Iako se već dugo vremena šuškalo i komentiralo o novoj inačici RTX kartice, sada je ona i službeno predstavljena. Na predstavljanju grafičke kartice nije bilo nekih prevelikih iznenađenja jer su više-manje svi podaci i specifikacije bili već od prije poznati javnosti. Ovim je potezom Nvidia još jednom pokazala kako radi sjajan posao na području grafike i ova će kartica sigurno jedno vrijeme biti među top odabirom mnogih korisnika diljem svijeta.

Što se tiče same kartice, specifikacije su uglavnom onakve kakve smo već u prethodnim mjesecima nagoviještali. Kartica nosi službeni naziv Nvidia RTX 2060 Founders Edition, a u njenoj unutrašnjosti nalazi se 1.920 CUDA jezgri, tu je i dodatnih 240 Tensor jezgri, ali i 30 RT jezgri te 120 TMU i 48 ROP. Kartica može raditi na dvije brzine pri čemu je ona osnovna 1.365 MHz, dok je Boost brzina nešto veća i iznosi 1.680 MHz.

Unutar kartice nalazi se 6GB GDDR6 memorije koja može raditi na brzini 14Gbps. Tu je i 192 bitno memorijsko sučelje koje može postizati brzine od 336 GB/s. Za razliku od prethodnog modela GTX 1060 ova je kartica znatno bolja u gotovo svim pogledima i postiže puno bolje rezultate. Konkretno, ova kartica ima čak 50 posto više jezgri od prethodnice, a memorijska propusnost je bolja za čak 75 posto.

Ova nova generacija grafičkih kartica u globalu bi trebala biti čak 6 puta bolja u odnosu na generaciju Pascal, a veliku ulogu u cijelom tom procesu igra i umjetna inteligencija koja poboljšava rad same kartice, ali i pripomaže u postizanju dodatnih efekata za vrijeme igranja video igri.

Svi koji se odluče na kupnju RTX 2060 grafičke kartice moraju pripremiti minimalno 349 dolara, koliko će naime biti početna cijena na tržištu. Valja naglasiti kako će ta cijena u pojedinim zemljama vjerojatno biti i nešto veća, tako da je to minimum koji se može očekivati. U početku prodaje uz grafičku karticu trebao bi pristizati i bon zahvaljujući kojem će igrači moći besplatno preuzeti igre Battlefiled V ili Anthem.

Kartica će se u prodaji naći 15. siječnja, a zanimljiv je podatak da je Nvidia odlučila limitirati broj kupnji grafičkih kartica po kupcu. Kako bi se spriječila masovna kupnja za rudarenje kriptovaluta, svaki kupac moći će kupiti maksimalno dvije grafičke kartice.

Piše: M.Ž.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here