Svaki novi Samsung Galaxy uređaj,  pogotovo kada se govori o flagshipima (odnosno o ”S” i ”Note” serijama) nam svake godine donese nešto novo. Južnokorejski proizvođač pametne telefone nikada ne miruje. Čak i onda kada vjerujemo da nema ništa novo što se može osmisliti i da će novije iteracije uređaja biti samo reciklaža svega onoga što smo dosad imali prilike vidjeti, Samsung nas iznova oduševi.

Bilo da se radi o Infinity U zaslonima, ”Edge” verzijama uređaja, činjenici da i uređaji niskog razreda na sebi mogu imati Super AMOLED zaslon koji je inače rezerviran samo za ”high-end” uređaje (kao što je bio slučaj sa Samsung Galaxyjem J3 iz 2016.). Samsung uvijek teži za onu cijenu po kojoj prodaje svoje uređaje (a uglavnom ih ne prodaje po niskoj cijeni) dati što je god moguće više u pogledu kvalitete i inovacija.

Slično će izgleda biti i sa novim, nadolazećim Samsung Galaxyjem S11.

Samsung-Galaxy-S11

Novi Samung Galaxy S11 imat će najnoviju LPDDR5 memoriju

Ako je za vjerovati vijestima i najavama onda bi Samsungov Galaxy S11 mogao biti prvi pametni telefon koji će u sebi imati najnoviji modul radne memorije. Radi se o LPDDR5 radnoj memoriji, odnosno o radnoj memoriji koja će biti određena isključivo samo za one najbrže, najbolje (i najskuplje), premium pametne telefone. Jer, kada se malo bolje pogleda 12 gigabajta LPDDR5 memorije i nije nešto što bismo mogli naći u nekom ”prosječnom” uređaju visokog razreda ili ne daj Bože srednjeg.

12 GB RAM i ovako kada izgovorite zvuči nenormalno puno. Danas 12 GB radne memorije imaju samo rezervirani uređaji (među kojima je i Samsung Galaxy S10+). Dodatna poboljšanja u RAM memoriji znači daljnji napredak u razvoju tehnologije, što svakako pozdravljamo.

Samsung-12Gb-LPDDR5

Nova RAM tehnologija je za oko 1.3 puta brža od trenutne LPDDR4

Čelni i odgovorni ljudi iz južnokorejske tvrtke tvrde kako je nova LPDDR5 radna memorija brža od ”stare” LPDDR4 za oko 1.3 puta.

Nova radna memorija dolazit će samo u izdanju od 12 gigabajta i navodno će imati mogućnost prijenosa 44 gigabajta podataka (ili 12 filmova koji su u Full HD kvaliteti i koji su dimenzija 3.6 GB) za samo jednu sekundu! Jeste li zadivljeni? Mi jesmo.

 

Nova radna memorija osmišljena je prvenstveno za AI i 5G kompatibilnost

Još jedna informacija koja dolazi iz Samsunga kaže da će nova RAM memorija biti prvenstveno osmišljena i optimizirana za 5G brzine interneta kao i za AI (ili umjetnu inteligenciju). Stoga ne iznenađuje činjenica da će svaki budući premium pametni telefon sa obilježjima flagshipa imati i podršku za 5G mreže.

12 gigabajta radne memorije je ono na što će se Samsung i dalje odlučiti kod svojih novih flagshipa. Ovo nije iznenađenje, s obzirom na to da je i S10+ imao 12 gigabajta. Je li potrebno više radne memorije? Teško i toga je svjestan i Samsung, s obzirom na to da danas većina uređaja koriste 3-4 GB RAM. Neke vijest govore u prilog tomu kako bi i novi Samsung Galaxy Note 10 trebao imati 12 GB RAM, no to zasad nije potvrđeno. Je li istina da bi novi Galaxy S11 mogao imati stražnju kameru od 64 megapixela ili je to samo urbana legenda, saznat ćemo za nekoliko mjeseci.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here