariran na 80 TB ukupnog zapisivanja (total bytes written), odnosno 40GB svakodnevno kroz period od preko 5 godina. Tu je i 256-bitna AES enkripcija i podrška za TCG Opal 2.0 što ga čini pogodnim za korporativne korisnike.
Premda će ponuditi dobru razinu performansi, obaranje brzinskih rekorda nije primarni fokus diskova iz ove serije. Međutim, malo tko će se požaliti na brzinu koju postiže u radu, kako po pitanju sekvencijalnog čitanja i pisanja, tako i pri radu s malim datotekama. X400 serija koristi TLC NAND čipove, zbog čega im cijena nije osobito visoka. Za korisnike kojima treba više prostora je dostupan i model od 512 GB, kojeg odlikuju istovjetne tehnologije i performanse, dok je najveći kapacitet od čak 1 TB.
SPECIFIKACIJE
kapacitet 256 GB, 15 nm SanDisk TLC NAND, brzina čitanja 540 MB/s, brzina zapisivanja 520 MB/s, nasumično čitanje 93500 IOPS, pisanje 75000 IOPS, izdržljivost 80 TBW, sučelje SATA 3, format 2,5 inča, jamstvo 5 godina
USTUPIO
ASBIS
(01) 60 09 900
www.sandisk.com
CIJENA
699 kn
ZBOG ČEGA KUPITI
disk za poslovni segment, nešto veći kapacitet od drugih diskova u klasi, pristupačna cijena, ukupne performanse, dobra sigurnost i pouzdanost
KLJUČNI NEDOSTACI
nešto slabije sekvencijalne brzine čitanja i pisanja u odnosu na druge diskove
OCJENA 4/5

Silicon Power V70 240 GB

Silicon Power je jedan od proizvođača koji raspolaže s nekoliko serija SSD-ova namijenjenih različitim aplikacijama. Model V70 koji pripada Velox seriji u kapacitetu od 240 GB se pokazao dobrim za manje zahtjevne korisnike koji tragaju za pristupačnim SSD-om solidnog kapaciteta (za one koji, pak, trebaju više prostora je dostupna i veličina od 480 gigabajta). V70 serija je na tržištu dostupna već neko vrijeme, no to ne znači da s njime nećete biti zadovoljni.
Disk se temeljeni na dobro poznatom i pomalo već vremešnom LSI-jevu kontroleru SandForce SF-2281 čije su nam mogućnosti, prednosti i nedostaci dobro poznati. Sam kontroler nudi dobru pouzdanost i solidne performanse. Uz to, drago nam je i da su korišteni kvalitetniji sinkroni NAND flash čipovi koji s ovim kontrolerom daju bolje rezultate u odnosu na jeftinije asinkrone čipove koji se slabije nose s pisanjem kompresiranih datoteka.
Maksimalne brzine koje za čitanje i pisanje iznose 555 MB/s i 530 MB/s za pisanje. Ove brojke su u svakodnevnim aplikacijama nešto niže, ali su i dalje na visokoj razini, kao što je i rad s malim datotekama. Sve u svemu, Silicon Power V70 je sasvim solidan SSD koji nudi dobre performanse i solidan kapacitet po relativno pristupačnoj cijeni.
SPECIFIKACIJE
kapacitet 240 GB, kontroler SandForce SF-2281, brzina čitanja 557 MB/s, brzina pisivanja 507 MB/s, pisanje 86000 IOPS, životni vijek milijun radnih sati, sučelje SATA 3, format 2,5 inča, jamstvo 5 godina
USTUPIO
Silicon Power
www.silicon-power.com
CIJENA
785 kn
ZBOG ČEGA KUPITI
solidne performanse, pouzdanost, jamstvo od 5 godina
KLJUČNI NEDOSTACI
nešto lošije brzine pisanja u odnosu na konkurenciju
OCJENA 4/5

Toshiba Q300 240 GB

Toshiba je jedan od rijetkih proizvođača klasičnih tvrdih diskova koji je uplovio u SSD vode. Pored nekolicine drugih serija Toshiba u ponudi ima i Q300 seriju koja je usmjerena prema standardnom segmentu tržišta. Model kapaciteta od 240 GB se pokazao funkcionalnim i dovoljno brzim za sve aplikacije. Ta nam se odlika dosta svidjela obzirom da njegovim odabirom ne moramo praviti veće ustupke po pitanju performansi.
Toshiba je ovdje koristila TLC NAND čipove koji su u značajno utjecali na krajnju cijenu SSD-a. Osim pristupačnijeg cjenovnog faktora ove čipove odlikuju i dobre performanse, pouzdanost i dugotrajnost, za što su u prvo redu zaslužan dobar set tehnologija koje se brinu za ravnomjerno trošenje ćelija.
Obzirom da TLC NAND gubi na propusnosti, Toshiba je pribjegla optimizaciji brzine pomoću prilagodljivog SLC cachea koji značajno poboljšava brzinu pisanja. Riječ je zapravo o rezerviranom dijelu NAND paketa (ukupan kapacitet NAND čipova je 256 GB) kojemu su isključena dva bita čime je omogućena znatno veća propusnost. SSD u radu postiže više nego solidnu propusnost, kako u maksimalnim, sekvencijalnim brzinama tako i u radu s malim datotekama. Izdržljivost 240 GB modela iznosi 60 TB zapisivanja što je više nego solidno za dugi niz godina rada.
SPECIFIKACIJE
kapacitet 240 GB, kontroler Toshiba TC358790, Toshiba TLC NAND, brzina čitanja 550 MB/s, brzina zapisivanja 530 MB/s, čitanje 87000 IOPS, pisanje 83000 IOPS, sučelje SATA 3, format 2,5 inča, jamstvo 3 godine
USTUPIO
ASBIS
(01) 60 09 900
www.toshiba.com
CIJENA
689 kn
ZBOG ČEGA KUPITI
dobre performanse u svim segmentima, SLC cache podiže brzinu pisanja, pouzdanost i izdržljivost
KLJUČNI NEDOSTACI
ništa značajno
OCJENA 4/5

