Kako je rasla popularnost interneta, tako su sve popularniji bili i različiti web browseri – a danas su te aplikacije jedan od najčešćih programa koje koristi prosječan korisnik kako računala, tako i pametnih telefona. Prije pojave Google Chrome browsera stvari su funkcionirale znatno drugačije nego što funkcioniraju danas, a u toj činjenici vrijedi tražiti razlog za što je Chrome u tako kratkom roku postao najpopularniji web preglednik. Naime, Google Chrome je osmislio aplikaciju u kojoj je svaka nova kartica koju korisnik otvori unutar aplikacije zapravo zaseban proces – što je znatno ubrzalo pretraživanje interneta, ali nažalost pogubno utječe na količinu slobodne radne memorije.

Web browseri veliki su potrošači radne memorije i razvijatelji tih istih browsera svom se silom trude smanjiti što više potrošnju memorije koju uzrokuje korištenje preglednika. Čini se kako je Mozilla uspjela napraviti jedan novi iskorak na tom području jer sve su glasnija šuškanja kako će se u ljetnim mjesecima predstaviti web browser koji će korisniku značajno štedjeti potrošnju radne memorije.

Ideja koju je osmislila Mozilla kako bi optimizirala korištenje Firefox browsera sastoji se od principa u kojem će se stari neaktivni tabovi micati iz memorije, čime će se postići znatna ušteda sveukupne memorije. Naime, ti stari tabovi već su učitani na računalu i nepotrebno je suvišno trošiti memoriju na održavanje tih tabova aktivnima. Sve je bazirano na tzv listama prioriteta koje nastaju analiziranjem sadržaja i aktivnosti pa na temelju rezultata procjenjuju koje tabove je pametno maknuti iz memorije.

Ako Mozilla uspije u svojem naumu mogao bi to biti veliki iskorak ka ubrzanju rada računala kada je otvoreno više tabova unutar web browsera, što bi moglo rezultirati i rastom popularnosti ovog web preglednika. Prema dosadašnjim saznanjima ovaj novi sustav upravljanja memorijom trebao bi se pojaviti u Firefox inačici 67, koja će vrlo vjerojatno stići na tržište već u svibnju. Dakle, ako želite uštedjeti memoriju prilikom surfanja na internetu, Firefox će uskoro imati savršeno rješenje za vas.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here