Nvidia nas već nekoliko dana izaziva sa svojim reklamama za nadolazeću novu generaciju grafičkih kartica. Ako ne znate o čemu pričamo, radi se o novoj seriji grafičkih kartica pod nazivom GeForce RTX 2080. Riječ je o grafičkim karticama koje bi trebale biti osjetno nadmoćnije od trenutačnih high-end kartica, no više ćemo znati uskoro kada ih vidimo u praksi kako rade.
No, s druge strane, Nvidia često lansira Ti (Titanium) verziju svoje najjače grafičke kartice mjesec-dva (ili čak i kasnije) nakon dolaska novih grafičkih na tržište. Ovog puta će izaći obje kartice u isto vrijeme. To znači da ćete moći kupiti RTX 2080 i RTX 2080 Ti.

VideoCardz tvrdi da ima specifikacije upravo Ti verzije kartice. Ona bi navodno trebala imati 11 GB GDDR6 memorije zajedno s 4352 CUDA jezgri. To je oko 20 posto više CUDA jezgri nego što ima GTX 1080 Ti i 70 posto više nego što ima bazna 1080 kartica. Još uvijek nije jasno na kojoj brzini, odnosno taktu će raditi kartica, ali sam podatak o CUDA jezgrama nam govori da će i brzina biti ogromna. Uz to, nova GDDR6 memorija je brža od “petice”, tako da će i u tom segmentu propusnosti ove kartice biti veliki upgrade.

Očito je da će RTX 2080 Ti biti izuzetno jaka grafička kartica, no i bazna RTX 2080 će biti osjetno bolja od serije 1080. VideoCardz tvrdi da bi RTX 2080 trebao imati 2944 CUDA jezgri, što je oko 15 posto više nego što ih ima postojeći GTX 1080. Ova stranica otkriva i da će Gigabyteova verzija ove kartice doći u setupu s 3 ventilatora.

Očekuje se da će GeForce RTX serija biti predstavljena u ponedjeljak (20.8.), dok će fokus prezentacije biti na real-time ray-tracing featureu koji će dozvoljavati igrama da renderiraju nove svjetlosne efekte. Odnosno, igre će sve više biti sličnije animacijama što se grafike tiče.

Spomenimo još za kraj da će nove Nvidijine grafičke kartice RTX 2080 biti bazirane na Turingovoj arhitekturi. Uz ove grafičke kartice, Nvidija je otkrila i Quadro RTX proizvode koji su dizajnirani za high-end profesionalce koji se bave video obradom, zahtjevnim aplikacijama, dizajniranjem i sličnim poslovima.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here