Ponuda grafičkih kartica na tržištu izuzetno je bogata, no uvijek nas iznova razveseli činjenica da proizvođači izbacuju nove grafičke kartice. Naime, time dobivamo nove napredne funkcije i novu tehnologiju, a i prilično je izgledno da nove kartice umanjuju cijenu starih kartica – što je isplativo krajnjim kupcima. Ovog puta novu grafičku karticu predstavio je Gigabyte, a ta grafička kartica nosi naziv RX 590.

Radeon RX 590 je grafička kartica koja svoje temelje ima u grafičkom procesoru Polaris 30 XT, a za njezin rad zaduženo je 2304 stream procesora kao i 8 GB VRAM-a. Što se tiče video izlaza, ova grafička kartica korisnicima nudi čak tri DisplayPorta, jedan HDMI izlaz te isto tako jedan DVI-D utor. S obzirom na karakteristike koje posjeduje ova grafička kartica, Gigabyte ju je pozicionirao među gaming seriju, što znači da nudi neke dodatne mogućnosti koje gejmeri imaju na raspolaganju.

Kartica može raditi u dva različita moda – brzom OC modu te standardnom Gaming modu. Kod standardnog gaming moda radi na 1.545 MHz, dok na OC modu postiže 1.560 MHz. Generalno, to i nije velika razlika tako da je zapravo ovaj overclocking mod tu osmišljen kao dobra taktika za privlačenje kupca (bez nekog velikog pokrića).

Kartica podržava mnoge tehnologije, a izdvojit ćemo: DirectX 12, Vulkan 1.0, OpenGL 4.5 i OpenCL 2.1. Da bi hlađenje grafičkog procesora, ali i ostalih dijelova bilo na odgovarajućem nivou brine se WindForce 2X sustav hlađenja. Radi se zapravo o 2 ventilatora i jednom većem hladnjaku s cijevima, a svakako je pohvalna činjenica da se ventilatori sami isključuju u trenutku kada opterećenje i temperatura kartice nije prevelika.

Za sada još uvijek nije poznato kada bi se navedena kartica mogla naći na tržištu te koja će biti njezina finalna cijena. S obzirom na navedene karakteristike možemo očekivati veliki interes kupaca, posebice u slučaju da će cijena biti primjerena u odnosu na komponente. Do službenog predstavljanja morat ćemo još malo pričekati.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here