Ako danas za SSD umjesto “solid-state drive” kažete “seriously speedy drive”, nećete biti daleko od istine, iako je prvi naziv točan. S druge strane, drugi naziv bi ponekad bio precizniji. Unazad par godina, SSD-ovi su se promijenili u svom obliku, brzini i veličini koju mogu pohraniti. Uz to, ako želite stvarno dobar “upgrade” računala, dovoljno će biti da malo pojačate memoriju i HDD zamijenite SSD-om i računalo će vam biti osjetno brže. Upravo je HDD usko grlo mnogih računala, a sa SSD-om se situacija naglo mijenja.
Nadalje, danas je jako puno proizvođača SSD-ova na tržištu, što povećava konkurenciju, a u svemu tome profitiraju korisnici. Neki “teškaši” koji rade odlične SSD-ove su Samsung, Micron, Intel, Toshiba, Western Digital … 2010. godine SSD-ovi su bili luksuz. Tadašnjih 32 GB SSD-a je koštalo oko 800 dolara (cca. 5.000 kuna), dok danas možete dobiti 256 GB SSD za cca. 300-400 kn. Naravno, SSD-ovi su od tada ubrzali oko 5 puta.
Drugim riječima, tržište SSD-ova se jako promijenilo u odnosu na prije par godina, cijene su pale, brzine skočile i većina korisnika će ih koristiti umjesto zastarjele tehnologije kao što je HDD. Stoga, ako ste odlučili “uskočiti” na ovaj vlak – niste zakasnili. Dapače, danas za malo novaca možete dobiti dobar i kvalitetan SSD koji će vas služiti u godinama koje slijede.

“Javna tajna” – brzine su gotovo identične
Velika većina mainstream SSD-ova na tržištu koriste isto sistemsko sučelje za prijenos podataka – SATA 3 (Serial ATA 3.0). Točnije, svi proizvođači koji ne rade svoje SATA 3 sučelje kupuju te module od kompanija kao što su Toshiba, Micron, Samsung… Samim time, nema velike razlike u brzini između onih jeftinih (op.a. ili ljepše rečeno “budget”) SSD-ova i high-end diskova. To je nešto što većina kupaca i recenzenata ne može oprostiti proizvođačima SSD-ova. Nameće se pitanje – isplati li se dati 300 ili 600 kuna više za “bolju marku” SSD-a, kada je sučelje isto?
Samim time je naš savjet da kupite jeftiniji SSD, osim ako ne postoji baš specifičan razlog zašto vam treba skuplji SSD. Eventualno, ako preferirate Samsung, pa ćete uzeti njihov SSD samo zato što na njemu piše “Samsung”. Da, ponekad ti “skuplji” SSD-ovi mogu trajati duže, ali to nije pravilo. Proizvođači se bore za kupce jeftinim cijenama nauštrb vlastite zarade i zato ta razlika u cijeni. Eventualno cijena može varirati još u ovisnosti o nekim drugim manjim faktorima, ali to je van ovog teksta.

Osnove kupovine: Jeftini SSD-ovi
Ako ste korisnik s osnovnim potrebama i samo želite zamijeniti HDD iz svog računala ili laptopa sa SSD-om koji je mnogo brži, na pravom ste mjestu. Najbolje je provjeriti kapacitet diska, brzine i slično s ostalim diskovima prije nego odaberete onaj koji je vama najpristupačniji. Kao što smo rekli, neke ćete platiti skuplje samo zato što su određene marke, a zapravo cijena nije opravdana. Ili je – ovisi kako gledate. No, većina diskova ima sličan kapacitet, slične brzine i sličnu dužinu garancije (uobičajeno 2-3 godine). Teško ćete kupiti SSD disk s određenim specifikacijama i razočarati se u njega. Teško možete osjetiti “nijanse” u svakodnevnom radu između jeftinog SSD-a i onog skupljeg.
Ako imate vremena i volje, onda je najbolje usporediti diskove i po tome koliko dugo u prosjeku rade i kolika je prosječna razlika u trajanju u odnosu na konkurenciju. Većina SSD-ova taj broj mjeri u godinama i GB koje na njih možete zapisati.

