Načini kako svoje računalo još uvijek možete nadograditi na Windows 10 – i to u cijelosti besplatno

Jeste li uspjeli nabaviti besplatnu verziju Windowsa 10 ili ste za prelazak na najnoviji Microsoftov operacijski sustav ipak izdvojili određenu svotu novca? Ovisno o tome što ste učinili, vi sada imate ili nemate službenu, licenciranu verziju Windowsa 10.

Službena besplatna nadogradnja za Windows 10 je gotova. Ipak, postoje još neke, neslužbene kopije Windows 10 nadogradnje koje su dostupne za skidanje.

Postoji nekoliko načina kako još uvijek možete dobiti Windows 10 besplatno, čak i bez piratizirane licence: možete instalirati Windows 10 tako što ćete koristiti serijske ključeve Windowsa 7 ili 8 ili pak možete instalirati Windows bez ključa. Na oba načina Windows će raditi sasvim u redu. Evo kako možete nabaviti besplatnu verziju Windowsa 10 koristeći obje metode.

 


kako nadograditi Windows 10 u Windows 7

Metoda ako imate serijski ključ od Windowsa 7, 8 ili 8.1

Iako više ne možete koristiti alat ”Get Windows 10” kako biste njime nadogradili operacijski sustav s onoga koji je sada na vašem računalu na Windows 10, ono što je dobro jest to da još uvijek možete skinuti medij za instalaciju Windowsa 10. Taj medij je dostupan na Microsoftovoj stranici i testiran je ovoga mjeseca, a kako korisnici javljaju – još uvijek je u funkciji, što znači da radi i da se preko njega može dobiti Windows 10.

besplatni windows 10

Windows će uspostaviti kontakt sa serverima koji su nadležni za aktivaciju Windowsa i ondje će potvrditi to da je serijski ključ od Windows OS-a koji se nalazi na vašem računalu autentičan. U slučaju da je ključ autentičan, Windows 10 će biti aktiviran i instaliran na vašem računalu.

Da biste Windows dobili na taj način, iidite na Microsoftovu web-lokaciju i preuzmite tkzv. alat “Media Creation Tool” ovdje, koji vam omogućuje snimanje DVD-a ili USB uređaje za podizanje sustava. Također možete instalirati preko postojeće verzije, ali učinite to samo ako ste sigurni da imate sigurnosne kopije svih vaših diskova.

Vaše računalo treba imati ”digitalnu licencu” i nakon toga vi slobodno možete nastaviti koristiti i reinstalirati Windows 10 na tom računalu kada god poželite. Ako odete pod opcije Settings – Update & Security – Activation (Postavke – Nadogradnja i Sigurnost – Aktivacija) nakon što na ovakav način instalirate Windows 10 vidjeti ćete riječi koje će govoriti kako je Windows 10 operacijski sustav aktiviran digitalnom licencom.

windows digitalna licenca

Microsoft se nije izjasnio što se točno događa ovdje kao niti to hoće li i planira li možda ovu mogućnost negdje u budućnosti maknuti iz opticaja. Ono što je najbolja stvar u vezi ovoga jest to što digitalna licenca radi i što na ovaj način, koristeći stari serijski ključ starih verzija Windowsa (znači Windows 7, 8 ili 8.1) korisnici mogu dobiti besplatnu verziju Windowsa 10.

Čak i ako Microsoft bude negdje u budućnost onemogućio ovu opciju i mogućnost ovakvog nadograđivanja, vaše računali će i dalje zadržati svoju digitalnu licencu, što znači da će na vašem računalu Windows 10 biti i dalje aktivan.

 

Reinstalirajte Windows 10 u slučaju da ste već nadogradili vaš sustav

Ako se iskoristili mogućnost bilo kakve ponude koja se odnosila na bilo kakav način besplatnog nadograđivanja Windowsa – bez obzira odnosilo li se to na originalno besplatno nadograđivanje koje je postojalo u prvoj godini, ponudi vezanu uz pristup ili instaliranjem Windowsa 10 i nabavljanja serijskog ključa za važeće prijašnje verzije Windowsa – vi i dalje možete dobiti besplatnu verziju Windowsa 10 na istom računalu.

reset windows 10

Kako biste ovo omogućili, sve što trebate učiniti jest skinuti instalacijski medij za Windows 10 i instalirati ga na vaše računalo. Ne upisujte nikakav ključ za vrijeme instalacije. Windows 10 bi se trebao automatski aktivirati nakon uspostavljanja kontakta sa Microsoftovim serverima.

