Kvaliteta zvuka kao i volumen se od uređaja do uređaja uvelike razlikuje. Dva objektivna razloga i uzroka lošije kvalitete zvuka na Android uređajima su: slab volumen i loše pozicioniranje zvučnika na uređaju. Kako poboljšati volumen zvuka i kako općenito poboljšati kvalitetu zvuka na Android uređaju? Slijedi nekoliko korisnih savjeta.

 

Provjerite svoje postavke

Ono što se može učiniti u vezi zvuka jest namještanje putem postavki. Neki Android uređaji imaju posebne i odvojene postavke za zvuk, no treba imati na umu da je ovo nešto što nema svaki uređaj tako da se korekcije kvalitete zvuka ne mogu na svakom uređaju obaviti na isti način i korištenjem iste metode. Ako vaš uređaj ima ove opcije, ono što je dobro i poželjno za učiniti jest odmah se pozabaviti njima.

U pogledu TouchWiza (Samsung uređaji), ono što će vam prvo trebati jest to da utaknete bilo kakav audio uređaj koji želite koristiti (ako koristite koji). Nakon toga idite pod Settings – Sound – Audio Settings i ondje biste trebali pronaći nekoliko opcija koje bi vam trebale pomoći u vezi poboljšavanja kvalitete zvuka vašeg uređaja.


MIUI za Xiaomi uređaje isto tako ima pojačivač za zvuk, ali naravno samo  slučaju kada korisnik koristi slušalice sa uređajem. Ako imate Xiaomi uređaj sve što trebate učiniti jest uključiti slušalice i odabrati vrstu slušalica koje koristite (trebali biste imati izbor između onih slušalica koje idu u uho i normalnih, običnih slušalica).

Xperijin UI svojim korisnicima omogućuje nešto što se zove Clear Audio. Radi se postavkama koje u sebi imaju i ekvilajzer. Do ovih postavki se može vrlo lako doći preko postavki uređaja.

 

boomsound

 

Sense UI omogućuje namještanje BoomSound efekta, za koji stvarno ne postoji razlog da ga korisnik isključi jer se radi o jednom od najkvalitetnijih (ako ne i najkvalitetnijem) modova za zvuk koji se mogu pronaći na Androidu. Treba reći i to da se postavke zvuka nažalost ne mogu postaviti i mijenjati preko Oxygena, Optimusa ili Stock Androida.

 

Skinite novu aplikaciju za slušanje glazbe

Skidanje druge ili nove aplikacije za slušanje glazbe korisniku pruža nove mogućnosti. Danas na Google Play Storeu postoji dobar broj vrlo dobrih aplikacija za slušanje glazbe. Svaka od tih aplikacija, osim što pruža bolju kvalitetu glazbe isto tako daje i veću kontrolu korisniku u smislu više opcija zvuka, i sl.

 

Poweramp app

 

Neke od najkvalitetnijih aplikacija za slušanje glazbe su definitivno Poweramp i Equalizer+.Obje aplikacije imaju mnoštvo dodatnih audio opcija tako da će ovdje korisnik stvarno imati veliku mogućnost da od svog uređaja u pogledu zvučne prezentacije izvuče maksimum.

Equalizer+ daje mogućnost odabira između pet, dok Poweramp daje mogućnost 10 EQ bandova što u biti znači da obje aplikacije omogućuju odličan tuning. Ako vam ne smeta činjenica da ćete za svaku od ovih aplikacija trebati odvojiti nekoliko kuna, onda nema razloga da ne skinete jednu od njih, jer svaka od ove dvije daje ogroman boost glazbenoj kvaliteti svakog uređaja.

 

Skinite EQ

Na velikoj većini modela su predefinirani audio odabiri i opcije nešto s čime se velik broj korisnika baš ne zadovoljava. Neki uređaji su dakako iznimka, no pravilo je da većina uređaja u pogledu glazbe i audio kontrola ovdje ”šteka.” Neki uređaji u sebi imaju osnovni EQ, no u velikoj većini slučajeva taj EQ radi samo sa predefiniranim aplikacijama glazbe i u biti ili pruža slabu ili ne pruža nikakvu kontrolu nad glazbenim datotekama koje se ne sviraju preko music playera.

