Jeste li ikada čuli za web preglednik Vivaldi? Ako niste – trebali biste. U današnje vrijeme postoji jako puno web preglednika, ali dva-tri imena uzimaju veći dio kolača. To su, pogađate, Chrome i Firefox, a odmah iza njih su Safari, IE, odnosno Edge i to je u biti to. Ova 4 imena drže 90 posto ovog “tržišta”. No, polako ali sigurno dolaze preglednici koji bi u budućnosti ozbiljno mogli konkurirati spomenutima.

Jedan od njih je Vivaldi, ali definitivno nije jedini. Tu su još i neki sigurnosni web preglednici o kojima smo nedavno pisali. No, ovaj tekst nije o njima nego o novoj verziji Vivaldija. Na tržište je došla verzija 1.11 i sa njom napokon možemo reći da je Vivaldi došao na određenu razini kada ga možemo smatrati i više nego dobrim za upotrebu. U početku je imao određenih problema, ali većina je riješena do ove verzije. Krenuti ćemo sa nekim određenim karakteristikama Vivaldija i završiti sa onim što nam nova verzija donosi. Pa krenimo …

 

 

Vivaldi – nasljednik Opere?

Ako niste čuli za Vivaldi, onda morate znati da je to cross-platform web preglednik kojeg je razvila kompanija Vivaldi technologies iza koje stoji jedan od suosnivača Opere – Jon Stephenson von Tetzcher. Vivaldi se na tržištu pojavio prije godinu i pol dana, odnosno malo manje.

Njihovi ciljani korisnici su zapravo “heavy Internet users”, odnosno zahtjevniji i napredniji korisnici koji žele izvući maksimum iz web preglednika. Ako mislite da su samo kopirali Operu – varate se. Opera je bila podloga za ravoj ovog preglednika, ali su izbačene mnoge opcije koje Opera ima, napravili su novi Blink layout engine (op.a. Opera koristi Presto layout engine), te dodali opcije koje misle da će koristiti korisnicima, a mi ćemo proći neke u ovom tekstu. Trenutačno Vivaldi ima između 1 i 2 milijuna korisnika što dovoljno govori o kvaliteti preglednika.

Generalno gledano, Vivaldi je na prvi pogled izuzetno minimalistički, ali dozvoljava korisniku da ga sam prilagodi svojim nekim potrebama i svom ukusu. Sami možete odabrati boje, poziciju određenih elemenata, temu i slično. Jako dobro ako se želite igrati s time. Ako ne želite, možete ga koristiti onakvog kakvog ga dobijete. Mi smo se igrali s njime i ako malo zasučete rukave, vidjeti ćete koliko je dobar i prilagodljiv. No, to ostavljamo vama. Pogledajmo radije što nudi i zašto biste ga trebali koristiti.

 

Mogućnosti

Prvo i najvažnije, Vivaldi možete skinuti ovdje. Jeste? Idemo dalje.
Zanimljivo je da je Vivaldi sa ovom novom verzijom dobio novi logo. Iako simbolički, novi logo označava novo razdoblje ovog softvera i nadamo se još novih nadogradnji koje korisnici željno isčekuju.

 

Notes

 

Šaroliki prikaz povijesti surfanja – Jedna mogućnost koja razlikuje Vivaldi od ostalih web preglednika je što vam nudi malo drugačiji prikaz stranica koje ste posjetili u obliku statističkih podataka i šarenih grafova. Možete vidjeti po danima/tjednima/mjesecima koliko ste stranica posjetili, koliko novih, koliko ste ih našli preko drugih linkova, koliko ste ih direktno utipkali u URL i slično. Možda vam se ne čini posebno zanimljivo, ali jest. Otkrijete svašta o sebi i načinu na koji koristite web preglednik.

Bilješke – Druga zanimljivost je što u samom pregledniku imate ugrađene bilješke (Notes). Mnogi od nas koriste Evernote ili neke jednostavnije aplikacije za pisanje bilješki. Vivaldi eliminira upotrebu istoga jer zašto koristiti dvije aplikacije kad možete jednu. Samo s lijeve strane odaberete “notes” ikonicu i otvara vam se prozor u kojem možete vidjeti svoje bilješke, dodati nove, revidirati ili obrisati postojeće i slično. Korisno u svakom slučaju.

 

Personalizacija – kao što smo rekli, moguće je personalizirati preglednik. U postavkama možete odabrati dio koji želite prilagoditi sebi i odabrati jednu od mnogo ponuđenih opcija. Tako možete prilagoditi tabove, panele, izgled, omiljene stranice, address bar, rad tipkovnice i miša (geste + kratice), sigurnost i slično. Vrijedi pogledati!

Tabovi (stacking and tilting) – Jedan ili jedna se od onih korisnika koji imaju milijun otvorenih tabova? Vivaldi vam nudi da ih grupirate (stacking). Dovoljno je da s mišem uzmete tab i stavite ga na drugi. I tako u nedogled. I dobiti ćete jedan tab za 20-30+ tabova. Vrlo praktično! Što se “tiltinga” tiče, tu se misli na mogućnost da dva taba prikažete jedan uz drugi. Nismo sigurni da to nudi ijedan drugi web preglednik. Možda sa kakvim dodatkom, ali po defaultu – sumnjamo. Također vrlo korisna mogućnost.

Napredni reader mode – Kada puno surfate i čitate, ide li vam na živce sadržaj koji vam odvlači pozornost? Reklame, videi i slično. Vivaldi nudi da sa jednom tipkom to sve maknete i prebacite se u “Reader mode”, odnosno da vam na ekranu ostane samo glavni sadržaj. Možete i sami odabrati font i veličinu slova što je korisno, posebice kada puno čitate. Nama je drago što su dodali i dnevni (light) i noćni (dark) mode.

Isključite GIF animacije – Vivaldi nudi mogućnost da lako i brzo uklonite GIF-ove i ostali sadržaj koji vam smeta. Možete odabrati jednu od tri opcije za učitavanje slika. Ako ih maknete, smanjiti ćete si i potrošnju bandwidtha, te ubrzati učitavanje stranica.

Mogućnost podešavanja osjetljivosti miša – Većina nas podešava ovu opciju na razini računala, ali vam Vivaldi nudi da si podesite ovu opciju unutar preglednika. Tako možete usporiti/ubrzati miš unutar preglednika, ovisi što želite postići. Također, možete si osposobiti i kreirati geste unutar preglednika s kojima ćete reloadati stranicu, napraviti undo ili redo, back ili forward i slično. Također nešto što biste trebali probati!

Ostalo – mnogo je tu još korisnih stvari. Vivaldi vam nudi da se samo sa tipovnicom krećete po web pregledniku,  si kreirate dodatne kratice na tipkovnici za određene radnje (ako vam geste miša ne odgovaraju), da vrlo lako zumirate stvari (na stranici, odnosno tabu ili cijelom pregledniku) itd. Popis mogućnosti možete pogledati ovdje.

 

 

Sve u svemu, jako smo zadovoljni ovim web preglednikom, a nadamo se da ćete i vi biti. Dajte mu priliku koji dan pa ćete vidjeti. Nije pretrpan mogućnostima koje ne trebate, brz je i fleksibilan. Što još trebate od preglednika?

Piše: B.P.

Komentiraj