Acer Aspire ES1-531 je nisko budžetna ponuda u punom smislu riječi. Razumno niska početna cijena pokazuje da Aspire ES1-531 nije ništa više od osnovnog računala za svakodnevnu uporabu.

Uz snagu Intelovog Pentium četverojezgrenog procesora i moderan izgled, Acer Aspire ES1-531 se postavlja kao velika konkurencija drugi laptopima iz iste klase. Pogledajte našu punu recenziju u nastavku.

Acer Aspire ES1-531 test

 

Acer Aspire ES1-531: Dizajn i izrada

Baš kao i kod većine prijenosnih računala iz niže klase, Aspire ES1-531-P3UG (model iz naše recenzije) dolazi sa kućištem koje je u potpunosti napravljeno od tvrde plastike. Crna boja prevladava na cijelom laptopu, sa malo ukrasnih uzoraka na poklopcu i pored tipkovnice koji dodaju nešto stila. Iako je ukupna kvaliteta izrade izgleda robusna i kruta, DVD pogon i touchpad pokazuju savijanje pod vanjskim pritiskom.

Poklopac i šarke su glatke do određenog stupnja, ali bi moglo biti i bolje. Međutim, s obzirom na cijenu kvaliteta izrade na Aspire ES1-531 se čini prikladno dobrom. Dok laptop dolazi sa jednim izmijenjivim slotom za RAM, zamjena ili nadogradnja zahtijeva mnogo rada. Na dnu Aspire ES1-531 nema otvora za održavanje i cijela matična ploča mora biti uklonjena da bi se došlo do slota za RAM.

Acer Aspire ES1-531 recenzija

Što se tiče ulaza/izlaza i povezivanja, Aspire ES1-531 dolazi sa 2x USB 2.0 portovima, jednim USB 3.0 portom, SD Card Reader, Gigabit Ethernet portom, HDMI portom, kao i kombiniranim audio priključkom i DVD snimačem. Budući da je ES1-531 u biti kreiran za uredske korisnike, Acer je pametno integrirao većinu portova na stražnjem dijelu laptopa.

 

Acer Aspire ES1-531: Zaslon

Nema ništa posebno interesantno u vezi zaslona koji se nalazi na Aspire ES1-531, koji mjeri 15,6 inča sa nativnom rezolucijom od 1366×768 piksela. U usporedbi sa prethodnim modelima iz ove klase, zaslon na Aspire ES1-531 je postigao visokih 22% za razinu svjetline i do 228 cd/m2.

Acer Aspire ES1-531 ekran

 

Dodana svjetlina ipak utječe na vijek trajanja baterije. Mat površina na zaslonu daje određenu prednost, uklanjajući neugodno blještanje čak i na izravnom sunčevom svjetlu.

Međutim, osrednja i zastarjela TN tehnologija zaslona na laptopu reproducira omjer kontrasta boja od 356:1, što je zapravo u rangu sa drugim konkurentskim prijenosnim računalima. Aspire ES1-531 se ne preporuča za profesionalno uređivanje slika i grafičko projektiranje zbog svoje slabe sRGB pokrivenosti spektra boja od samo 60%.

 

Acer Aspire ES1-531: Tipkovnica i touchpad

Veličina Aspire ES1-531 je omogućila da Acer na njega doda tipkovnicu pune veličine, zajedno sa numeričkim dijelom tipkovnice. Ravne tipke su lagano hrapave za bolje prianjanje, a nude dovoljno dobre i oštre pokrete. Polje oko tipkovnica se malo savija kada se primijeni pritisak na određenim mjestima, ali tipkovnica ostaje dovoljno stabilna da bude savršen pratilac za korisnike koji obrađuju puno teksta.

Acer Aspire ES1-531 tipkovnica

 

Aspire ES1-531 dolazi sa ClickPad koji integrira desnu i lijevu tipku u sam touchpad. To laptopu daje premium izgled, dok je odaziv touchpada bio prilično dobar. Količina gesta je ograničena na pomicanje i pinch-zoom, što je prihvatljivo za uredski laptop.

 

Acer Aspire ES1-531: Performanse

Što se nalazi ispod haube. Pošto je ovo ekonomična opcija, Acer je ES1-531 opremio Intel Pentium N3700 četverojezgrenim procesorom, koji dolazi sa 2Mb cache memorije. CPU ima brzinu takta od 1.6GHz, a za razliku od Core-i serije procesora ne može biti overclockiran preko Turbo Boost tehnologije.

Ipak, ovaj procesor na Bat Trail M platformi je dovoljno snažan da obavlja mnoštvo zadataka i procesa odjednom i bez imalo štucanja. Kao što je ranije spomenuto, jedan RAM slot na Aspire ES1-531 je ispunjen sa 4 GB DDR3 RAM-a što bi trebalo biti dovoljno za svakodnevne zadatke i još mnogo toga.

Acer na ovom modelu laptop nije štedio na pohrani, tako da dolazi sa 1TB HDD za pohranu, što je i više nego dovoljno za jedan prijenosnik. Što se tiče grafičkih mogućnosti, Aspire ES1-531 dolazi sa integriranom Intel HD Graphics koja radi na maksimalnoj frekvenciji od 700MHz. Iako GPU dolazi sa DirectX podrškom, to je samo da osnaži video prijenos i gotovo da i nema podršku za igranje.

 

Acer Aspire ES1-531 cijena

 

Zaključak
Prva stvar koju trebate uzeti u obzir prije nego što pogledate bilo koji od nedostataka Acer Aspire ES1-531 je da je ovo osnovni polazni model laptopa. Druga činjenica je da pozitivni aspekti laptopa nadmašuju one negativne, što uključuje primjerene performanse, robusnu kvalitetu izrade, kao i pristojnu bateriju koja bi trebala trajati dosta vremena.

Iako postoje neki očiti nedostaci kod Aspire ES1-531, kao što je nedostatak otvora za održavanje (što nema nikakve veze sa niskom cijenom), to nije dovoljno za otpisa laptopa kao manje sposobnog od konkurencije.

Ustupio: Asbis

Cijena: 2100,00kn

Prednosti:
• Mat završna obrada sa stilskim dizajnom.
• Dolazi sa najnovijom inačicom Windows 10.
• Puna veličina tipkovnice sa oštrim i preciznim tipkama.
• Impresivna baterija.

Mane:
• Zaslon je zastario, sa lošim konktrastom i kutovima gledanja.
• Kućište je pomalo labavo pored tipkovnice i DVD pogona.

Piše: S.M.

 

2 Komentari

  1. Za 2700 kuna u Trstu sam kupio Acer laptop s i3 5005/4Gb RAM/nvidia gforce 920M i izvronim Windowsima 10. Ovo se nikako ne isplati. Na mojem računalu igraju se i 3D zahtjevnije igre, sasvim glatko igra se primjerice World of tanks na max rezoluciji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here