Uštedjet ćete tisuće kuna sa kupnjom gotovog računala. Toliko su cijene „uradi sam“ pojedinih komponenata postale skupe.

Peče me savjest što ovo govorim, ali ako trebate novo računalo za gaming, ne sastavljajte svoje. Umjesto toga kupite već složeno računalo nekog brenda.

Ovo je privremeni savjet, jer su cijene pojedinih komponenti potpuno podivljale i sada su poskupile i duplo. Inače sam zagovornik i tvrdoglavi fan složi svoje računalo sam! Malo stvari u životu me više veseli nego kad dođe taj dan da odlučim sklopiti svoje novo računalo. I kada prvi put instalirate Windowse i sve radi tako brzo. Međutim taj san po prvi puta izgleda tako neostvariv u današnje doba. A svi znamo tko je glavni krivac za to, kriptovalute i manija rudarenja istih. Stvar je postala toliko ozbiljna da ovakvu nestašicu hardvera ne pamtim od kad sam slagao svoj prvi X386 stroj.

Dovoljno je samo pogledati rubrike grafičkih kartica na svim domaćim web prodavaonicama i sve će vam biti jasno. Postoje samo najjeftinije grafičke kartice koje za cilj imaju prikazati sliku i kraj priče.

Možda i možete naletiti na pokoji model ozbiljnije kartice, ali cijena je ravna jednom osrednjem laptopu. Zapravo trenutačne cijene grafičkih kartica su toliko smiješne da mi dođe da plačem, i nemaju veze sa preporučenim cijenama proizvođača nego samo o dobroj volji koliko je gazda odlučio zaraditi na njoj. Zapravo svako ima svoju cijenu, a vjerovatno ni njima nije bilo jednostavno doći do toliko tražene robe.

Gigabyte GTX 1060 G1 Gaming 6GB

Cijene nisu bolje ni  kod poznatih europskih online dućana, poput Amazona, Ebay-a i ostalih. Čak je slična situacija i sa kupovinom već korištenih grafičkih kartica. Svatko ima svoju cijenu. Možda je bolje kupiti Xbox One S ili Xbox One X ili PS4 Pro za igranje dok ove cijene ne prestanu divljati.

Cijene memorije su jednako „bezobrazne“. Budući da proizvodnja RAM memorije ne može zadovoljiti trenutnu potražnju, logično je da su i cijene RAM memorije za opciju „uradi sam“ gotovo udvostručene, a sve se to dešavalo još tijekom prošle godine. A ova noćna mora sa cijenama komponenti, po svemu sudeći, nema namjeru ni uskoro završiti.

 

HP Omen Desktop PC - 870

Gotovo računalo vs. „Uradi sam“

Stvari nisu toliko jadne u svijetu brendiranih sklopljenih gaming računala, gdje dobavljači poput HP-a, Dell-a, Lenova, Acera i drugih, često kupuju komponente izravno od proizvođača hardvera. To svakako pomaže smanjiti troškove i utječe na konačnu cijenu gotovog proizvoda.

Tako se npr. na njemačkom Amazonu može pronaći gotovo Dell Inspirion 5675 računalo po cijeni od 1100-1200 eura. Ovo gaming računalo dolazi s AMD Ryzen procesorima i Radeon grafičkim karticama. Tako model od 1100 eura uključuje procesor Ryzen 5 1400, 8GB RAM-a, 1TB tvrdi disk + 256Gb SSD i grafičku karticu Radeon RX 570 – sve u svemu čvrsta gaming platformu za 1080p igranje. Dok za 100 eura više dobivate još jaču konfiguraciju sa  AMD R5-1400 4C8T, 8GB RAM, Dupli disk: 256GB/1TB, i snažniju AMD RX580 8GB grafičku karticu.

Dell Inspirion 5675
Dell Inspirion 5675

Kod nas postoji i velika ponuda domaćih “brand” računala, za koje su se trgovci očigledno potrudili da nabave teško nabavljiv hardver. Ali njihove cijene su svakojake pa bi trebalo pažljivo usporediti prije konačnog odabira. Na žalost ponuda u Hrvatskoj gaming stolnih računala je još uvijek oskudna i bazira se na nekoliko najskupljih modela sa GTX 1080 hardverom. Mnogo bolja je ponuda gaming laptopa kji su cjenovno i mnogo dostupniji. Međutim vjerujem da će se i to brzo promjeniti jer na Amazonu i eBayu možete pronaći mnoštvo gaming destop računala od najpoznatijih brnedova po prihvatljvijim cijenama.

 

Kupite gotovo, nemojte slagati

Razlika u cijeni se smanjuje kad se uzmu u obzir jeftinija gaming računala sa slabijim hardverom, jer grafičke kartice poput GeForce GTX 1050 i 4 GB memorije nisu više tako skupe kao naprednije grafičke kartice. Makar se i taj hardver još uvijek prodaje skuplje nego što bi trebalo.

Ako pogledamo skuplja brand gaming računala sa snažnijim hardverom i usporedimo njihove komponente i trenutne cijene na tržištu dolazimo do značajne uštede. A pored toga takva računala su tvornički testirana i imaju jamstva s popisanim servisima koji će se pozabaviti problemom u slučaju da nešto sa računalom pođe po krivu.

Znam, znam: Kada kupujete gotova računala, gubite slobodu i zabavu odabira vlastitog hardvera, a pri tome i zadovoljstvo sklapanja stroja, vlastitim dvjema rukama. Ali dok se cijene ne vrate u normalu, najbolje je odabrati gotovo sklopljeno gaming računalo sa grafičkom karticom srednje klase kao što je Radeon RX 580 ili eventualno RX 570.

Lenovo Legion Y720 Cube
Lenovo Legion Y720 Cube

Obzirom na trenutno opće stanje na tržištu računala i komponenti, nemožemo očekivati da su baš sva gotova brand računala isplativija od sličnih „uradi sam“ variijanti, stoga svakako preporučujemo da dobro istražite situaciju prije konačne odluke.

Ako ste ljubitelj igranja i volite isprobati sve najnovije naslove preporučam da tražite gotova računala koja nude u sebi GeForce GTX1060 ili AMD RX 580 GPU. Mnogi modeli koje sam vidio na internetu imaju verziju GTX1060 sa 3GB. Međutim ova limitirana verzija nije tako brza kao 6GB GTX1060 verzija, a ograničeni kapacitet memorije mogao bi vas prisiliti da smanjite grafičke postavke na najnovijim naslovima igara. Ili, ako želite prenosivost, gaming prijenosna računala, sada su svakako postala privlačiva kada uzmete u obzir astronomske cijene hardverskih komponenti.

Držim fige da će ovi tmurni dani uskoro proći… iako se to čini malo vjerojatno, osim ako se ozbiljno ne sruši vrijednost Bitcoinova i njima sličnih kriptovaluta i samim time isplativost rudarenja istih.

Piše: M.V.

1 komentar

  1. Mislim da to nije istina sastavio sam sam 4 računala i prošao sam jeftinije nego da sam kupio gotovo stim da tada nije bilo grafičkih morale su se zasebno kupovati

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here