Qualcomm je tvrtka koja je u svijetu poznata po proizvodnji čipova, a gotovo da ne postoji proizvođač pametnih telefona koji ne koristi neki od čipova koji proizlaze iz radionice ove velike kompanije. Svaka nova najava procesora Qualcomma stoga ima veliko značenje za cjelokupnu industriju koja se oslanja na Qualcomm.

Gigant Qualcomm najavio je Snapdragon 675 – novi procesor koji će spojiti kvalitete srednjeg i višeg razreda čipova, čime će dobiti sjajan procesor za nove moderne telefone srednjeg razreda. Među mnogobrojnim činjenicama koje su iznesene, svakako vrijedi istaknuti to da će novi procesor koristiti novu Kryo 460 arhitekturu koja će biti spojena s ARM Cortex-A76 – dizajniranim za top uređaje.

Snapdragon 675 imat će dvije jezgre od 2.0 GHz koje će biti zadužene za performanse uređaja, dok će uz to biti i 6 jezgri od 1.78GHz za energetsku efikasnost. Za usporedbu, trenutno najbolji Snapdragon 845 koristi četiri 2.8GHz jezgre te će i dalje biti nešto brži, no zanimljivo je da je Qualcomm odlučio predstaviti novu CPU građu na čipu srednjeg razreda.

Ovakav potez Qualcomma mogao bi uzburkati događanja na tržištu pametnih telefona jer će dio funkcionalnosti koje su do sada bile rezervirane samo za top telefone, približiti i uređajima srednjeg razreda. Zanimljivo je i da je novi procesor građen tako da je u obzir uzeta činjenica da pametni telefoni koriste 3 kamere. Uz podršku za 3 kamere tu je i podrška za Quick Charge 4+ kako bi se uređaj mogao brzo puniti, ali i poboljšana verzija umjetne inteligencije. Prema trenutni navodima, novi će procesor u prve telefone stići već u prvoj polovici 2019 godine.

Uza sve navedeno pitanje koje se postavlja jest da li će se u skoroj budućnosti srednji razred pametnih telefona stopiti s višim razredom i kakva će biti podjela na tržištu? S obzirom na to da je u ovaj procesor ugrađena i podrška za 3 kombinirane kamere, lako je moguće da nas već sljedeće godine očekuje era pametnih telefona s tri stražnje kamere.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here