Facebook se u novije vrijeme suočio sa različitim problemima. Jedna od svakako najvećih afera koje su pogodile Facebook bila je Cambridge Analytica, afera zbog koje su se na udaru izravno našli korisnici ovog društvenog medija širom svijeta.

To nam je samo pokazalo jednu stvar: Facebook je daleko od 100% sigurnog medija i svatko od nas treba biti na oprezu u što je moguće većoj mjeri kako danas-sutra i naši podaci ne bi ”procurili” van.

Što učiniti kada je Facebook korisnički račun hakiran (ili ako sumnjate u takvo nešto)?

Hakiranje korisničkih računa omogućuje neovlašten pristup vašim podacima. To znači da nakon hakiranja neke treće osobe mogu imati uvid u vaše korisničke podatke, kontakte prijatelja i slično, što opet može dovesti do različitih drugih neugodnosti. No to nije sve. Te treće osobe, ukoliko se domognu vašeg korisničkog računa na Facebooku mogu vaš račun zaključati zauvijek. Iako informacije koje su vam ukradene ne možete vratiti natrag, dobra stvar je da barem možete treće osobe spriječiti u krađi vašeg Facebook računa.

Prva i najvažnija stvar koju treba imati na umu jest da ne trebamo paničariti čak i ako dođe do ”proboja”. Postoje načini kako ponovno možete ostvariti pristup svome Facebook računu. O tome ćemo nešto više malo kasnije u članku.

praćenje osoba na facebooku

Kako mogu znati je li moj Facebook račun bio hakiran?

Kako možemo znati da su naši Facebook korisnički računi bili hakirani ako se naočigled ništa nije promijenilo? U biti vrlo jednostavno. Ako vam je bilo tko neovlašteno ušao u vaš Facebook račun on će ostaviti nekakav trag. Kako možemo provjeriti tragove? Evo kako.

Ulogirajte se u svoj Facebook račun, kliknite na gornju strijelicu kako biste otvorili izbornik. Unutar izbornika idite pod postavke ili Settings, pa na Security and Login. Na samom vrhu ove stranice vidjeti ćete popis svih uređaja koji su se nedavno ulogirali u vaš Facebook račun. Osim toga vidjeti ćete lokaciju tih uređaja (odakle je bilo izvedeno ulogiravanje), vrijeme ulogiravanja te jesu li ti uređaji još uvijek aktivni.

Kliknite na opciju See More. Nakon što kliknete na nju povećati će vam se popis korisnika koji su se ulogirali u vaš račun. Ovdje možete opaziti sumnjive aktivnosti ulogiravanja. Ako opazite bilo kakvu sumnjivu aktivnost postoji mogućnost da je netko neovlašteno ušao u vaš Facebook korisnički račun. Evvo što dalje trebate učiniti.

Facebook

  1. Promijenite lozinku Facebooka

U slučaju da je netko hakirao vaš Facebook račun, a ta osoba nije promijenila vašu lozinku, to je dobra vijest. U tom slučaju sami što prije promijenite lozinku.

Idite pod Settings – Security and Login – listajte malo prema Login i kliknite na Change password. Upišite trenutno korištenu lozinku i nakon toga postavite novu. Savjet je da ona bude što je moguće ”snažnija” (samo pazite da je vi zapamtite). Nakon promjene lozinke idite na Save Changes.

Nakon izmjenjivanja lozinke idite natrag sve do opcije ulogiravanja u Facebook. Sada se ili sami izlogirajte iz svake sesije ili jednostavno kliknite na Log Out of All Sessions.

Resetiranje Facebook lozinke

U slučaju da je haker ipak promijenio vašu Facebook lozinku i ako se više sami ne možete ulogirati u svoj Facebook račun, trebati ćee brzo reagirati i na druge načine pokušati ući u svoj Facebook račun. Pokušajte opcijom ”Forgot your password” koja se nalazi ispod opcije za ulogiravanje u Facebook.

Ova opcija će vam dati šansu da povratite svoju lozinku na nekoliko različitih načina. Prvo, trebati ćete pronaći svoj račun uz pomoć opcije ”Find My Account”. Ovdje možete utipkati adresu elektroničke pošte koju ste koristili za registraciju na Facebook (kao i bilo koju sekundarnu e-mail adresu, ako takva postoji) kao i broj mobilnog uređaja (ako ste i njega utipkali).

U slučaju da Facebook može pronaći vaš račun moći ćete resetirati lozinku. Dobra stvar je za svaki slučaj kod registracije staviti i neku ”backup” e-mail adresu, baš za ovakve ”ne daj Bože” slučajeve. Kod resetiranja lozinke zapamtite – što je lozinka snažnija (kombinacija velikih i malih slova, brojeva i znakova) tim bolje.

facebook zaštita od hakiranja

  1. Prijavite neovlašten pristup

U slučaju da vaš Facebook račun nije bio hakiran ali se on koristi za slanje spamova i reklama vašim prijateljima ono što ćete morati učiniti jest prijaviti svoj Facebook račun (s obzirom da je netko neovlašteno pristupio njemu i učinio da se s njega šalju spam poruke).

 

  1. Maknite sve sumnjive aplikacije

Često puta se zna dogoditi da se hakiranje na korisničke račune nije dogodilo tako što je neka osoba izravno to učinila, već se hack dogodio preko neke štetne aplikacije.

Kako biste sa svoga Facebook računa maknuli sve štetne aplikacije idite pod Settings – Apps and Websites i ovdje idite kroz popis svega što je vezano uz vaš Facebook račun. Kliknite i na opciju Active Apps and Websites – Show All. Nakon toga odaberite one stranice i aplikacije koje želite maknuti sa svog Facebook računa i jednostavno kliknite na opciju Remove (ona se nalazi u gornjem, desnom kutu). Alternativan način je da kliknete na opciju ”View and Edit” i da unutar nje izmijenite dopuštenja aplikacija (kao što su dopuštenja za vidljivost aplikacije, pristup osobnim informacijama kao i ono što sve aplikacija smije i može učiniti).

Facebook Instagram

  1. Budite preventivni

Nakon što ste učinili sve što ste mogli kako biste ponovno vratili kontrolu nad vašim hakiranim Facebook računom i kako biste onemogućili daljnju štetu ne bi bilo loše obavijestiti vaše prijatelje o čemu se radi kao i o opasnostima kojima ste (bili) izloženi.

Ovo je u biti korak opreza kojeg biste trebali poduzeti u slučaju da je netko pokušao hakirati vaš Facebook račun, ali nije uspio (ili ste vi brzom akcijom vratili vaš okupirani račun).

Dodatno poboljšavanje sigurnosti i privatnosti Facebook računa

Bez obzira je li vaš račun bio hakiran ili nije postoje neki načini kako možete dodatno povećati sigurnost i privatnost svog Facebook korisničkog računa.

Idite pod Settings – General. Ovdje nadopunite svoje informacije, dodajte još jednu e-mail adresu ili broj mobitela.

Idite pod Settings – Security and Login. Ovdje postavite nekoliko dodatnih mjera sigurnosti kao što su upozorenja o svakom neovlaštenom pristupu vašem Facebook korisničkom računu i odaberite do pet prijatelja kojima možete vjerovati i koji vam mogu pomoći da povratite pristup svom računu.

Pod opcijama Settings – Privacy odaberite opciju privatnosti koja vam najbolje odgovara.

Čak i ako vam se dogodi da vam netko hakira Facebook račun najbolje što možete učiniti jest da učite iz svojih grešaka. Svi smo ljudi, svi griješimo i ono što možemo učiniti kada nam se greške dogode jest da iz njih nešto naučimo.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here