Jedina ”kvaka” kod ovoga jest ta što svoje računalo možete vratiti na Windows 10 ako ste ga već jednom nadogradili. Ipak, možete i dalje koristiti Windows 10 besplatno na istom računalu u budućnosti – čak i u slučaju kada biste na tom računalu zamijenili neke komponente, kao što je recimo disk.

Novi čarobnjak za aktivaciju unutar Windows 10 Anniversary Update će vam čak pomoći i kod eventualnih problema s hardverom i promjenama koje su nastupile kod hardverskih komponenti, što je dobro ako trebate ponovno povezati licencu Windowsa 10 s vašim računalom.

 

instaliranje windows 10 na virtualni pc

Preskočite ključ i ignorirajte upozorenja vezana uz aktivaciju

Evo gdje leži prava tajna: vama zapravo ne treba serijski ključ kako biste instalirali Windows 10. Vi možete skinuti instalacijski medij za Windows 10 izravno s Microsoftove stranice i instalirati ga na vaše računalo, u Boot Camp-u na Mac ili n bilo kakav virtualan stroj bez da vam uopće treba serijski ključ. Windows će nastaviti raditi normalno i vi ćete na njemu moći raditi sve ono što želite.

Nakon što ovako instalirate Windows 10, sustav će vas upozoravati u vezi toga da ga trebate aktivirati i neće vam dopustiti promjene opcija unutar dijela postavki: Settings – Personalization. Ipak, izuzev toga, sustav će raditi sasvim OK. Ovo možda nije nešto što biste htjeli učiniti na svome računalu kojeg svakodnevno koristite, ali može biti vrlo korisno i pogodno ako tu i tako koristite neki virtualan stroj na kojemu recimo želite testirati Windows 10 ili ako pak Windows 10 poželite instalirati u Boot Camp-u. Možete čak i platiti nadogradnju za legalnu, aktiviranu verziju Windowsa 10 izravno sa neaktivirane (i- nelegalne?) verzije Windowsa 10 nakon što ste ju instalirali.

Ovo tehnički nije dopušteno od strane Microsofta i njegovih vodiča, ali bez obzira na to Windows 10 je kreiran da funkcionira i na ovakav način. Ako Microsoft ne želi da njegovi korisnici ovo rade, njegovi stručnjaci mogu bez ikakvih problema promijeniti postavke unutar Windowsa kako bi ovu mogućnost onemogućili (što je vrlo vjerojatno da će negdje u budućnosti i učiniti).

windows 10 besplatni 3 mjeseca

Još jedna stvar koju možete učiniti, ako želite imati Windows 10 jest da odete na službenu Microsoftovu stranicu ovdje i odande skinete Windows 10 Enterprise verziju koju ćete moći koristiti 90 dana. Ta verzija će nastaviti raditi i nakon 90 dana. Enterprise verzija Windowsa 10 je osmišljena prvenstveno s ciljem procjenjivanja kvalitete rada ”glavnog” Windowsa 10.

Ova kopija dolazi s nekim dodatnim mogućnostima koje su specifično ugrađene da budu dio Windows 10 Enterprise programa, što znači da je ovo vrlo dobar način da sami (ako želite) testirate sve te dodatne mogućnosti. Ako imate serijski ključ, svaku verziju Windows 10 sustava možete uvijek nadograditi na Enterprise izdanje.

Koja su druga rješenja za dobivanje besplatne verzije Windowsa 10? Ako vam treba i ako želite možete kupiti računalo koje na sebi ima odmah Windows 10. Naravno, taj Windows 10 dolazi kao dio cijene računala, što znači da se ovdje tehnički ne radi o besplatnoj verziji. Ipak i to je povoljnije nego da kupujete novi Windows 10 za staro računalo. Ovisi što vama treba kakve su vaše potrebe.

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here