Intel je nedavno objasnio s kolikim se problemima susretao kada je osmišljavao i izrađivao procesore na arhitekturi od 10 nm i dok je iste procesore stavljao na tržište. S obzirom na to, Intel strahuje od sličnih iskustava u budućnosti, što nam govori da bismo nove Intelove 7-nanometarske procesore na tržištu mogli vidjeti tek za dvije godine. Da stvar bude gora (za Intel), njegov konkurent AMD je na tržište izbacio svoju novu seriju procesora zasnovanih na arhitekturi od 7 nm (jedan od njih je i AMD Ryzen 9 3900X).

Nove informacije došle su do naših ušiju i tipkovnica od strane jednog od Intelovih šefova, odnosno gospodina Boba Swana. On je između ostaloga na Brainstorm Tech konferenciji koja se održala u Aspenu, u saveznoj državi Colorado, izjavio kako je Intelov cilj u vezi 10-nanometarskih čipova bio jednostavno previše ambiciozan.

„Ponekad, kada stvari postaju sve teže i zahtjevnije, postavite si agresivniji i udaljeniji cilj. No, da bismo taj cilj postigli treba nam više vremena“, izjavio je Swan. Ovo je jedan od razloga što se Intel tako sporo ”pomicao” sa 14 na 10 nm. Zbog ovoga su mnogi pomislili da je, barem što se Intela tiče, Mooreov zakon mrtav.

 

Intel se nada da će ponovno uspjeti ”vratiti” na Mooreov zakon

Mooreov zakon (zakon koji je imenovan prema jednom od Intelovih osnivača i jednom od bivših šefova Gordonu Mooreu) kaže kako se gustoća tranzistora kod računalnih procesora za svake dvije godine udvostruči. Nadalje, Mooreov zakon bio je jedan od zakona na kojima se temeljila cjelokupna strategija osmišljavanja i proizvodnje novih Intelovih procesora.

No, zbog toga što se Intelu baš i ne žuri sa procesorima od 10 nanometara, Mooreov zakon se pokazao i ne baš točnim (barem što se Intela tiče). Ipak, stvari nisu gotove. Intel se nada kako će svojim 10-nanometarskim procesorima iz ove godine i 7-nanometarskim iz 2021. uspjeti doći u korak s onime što Mooreov zakon kaže.

 

Intel coffee lake

Postupak smanjivanja za 2.7 puta na 10-nanometarskim procesorima bio je prekompliciran potez

Bob Swan priznaje i to kako je potez na koji se Intel odlučio, a koji se odnosio na postupak smanjivanja za 2.7 puta kod procesora arhitekture od 10 nm bio prekompliciran. No, ovdje nije kraj. Swan nastavlja: „Iz ove priče smo naučili jako puno toga.

Jedna od najvažnijih stvari koje smo naučili jest da je puno važnije moći i znati procijeniti je li nešto isplativo osmisliti s obzirom na stanje tržišta u odnosu na to kakve će proizvod imati performanse. Sve u svemu, naš procesor na arhitekturi od 10 nm izaći na tržište ove godine, dok biste onaj od 7 nm na tržištu mogli vidjeti tek za oko dvije godine“.

 

Intelovi 7-nanometarski procesori tek u 2021., AMD i Qualcomm u ogromnoj prednosti

Ove vijesti nam i potvrđuju ono što smo se nadali: Intel će svoje procesore od 10 nm na tržište izbaciti u nastavku ove godine, dok ćemo 7-nanometarske vidjeti tek za dvije. Ovo se naravno uopće ne tiče AMD i Qualcomm, tvrtke koje su na tržište već izbacile svoje inačice 7-nanometarskih procesora. Hoće li ove dvije tvrtke znati iskoristiti Intelovu ”odsutnost” sa tržišta?

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here