Android operativni sustav je davno prešao iOS u smislu udjela na tržištu i nema šanse da ga u nekoj bližoj budućnosti netko skine sa trona. No, programeri koji rade aplikacije za iOS bolje zarađuju od onih koji rade aplikacije za Android. Čak je i Google Play store bogatiji aplikacijama od Apple Storea.

No, sva istraživanja su pokazala da su vlasnici iPhone telefona spremniji platiti aplikacije od onih koji imaju druge uređaje. Iako, to nas ne bi trebalo previše čuditi. Appleovi proizvodi se smatraju premium proizvodima i onaj tko je spreman platiti 7 do 10 tisuća kuna za mobilni uređaj, vrlo vjerojatno je spreman dati i koji dolar za aplikaciju koja mu treba. S druge strane, Android OS se može naći i na jako jeftinim uređajima i tim korisnicima je u cilju koristiti besplatne aplikacije. Naravno da postoje izuzetci, ali generalno gledano takvo je stanje.

Samim time se mnoge aplikacije prvo pojave na Apple Storeu, a zatim na Google Playu. Zamislite da svi Android korisnici plaćaju mobilne aplikacije. Programeri (i Google) bi zarađivali enormne novce. Ovako se to sve naginje prema Appleu.

Ono što nas čudi je upravo to – zar je puno dati 8 kuna za aplikaciju (op.a. Mnoge aplikacije koštaju dolar do dva, a rijetko su skuplje od 5 dolara) koju ćete koristiti na dnevnoj bazi, ali nije problem popiti kavu u centru grada za 15 kuna?

Uz to, ove aplikacije na mobitelu koje ćete platiti i 5 dolara su mnogo puta vrijednije od računalnog softvera koji košta 40-50 dolara. Kada tako sagledamo, možemo reći da su mobilne aplikacije zapravo jako jeftine za vrijednost koju vam daju.

Da, svjesni smo činjenice da uvijek postoje besplatne alternative, ali one uvijek sa sobom donose određeni kompromis i nećete (najčešće) biti zadovoljni kao da ste kupili komercijalnu aplikaciju. Stoga vam u ovom tekstu donosimo aplikacije koje vrijede svake kune i ako vam trebaju, preporučamo vam da ih kupite!

 

Pocket Casts (3.99$ / 23 kn)

 

Da li putujete na posao, putujete u inozemstvo ili radite po kući? Ako je odgovor da, onda možete “skratiti” vrijeme sa dobrim Internet emisijama (engl. Podcasts). Čak i ako ne radite ništa od navedenog, uvijek biste trebali imati vremena za poslušati dobru emisiju iz koje nešto dobro možete naučiti.

Dotične emisije su fantastičan medij za prijenos informacija, a sada su napokon sazrijele i postale dio svakodnevnice. Nažalost, aplikacije preko kojih ih možete slušati najčešće nisu dobre – ili dizajnom ili funkcionalnošću. Pocket Casts je jedna od onih koje ne spadaju u tu kategoriju.

Ova aplikacija ima lijepi flat dizajn, hrpu funkcionalnosti i ekstremno je intuitivna. S njom lako možete otkrivati nove emisije, organizirati svoje, sinkronizirati iste na svim svojim uređajima itd. Također, kada dođe nova emisija koju volite slušati, aplikacija će ju automatski skinuti kada je na WiFi-ju. Stoga, ako slušate ovakve emisije, učinite si uslugu i kupite si ovu aplikaciju.

 

PinOut (besplatna, ali nadogradnja košta 2.99 dolara)

 

Fraza “mobilni fliper” možda ne izaziva oduševljenje ovako na prvu, ali ako probate ovu igru mogli biste promijeniti mišljenje. Ovo je beskonačna igra (ne izgleda kao onaj statični fliper) u kojoj “gurate” lopticu kroz nivo dok vam vrijeme teče, s time da možete to vrijeme produžiti tako da obavite određene mini-izazove.

Ako ste dobri, možete igru igrati cijeli dan. Igra je besplatna, ali preporučamo da kupite punu verziju koja će vam dozvoliti spremanje vašeg napretka kroz igru.

 

Runtastic PRO (4.99$ / 39 kn)

 

Ako u slobodno vrijeme trčite, tada vjerojatno to radite sami, a jedini “pratitelj” vam je uređaj po vašem izboru. Najčešće je to pametni telefon. Stoga, zašto ne biste investirali par dolara u “najboljeg pratitelja” dok trčite?