1.) Oblik i razlike
Uzmite u obzir da mi većinom pričamo o 2.5 inčnim SSD-ovima danas koji su postali standard. Isti se ugrađuju i u stolna računala i u laptope. No, postoji i popularni “oblik” koji je malo drugačiji. To su M.2 diskovi koji ne idu u svako računalo, odnosno morate imati određenu matičnu ploču koja podržava ovaj oblik SSD-a. Ponavljamo, ako niste power-user koji je spreman izdvojiti na tisuće kuna za SSD, zaboravite na M.2 diskove i držite se “klasičnih” 2-5 inčnih SSD-ova. U ovom tekstu se nećemo baviti M.2 diskovima previše.

2.) Software
Nažalost, kad govorimo o jeftinijim SSD-ovima i diskovima manje poznatih kompanija, postoji jedna loša strana, a to je softver. Mnogi jeftiniji diskovi ne dolaze s odgovarajućim softverom koji je često jako koristan. S druge strane, poznatiji brendovi poput Intela i Samsunga svojim korisnicima uz drivere nude i robusni softver s kojim možete kontrolirati disk, ali i vidjeti sve relevantne informacije o njemu. Od “zdravlja” diska, do temperature i drugih korisnih informacija. Točnije, uz taj softver možete izvući maksimum iz diska. Iako, ni to ne mora biti slučaj. Neki proizvođači diskova imaju softver koji je jedva iskoristiv i nema nikakvu svrhu pa ga mnogi korisnici nikada niti ne instaliraju.
Da li vam je softver potreban? Na to pitanje, nema pravog odgovora. Nekim naprednijim korisnicima će trebati, dok onima manje zahtjevnima neće. Ako želite dobar softver sa svojim diskom, onda ćete morati kupiti disk od renomiranih proizvođača. Najbolji softver koji smo mi vidjeli dolazi uz Crucial, SanDisk, WD i Samsungove diskove. To su slični softveri s hrpom mogućnosti. Ostali nas nisu oduševili niti su vrijedni spomena.
Da zaključimo ovaj paragraf s pozitivnim stvarima – uvijek možete iskoristiti third-party softvere za većinu stvari. Ako planirate klonirati disk možete koristiti Acronis TrueImage, EaseUS Disk Copy ili nešto slično. Za ažuriranje firmwarea, možete također koristiti “vanjske” alate. Nećete ostati zakinuti ako se potrudite oko toga.

3.) Jamstvo
Prije nego kupite disk – provjerite da li s njim dobijete jamstvo. Većina diskova koje smo mi testirali i koristili, a spadaju u “budget” kategoriju, su imali 3 godine jamstva, što je jednako onim “premium” diskovima. Tri godine su sasvim pristojan period, mada recimo Samsung pokušava dignuti ljestvicu i sa svojim SSD 850 Evo modelom je nudio 5 godina garancije. Sličnu stvar radi i Intel. U svakom slučaju, izbjegavajte diskove koji imaju jednu godinu jamstva. Sve od 2 godine pa na više je u redu.

4.) Cijena po GB
I za kraj nam ostaje još malo osnovno školske matematike. Kada nađete nekoliko modela koji vam odgovaraju po određenim faktorima (brzina, kapacitet, jamstvo, softver …), ostaje vam izračunati cijenu koju plaćate po 1 GB prostora. Diskovi danas idu od 120/128 GB do onih od 240/250/256 GB, pa sve do onih “velikih” od 480/500/512/960 GB i 1 TB.
Vjerujemo da će većina nas ići na one diskove oko 250 GB, pitanje je samo hoćete li to platiti 300, 400 ili 600 kuna. Zato je najbolje podijeliti cijenu s kapacitetom i vidjeti što vam se najviše isplati. Ako se dvoumite, npr. između diska od 250 GB koji košta 300 kuna i onog od 480 GB koji košta 700 kuna, samo podijelite cijenu s kapacitetom. Prvi primjer bi bio 300 kn / 250 GB = 1,20 kn/GB. Drugi primjer bi bio 500 kn / 480 GB = 1,04 kn/GB. Samim time je drugi disk skuplji ali jeftiniji po 1 GB. Dajte si svoj neki maksimum u cijeni i nađite si ono što vam najviše odgovara.

Jeftini SP SSD

Naša preporuka za SSD-ove:

  • Crucial MX500
  • Samsung SSD 960 EVO
  • Samsung SSD 860 QVO
  • WD Blue 3D SSD (M.2)
  • Crucial BX300 (240GB)
  • Intel SSD 545s Series (512GB)
  • PNY CS1311 (240GB)
  • Toshiba TR200 (480GB)

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here