GTA ili Grand Theft Auto je od početka dvijetisućitih bila igra koja je znala kako osvojiti tržište videoigara. Peti nastavak ultrapopularne franšize samo je nastavio ići putem koji su otvorili prijašnji nastavci od kojih je svakako GTA IV otvorio neke nove dijelove puta (pogotovo iz razloga što je donio redizajniranu i poboljšanu fiziku, nešto što je igranje GTA dovelo na potpuno novu razinu).

Jeste li igrali peti nastavak poznate Rockstarove franšize? Vrlo je vjerojatno da ste barem čuli za GTA V. Ako volite igre ovakvog žanra onda ste zasigurno provodili sate i dane za ekranima televizora (ili zaslonima računala) igrajući GTA V. Postoje li igre koje su slične Rockstarovoj zvijezdi? Naravno da postoje! Ako vas zanimaju igre koje su slične GTA, uz manje ili veće razlike, ovaj članak će biti baš za vas!

 

Just Cause 3

Just Cause 3

Treći nastavak Just Cause igre je u osnovi ono kako bi GTA izgledao da su brzina, količina akcije i tempo odigravanja svega onoga što vidimo na ekranima povećani za oko četiri puta. Ono po čemu se Just Cause 3 ističe (i po čemu sliči na GTA) jest kaos koji vi kao igrač možete raditi, plus činjenica da se igra odvija u dosta prostranom otvorenom svijetu.

Ako vas je oduševio takozvani ”ragdoll’ efekt i fizika koju ste vidjeli i okusili u petom nastavku GTA igre onda će vas isto oduševiti i u Just Cause 3. Premda priča Just Cause 3 igre nije niti blizu kvalitetna i opširna kao ona koju vidimo u GTA V ono po čemu se ova igra ističe jest čista, ultrabrza i luda akcija.

Ako tu pribrojimo bonuse kao što su mogućnosti korištenja različitih odijela za letenje te kuku za ispucavanje na različite površine (ili ”grapple hook”), akciji, a onda i zabavi nema kraja. Volite GTA i želite nešto još luđe, brže i intenzivnije? U tom slučaju je Just Cause 3 prava igra za vas!

 

Saints Row The Third

Saints Row The Third

Prvi Saints Row je bio označen gotovo kao kopija Grand Theft Auto igara uz neke razlike kao što su satiričan ton igre i nadrealizam kojim je igra obilovala još od prvog nastavka. Treći nastavak je nastavak u kojemu je Saints Row da tako kažem- došao na svoje.

Sličnosti sa GTA igrama ima u pogledu da i u ovome nastavku Saints Row igre obavljate različite aktivnosti s one strane zakona, koje variraju od obične krađe automobila, džeparenja prolaznika na ulicama, sukoba s članovima protivničkih bandi za prevlast u određenom dijelu grada pa sve do zadataka koji uključuju krađu oružja iz vojarne ili pak sudjelovanje u ludim eksperimentima Profesora Genkija koji riječi ”kaos” i ”akcija” dovode na jednu sasvim novu, nadrealnu razinu.

Ono po čemu se treći nastavak Saints Row igre isto tako može pohvaliti jest fizika, koja premda nije impresivna kao u petom ili čak četvrtom nastavku GTA igara je ipak dovoljno ”dobra” za uživanciju u igri. Pridodajmo tu i popriličan broj komičnih elemenata, mnoštvo zanimljivih i neobaveznih ”side-questova” te mogućnost kreiranja lika s kojim ćete moći igrati i recimo da smo dobili drugo lice Dvoličnog.

Koje je ono normalnije lice – GTA ili Saints Row The Third, pitanje je. Sve u svemu, odlična alternativa GTA igrama ako želite nadrealnim elementima akcije i komedije dodati jako dobar soundtrack i priču koja nije genijalna, ali je solidna.

 

Yakuza Kiwami

Yakuza 0

Jedan od razloga zbog kojih volimo igrati GTA igre, počevši od GTA 3 jest taj što se svaka GTA igra odvija u ogromnim gradovima. To je dobro jer gradovi (što veći tim bolje) nude ogroman broj mogućnosti, od zadataka koje trebate i ne morate obaviti, do glavnih zadataka u igri i do jednostavnog uživanja u grafičkim mogućnostima igre i konzole (ili računala, ovisno na čemu igrate igru). Yakuza 0 je preuzeo ovu filozofiju i malo ju je izmijenio na svoj način.

Dok recimo u GTA igrama imamo tenis, mogućnost odlaska na plesove i mogućnosti kupovine dionica Ine, Agrokora i MOL-a, u Yakuza 0 igri imamo slične, a opet drugačije mogućnosti koje nam pokazuju da igre mogu izgledati kao GTA, ali da opet mogu imati dovoljan broj različitih elemenata zbog kojih bismo rekli ”hej ovo je dovoljno drugačije od GTA, želim to igrati”.

Još jedna stvar po kojoj se Yakuza 0 ističe jest otvoreni svijet u kojemu je igra smještena i za koji neki smatraju da je otvoreniji od onog svijeta u kojemu se odvija GTA V. Je li to tako i hoće li na ovu ”provokaciju” Rockstar Games eventualno odgovoriti svojim GTA VI – ostaje nam za vidjeti. Bilo kako bilo, ako želite odigrati orijentalnu verziju GTA igara ”koja to nije”, zaigrajte Yakuza 0.

 

 Mafia III

Mafia III

Mafia I je ušla u legendu nedugo nakon što je izašla na tržište i to ponajviše iz nekoliko razloga, od kojih je najveći taj što nam je igra uspjela na jako dobar način predočiti izgled američkih gradova i mafijaškog života iz početka prošlog stoljeća. Ulice, automobili, realnost prilikom vožnje i igranja ”pješice” te ozbiljan ton kakav možemo vidjeti samo u klasicima kao što su sva tri nastavka Kuma ono je što nas je jako privuklo kod prvog nastavka igre Mafia.

Treći nastavak je donio neke novine od kojih je najveća u pogledu priče. I ovdje imamo glavnog lika koji se bori s duhovima prošlosti od kojih pokušava pobjeći te se u isto vrijeme bavi ne baš tako legalnim aktivnostima (slično kao i glavni protagonist četvrtog nastavka GTA). I u ovome nastavku, baš kao i u protekla dva je više naglasak na fabuli i likovima, a manje na akciji, vratolomijama i adrenalinu (iako i toga ne nedostaje), što Mafiju III čini idealnom igrom za svakoga tko se želi odmoriti od brze akcije i uploviti u pričom omotan film ”koji to nije” (jer igra po svemu podsjeća na jedan od Scorsesejevih klasika, a ne toliko na igru).

GTA igre su svoje poklonite stjecale godinama i sada već desetljećima. Tko se sjeća starih GTA i GTA II za Playstation? Vrlo mali broj igrača i to onih najzagriženijih. Koliko je GTA kao igra i kao žanr igara popularan pokazuje jako velik broj solidnih i maleni broj odličnih ”kao GTA” igara koje su do danas izašle na tržištu. Ako želite odigrati odličnu alternativu GTA igrama, sa ove četiri ne možete promašiti.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here