Toshiba Q300 480 GB

Jedna od najvećih prednosti ovog SSD-a je njegova poprilično pristupačna cijena. Za iznos tek neznatno veći od 1000 kuna ćemo dobiti SSD velikog kapaciteta koji je ujedno najpristupačniji u ovoj klasi. Sa svojih 480 GB Q300 SSD nudi dosta prostora za opušteniji rad bez vođenja prevelike brige o tome koliko čega instaliramo i pohranjujemo na njega. Ako nekom treba više prostora dostupna je i varijanta od 960 GB.
Kao i drugi modeli iz Q300 serije i ovaj se temelji na kontroleru koji potpisuje Toshiba (TC358790). Toshiba ne proizvodi vlastite kontrolere zbog čega u svojim SSD-ovima koristi tuđa rješenja. Obzirom da je Toshiba vlasnik OCZ-a moguće da je posuđeno nešto od Barefoot 3 kontrolera. Karakteristično za ovaj kontroler je napredna QSBC ECC (Quadruple Swing-by Code) tehnologija korekcije grešaka koja je inače odlika enterprise segmenta.
Ovaj model koristi TLC NAND čipove koji su karakteristični za Q300 seriju što se definitivno odrazilo na cijenu. U igri je i s adaptivni SLC cache koji značajno podiže razinu performansi zapisivanja. Performanse su mu poprilično dobre u svim segmentima, a solidna je i izdržljivost koja je deklarirana na 120 TB pisanja.
Sve u svemu, ovaj model predstavlja dobitnu kombinacija po pitanju kapaciteta, performansi i cijene.
SPECIFIKACIJE
kapacitet 480 GB, kontroler Toshiba TC358790, Toshiba 19 nm TLC NAND, brzina čitanja 550 MB/s, brzina zapisivanja 530 MB/s, čitanje 87000 IOPS, pisanje 83000 IOPS, sučelje SATA 3, format 2,5 inča, jamstvo 3 godine
USTUPIO
Microline
(01) 27 97 700
www.toshiba.com
CIJENA
1019 kn
ZBOG ČEGA KUPITI
pristupačan SSD velikog kapaciteta, dobre performanse u svim segmentima, SLC cache omogućava veću brzinu pisanja, pouzdanost i izdržljivost
KLJUČNI NEDOSTACI
ništa značajno
OCJENA 4/5
PRAVA PRILIKA

Transcend SSD370 512 GB

Kada se pojavio na tržištu SSD370 od 512 GB je bio jedan od najpristupačnijih u klasi. Međutim, ovaj model nije doživio adekvatnu korekciju cijene tako da je u ovom trenutku nešto skuplji od svojih konkurenata. Međutim, bez obzira na to ovaj model zahvaljujući određenim specifičnostima ima štošta za ponuditi. Odabirom ovog modela ćete dobiti i nešto veći kapacitet nego inače (512 GB), te odličnu izdržljivost od 550 TB. Pored toga, za ovaj disk je karakteristična svojevrsna zaštita od gubitka podataka koji može nastati u slučaju nestanka električne energije. SSD370 za tu svrhu ima tri manja kondenzatora na tiskanoj pločici koji će spriječiti gubitak podataka koji se nalaze u „nižim NAND stranicama“ i tablici za mapiranje, ali ne i sadržaju iz DRAM cachea.
Performanse su mu dosta dobre, naročito kada je u pitanju brzina čitanja podataka (maksimalno 559 MB/s). Brzina pisanja malo zaostaje za boljima, ali se zato manipuliranje malim datotekama obavlja poprilično brzo.
Korisnicima je dostupna aplikacija SSD Scope koja pruža uvid u stanje diska, nadogradnju firmwarea i korištenje drugih funkcija, ali i mogućnost kloniranja diska iz same aplikacije, što znači da vam neće trebati dodatni softver.
SPECIFIKACIJE
kapacitet 512 GB, kontroler Transcend TS6500 (Silicon Motion SM2246EN), Micron 20 nm MLC, brzina čitanja 560 MB/s, brzina zapisivanja 460 MB/s, nasumično čitanje 75000 IOPS, pisanje 75000 IOPS, izdržljivost 550 TBW, sučelje SATA 3, format 2,5 inča, jamstvo 3 godine
USTUPIO
M SAN Grupa
(01) 36 54 900
www.transcend-info.com
CIJENA
1799 kn
ZBOG ČEGA KUPITI
solidne performanse (osobito brzina čitanja), zaštita od gubitka podataka uslijed nestanka električne energije, velik kapacitet, jako dobra izdržljivost
KLJUČNI NEDOSTACI
lošija brzina sekvencijalnog pisanja
OCJENA 4/5

Autor Dalibor Misaljević

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here