Riječ je o aplikaciji Runtastic PRO koja prati svu vašu statistiku dok trčite, GPS-om bilježi rutu kojom ste trčali i čak vam nudi “audio trenera” koji će vas motivirati dok trčite. Definitivno jedan od boljih ovakvih aplikacija na tržištu, ali ako vam je 5 dolara, odnosno 39 kuna previše, imate besplatnu verziju koja sadrži reklame i ima limitirane mogućnosti.

 

 

Monument Valley (3.99$ / 31 kn)

 

Mnogo je igara dostupnih na Google Playu i možete potrošiti sate i sate na odlično napravljene igrice. Pogotovo od velikih gamerskih kuća koje redovno izbacuju aplikacije na tržište. No, možete kupiti i Monument Valley i tako dati par dolara vrlo talentiranom programeru koji je napravio jako zanimlljivu igricu.

Riječ je o imaginarnom svijetu u kojem vi radite određene građevine kako biste “spasili” princezu, odnosno dali joj mogućnost da ona vidi ljepote svijeta. Možda vam se na prvu ne čini previše zanimljivo, no kliknite na link i pogledajte slike. Možda se predomislite. Nama se igra jako svidjela i pružila nam je jako puno sati zabave.

 

 

Swype keyboard (0.99$ / 8 kn)

 

Iako nam virtualne tipkovnice pružaju prilično puno toga, nisu ni upola dobre kao fizičke tipkovnice. Nemate feedback kad stisnete gumb, ne možete tako brzo pisati i slično. Naravno, to ne znači da ne trebamo stremiti tome da jednog dana imamo fantastične virtualne tipkovnice.

U tom pogledu, naša najdraža tipkovnica je Swype. Riječ je o tipkovnici koja vam nudi riječi kada pišete, imate glasovnu mogućnost diktriranja (vi pričate, ona piše), te uči što vi pišete i te vam riječi često daje kao brzi izbor da ne morate tipkati, nego samo odaberete riječ koja vam treba. A najbolje od svega je – ne morate dizati prste sa tipkovnice. Možete vuči prst po tipkovnici i ona će vam pisati riječi. Kada se naučite to raditi, pisati ćete barem duplo brže nego da tipkate po virtualnoj tipkovnici.

Ako ne želite platiti, možete probati sa aplikacijom SwiftKey. Ona je besplatna ali ćete morati platiti za dodatne teme i slično, pa je odmah bolje ići sa Swype tipkovnicom.

 

 

Tasker (2.99$ / 28 kn)

 

Vaš smartphone je prilično jak uređaj kojeg uvijek imate sa sobom. No, limitirani ste onime što vam Google i proizvođač mobitela dopuštaju da radite sa svojim uređajem. Postoje dva načina da to zaobiđete. Ili da investirate vrijeme i trud pa da rootate mobitel ili možete koristiti Tasker.

Tasker vam omogućuje da napravite ono što ne biste mogli normalnim putem, točnije proširuje vam mogućnosti na uređaju. Neke od mogućnosti Taskera su da vam dozvoli da si sami odaberete vrstu notifikacije (vibracija, LED, zvuk …) za određene akcije, možete sami kopati po datotekama u mobitelu, lakše upravljati sa zipanim datotekama i još mnogo toga. Svakako bacite oko na ovu aplikaciju!

 

 

Star Walk (2.99$ / 28 kn)

 

Star Walk je ono što će uskoro postati i mnoge druge aplikacije. Riječ je o aplikaciji za proširenu stvarnost (engl. Augmented reality), a služi tome da vam identificira nebo, odnosno zvijezde na njemu. Tako ćete moći usmjeriti telefon prema nebu (po danu ili po noći), a aplikacija će vam u jednom lijepom okruženju pokazati koje su zvijezde iznad vas, što tvore i slično. Zar se ne isplati platiti 3 dolara za cijeli solarni sustav?

 

 

Wolfram Alpha (2.99$ / 28 kn)

 

Wolfram Alpha je nešto kao Google, ali se sve vrti oko matematike i podataka. Dok će vam Google pomoći da nađete najbolju web stranicu koja će vam reći gdje da jedete morsku hranu u Portugalu, Wolfram Alpha će vam dati podatke o potrošnji ribe po glavi stanovnika, usporediti to sa Amerikom, te razvrstati potrošnju hrane po kategoriji ribe.

Vjerojatno će vam nacrtati i graf. Shvaćate li razliku? Wolfram Alpha je u mnogim segmentima mnogo močnija aplikacija nego Google, pogotovo onima koji ćele znati konkretne podatke i uspoređivati ih sa drugima.

Google vam može naći neku informaciju, no Wolfram Alpha ćeć to napraviti sam, usporediti sa sličnim podacima, iscrtati vam grafove itd. Stoga, ako ste vezani uz STEM područje, ovo je neizostavna aplikacija na vašem mobitelu.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here