Microsoft već ima izvrsne uređaje u većini kategorija, poput Surface Pro 4, Surface Book i Surface Studio. Jedino područje kojem još nisu dominirali je područje smartfona. Pokušali su probiti i softver i hardver, no oba pokušaja su naposljetku propala (sjetimo se mobilne verzije Windowsa i Lumia-e).

Danas Microsoft pokušava riješiti taj problem na način da optimiziraju već postojeći mobitel poput HP Elite X3 za pokretanje mobilne verzije Windowsa 10. To im je već nekoliko mjeseci bila strategija, no možda neće još dugo trajati, jer Surface Phone ostaje kao realna mogućnost. To saznajemo iz izvještaja Forbes magazina.

Satya Nadella
Photo: Microsoft

 

Nedavno je Satya Nadella, izvršni direktor u Microsoftu, dao izjavu o tvrtkinom radu na „vrhunskom mobilnom uređaju“. Time je insinuirao da Microsoft ne planira konkurirati glavnim igračima u svijetu smartfona, Apple-u i Androidu, koji imaju uređaje usmjerene na korisnika. Jednom su probali i nije uspjelo.


Umjesto toga, žele se fokusirati na novu vrstu uređaja koji će izmjeniti tržište i ciljati na manju grupu potencijalinih kupaca, kojima će nuditi visoku vrijednost u novom obliku. Možemo zaključiti da će ovakav uređaj biti usmjeren na poslovne korisnike, pošto cijela tvrtka ide u tom smjeru.

Najnovije informacije ukazuju na uređaj koji će koristiti najnoviji Snapdragon 835 i 64-bitnu verziju mobilnog Windowsa 10 s pojačanom verzijom Continuuma, koji će podržavati 32-bitne aplikacije. Možemo očekivati da će se Surface Phone moći spajati na vanjsku tipkovnicu, miš i zaslon, te pokretati desktop aplikacije poput Office-a i Photoshopa, jer je to i u interesu poslovnih korisnika.

Surface Phone vjerovatno testiraju na više konfiguracija; s 4 i 6GB RAM-a na novom Snapdragonu 835. Verzija sa 6GB će vjerovatno biti ta koja će pokretati Continuum i samim time biti više poslovno usmjerena.

Međutim, ažurirana verzija Continuuma bi mogla doći u sklopu Redstona 3, koji će stići nedugo nakon Redstona 2 kojeg očekujemo u proljeće 2017. Stoga bi Redstone 3 mogao stići u drugoj polovici 2017. Pošto Microsoft ima naviku predstavljanja novih, uzbudljivih stvari na svojim događajima u listopadu (sjetimo se Surface Booka 2015. i Surface Studia 2016.), možemo pretpostaviti da će u listopadu 2017. Microsoft predstaviti svoj novi Surface Phone.

U svakom slučaju, svi koji su uzbuđeni idejom o modernom, inovativnom, Windows 10 mobilnom uređaju će se morat naoružati strpljenjem. Ako pretpostavimo da će ciljana grupa biti poslovni korisnici, obični korisnici neće imati mnogo koristi od svega toga. Taj dio tržišta je Microsoft prepustio Apple-u i Google-u.

Piše: T.J.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here