Music Volume EQ

 

Iako ova aplikacija baš kao niti jedna druga ne radi čuda u smislu da će ako vaš uređaj daje loš zvuk ona nekako napraviti to da on odjednom daje super kvalitetan zvuk, treba reći da se ipak uz malo rada i truda kvaliteta zvuka može barem djelomično popraviti. Tako da- idite na Google Play Store i odande si skinite neki dobar EQ. Mi preporučujemo Music Volume EQ i Bass Booster.

 

Znajte gdje se nalaze zvučnici na vašem uređaju

Iako ovo može zvučati malo smiješno, ipak prvu stvar koju treba znati jest odakle točno dolazi zvuk s vašeg uređaja. Veliki broj uređaja ima otvore za zvuk na način da su na jednom otvoru postavljena dva zvučnika, no stvar je u tome da samo jedan od njih daje zvuk.

Ako je zbog bilo kakvog razloga vaš zvučnik blokiran, u tom slučaju će kvaliteta zvuka vašeg uređaja biti znatno snižena ili se zvuk uopće neće čuti. Pronaći odakle dolazi zvuk, tj. gdje točno se nalaze zvučnici na vašem uređaju ne bi trebao biti problem, a nakon što ste otkrili gdje se zvučnici nalaze tek tada u biti možemo početi otkrivati u čemu je problem.

 

Provjerite blokira li zaštitni omot uređaja zvuk

Ako vaš uređaj ima bilo kakav zaštitni omot ili presvlaku, treba znati da to itekako može utjecati na kvalitetu zvuka. Sve zvučne vibracije koje dolaze iz vašeg uređaja će biti blokirane zbog dodatnog sloja plastike ili gume, što je u biti ono što proizvođači rijetko kada uzimaju u obzir pri osmišljavanju i proizvodnji uređaja.

Neke zaštitne presvlake blokiraju ”manje važne” dijelove uređaja, dok neke blokiraju čak i one dijelove gdje se nalaze utor za slušalice i mikrofon. Jedan mali savjet: prije nego što se odlučite na kupnju zaštitne presvlake, imajte na umu što će presvlaka, odnosno koji dio uređaja će ona sve prekriti.

 

slučalice za mobitel

 

Koristite slušalice

Jedna vrlo jednostavna činjenica se ogleda u tome da velika većina zvučnika na pametnim telefonima jednostavno nisu dovoljno dobri niti snažni da bi vam dali adekvatno dobru kvalitetu zvuka. Zbog tih razloga je jako dobra stvar, naravno korištenje dobrih slušalica (treba reći i to da neke audio postavke neće niti raditi ako nemate slušalice koje su utaknute u vaš uređaj).

 

Pojačajte razinu glasnoće

Ako je vaš uređaj rootan onda je ovo najmanji problem jer postoji zaista velik broj aplikacija uz pomoć kojih možete ‘preskočiti’ maksimalnu moguću glasnoću i to uz nekoliko sitnih tweakova. Ako vaš uređaj nije rootan, još uvijek postoje neke stvarčice koje možete napraviti.

Kao prvo, ako vaš uređaj pozicionirate u kut i upalite neku glazbu, vidjeti ćete da se zvuk odbija i na taj način dobiti ćete ‘glasniji’ i ‘dublji’ zvuk. To u stvari vrijedi i za predmete koje možete postaviti blizu vašeg uređaja. Stavite uređaj u čašu i pojačajte zvuk i biti ćete iznenađeni glasnoćom zvuka koji će dopirati iz vašeg uređaja.

To bi bilo to. Iako vjerujem da velik broj korisnika sve ono što sluša na svojim uređajima sluša preko slušalica, jedan broj to radi preko zvučnika, tako da je svaki savjet dobrodošao.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here