Na početku ovog mjeseca tvrtka Steam i njihov Valve je na internet lansirao najnovije rezultate popularnog istraživanja koje se bavi proučavanjem i ispitivanjem kvalitete hardvera – Hardware Survey. Rezultati istraživanja, zaključno sa krajem lipnja su više nego jasni – Nvidia i njihove GeForce grafičke kartice su ugrabile najveći ”dio kolača”- u pogledu tržišta, dok je AMD ipak daleko iza. O čemu se točnije radi – saznajte u nastavku.

 

Windows 10 u kombinaciji sa DirectX 12 je dobitna kombinacija za Nvidia grafičke kartice

Da i to pogotovo za Nvidia GeForce 1060 grafičku karticu. Činjenica jest da danas nema baš puno igara, ali niti grafičkih kartica koje se mogu pohvaliti dobrom podrškom za DirectX 12.

GeForce 1060 je od DirectX 12 grafičkih modela u kombinaciji sa Windowsima 10 najdominantniji; zauzimanjem udjela malo više od 6%, Nvidia GeForce 1060 je u biti dominantan kada promatramo ova dva čimbenika.


Iako se ovaj postotak može činiti dosta nizak, treba napomenuti da u istraživanju sudjeluje i do nekoliko desetaka različitih grafičkih kartica koje sežu do nekoliko godina unatrag.

Najzanimljivija stvar koja se može vidjeti iz istraživanja jest da u njemu AMD-ovih grafičkih kartica- gotovo da i nema. Odnosno, AMD-ove grafičke kartice se nalaze u istraživanju i na ljestvici, no ne i na vrhu. Čak a kada govorimo o najnovijoj AMD RX 500 seriji, njih blizu vrha nema nigdje, što znači da je Nvidia (ponovno) u potpunosti zauzela vrh.

 

Je li rudarenje dovelo do strahovitog pada dostupnosti AMD grafičkih kartica iz serije RX 500?

Postoji li mogućnost da je ovako ogromna nadmoć Nvidia grafičkih kartica, pogotovo kada govorimo o Nvidia GeForce 1060 toliko velika iz razloga što se u zadnje vrijeme dosta rudarilo kriptovalutama?

Odgovor glasi da je to itekako moguće. Kod samog rudarenja kriptovaluta, AMD serija RX 500 (pogotovo modeli RX 580 i  RX 570) pokazali su se vrlo učinkoviti i to najviše u pogledu samih cijena grafičkih kartica. S obzirom da su korisnici shvatili kako je AMD RX 500 serija odlična za rudarenje vrlo je vjerojatno da se drugi dio korisnika, shvativši da je AMD RX 500 serija slabije dostupna na tržištu, odlučio okrenuti podjednako dobroj (ako ne i tehnološki naprednijoj) Nvidia GeForce 1060, zbog čega izgleda kao da je 1060 puno zastupljenija od RX 580.

Zbog navedenog rudarenja kriptovaluta, AMD grafe iz serije RX 500 je sve teže za nabaviti. Očekuje li slična sudbina i GeForce 1060 ili pak 1070 seriju? Lako moguće i to najviše iz razloga što polako, ali sigurno i GeForce 1060 i 1070 postaju alternativa za rudarenje koje je sve prisutnije i koje zauzima sve veći dio tržišnog kolača jer se korisnici praktično dijele na- rudare i one koji svoje računalo, a samim time i grafičku karticu unutar tog računala koriste za mnoge druge stvari od kojih je gaming samo jedan segment.

 

Šira istraživanja govore da je potražnja za Nvidia i AMD grafičkim procesorima podjednaka

Unatoč tomu što prema Steamovim rezultatima istraživanja Nvidia i dalje suvereno drži vrh ljestvice, ti rezultati ne moraju i ne trebaju nužno biti prikaz stvarnog stanja tržišta. Sudeći prema mnogim drugim rezultatima ispitivanja potreba tržišta, činjenica jest da obje tvrtke i Nvidia i AMD proizvode manje grafičkih kartica nego što ih je potrebno, što je u biti znak da je u stvari potražnja za grafičkim karticama dva proizvođača zapravo podjednaka.

S obzirom da se jedan dio korisnika odlučio samo na rudarenje kriptovalutama i da iz tog razloga kupuju računala i grafičke kartice, u tom slučaju i Nvidia i AMD mogu s punim pouzdanjem reći kako prodaje njihovih grafičkih kartica ide i ”više nego dobro, jer se trend rudarenja povećava iz godine u godinu.

Tko je uistinu pravi vladar tržišta? Teško je to za reći. No, ako objektivno pogledamo stvari i sve zbrojimo i oduzmemo onda možemo zaključiti kako je pravi vladar tržišta onaj tko je sposobniji proizvesti više grafičkih kartica. Prema Steamovom istraživanju to je zasad Nvidia.

Piše: I.H.

1 komentar

  1. Tako je nevažno tko je na vrhu, i jedna i druga su američke megakorporacije tko da prave konkurencije i nema. Ostali proizvođači koji su postajali prije su jednostavno preuzeti od strane dvije navedene ili nisu mogle preživjeti a cijene grafičkih su više nego ikada. Ista je stvar i na tržištu procesora.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here