Ima li ljepšeg osjećaja od “svježe instaliranih” Windowsa? Vjerojatno ima, ali ni ovo nije loš osjećaj. No, s korištenjem naši divni i brzi Windowsi postanu spori i pretrpani.

Jednostavno Windowsi zapisuju hrpu podataka na disk, te mnogi od tih podataka i ostanu na računalu pa je OS sve sporiji i sporiji. Dobar dio tih bespotrebnih podataka možete obrisati uz par dodatnih alata koje ćemo mi spomenuti u ovom tekstu. Ako mislite da imate bolju alternativu od dotičnih aplikacija, slobodno ostavite link do aplikacije u komentarima.

 

Očistite računalo od bespotrebnih datoteka

Kada govorimo o čišćenju bespotrebnih podataka postoje dva alata koja mi koristimo – jedan je ugrađen u Windowse (Disk cleanup), a drugi je CCleaner. Pošto oboje imaju svoje prednosti i mane, najbolje ih je koristiti u sinergiji, odnosno paralelno. Tako ćete biti sigurni da ste posao napravili do kraja.

Disk Cleanup je Windows utility koji je iznimno praktičan. Pokrenuti ga možete tako da stisnete start i počnete pisati “Disk Cle…”. Pojavit će vam se alat, pa ga pokrenite. Nakon što ga pokrenete, on će par minuta analizirati što je na računalu bespotrebno i što možete maknuti. Dobiti ćete listu, ali vam mi preporučujemo da označite sve osim Windows ESD instalacijskih datoteka da biste kasnije (op.a. po potrebi) mogli napraviti refresh Windowsa, no o tome kasnije u tekstu.

 

 

Nakon što ste očistili bespotrebne datoteke s Disk Cleanupom, vrijeme je da skinete besplatnu verziju CCleanera. Ovaj alat ide malo dalje od maloprije korištenog i nudi vam hrpu toga što može ukloniti za vas. S lijeve strane je meni u kojem odaberite što mislite da treba maknuti i dobro prođite te checkboxove.

CCleaner briše svašta – od instalacijskih datoteka do datoteka koje su ostale nakon instalacije aplikacija, datoteka vezanih uz web preglednike, history pretraživanja, temp datoteke … Kada ste odabrali što želite, stisnite Clean i završite s time. To bi trebalo biti brzo gotovo.

Ako želite, možete očistiti i Registry od Windowsa, što NE preporučujemo. Čak i dobri alati poput. CCleanera ne mogu riješiti potencijalne probleme koje imate, ali mogu i uzrokovati nove. Rijetko se dogodi, ali je moguće pa nemojte registry čistiti s CCleanerom iako imate opciju. Nećete imati bolje performanse zbog toga.

 

 

 

Očistite velike (bespotrebne) datoteke

Sada kada ste očistili “junk” podatke, vrijeme je da analizirate aplikacije/programe koje imate. Aplikacija TreeSize Free vam može pomoći da vidite koje aplikacije vam uzimaju najviše mjesta.

Otvorite aplikaciju i stisnite gumb Scan. Možete odabrati skeniranje cijelog diska (preporučujemo!) ili samo određenih mapa. Možda će vas pitati i administratorsku šifru prije nego krene. Nakon par minuta dobiti ćete popis s najvećim mapama, tako da ćete lako vidjeti što vam uzima mjesto, a možda ne bi trebalo.

Najveće mape će vam vjerojatno biti user folder, Windows folder i Program Files folder. Windows folder ne dirajte jer možete napraviti samo štetu, ali zato pogledajte kako smanjiti User i Program Files foldere, odnosno mape.

 


Kada ste identificirali ono što vam ne treba, vrijeme je da uklonite iste s računala. Nemojte direktno brisati mape, nego odite u Control Panel – Programs – Programs and feature i tamo nađite aplikacije koje vam ne trebaju. Desni klik, pa uninstall.

Zadnje ostaje još User mapa. Tu vam se po defaultu sprema hrpa podataka – od onog što skidate s Interneta do slika, glazbe, videa … Pogledajte što tu možete obrisati.
Drugi veliki problem u User folderu bi mogao biti AppData (možda je skriven, pa prikažite u Windows exploreru i skrivene mape). Tamo mnoge aplikacije spremaju privremene podatke. Npr. tamo podatke spremaju Dropbox, Spotify (offline music), Google Drive … te se tamo spremaju i razne informacije i preference iz aplikacija.

Možete napraviti backup tih velikih podataka na vanjski disk (ili USB) i obrisati sve što mislite da vam ne treba. Ako nešto “pukne” možete vratiti iz backupa.

 

Očistite Bloatware

Vrijeme je da se riješimo bloatwarea. Bloatware su najčešće bezopasne aplikacije koje dobijemo instalirane kada kupimo računalo ili dođu sa samim OS-om (ne mora ih nužno instalirati proizvođač računala). To su najčešće trial verzije komercijalnih alata koji nam bespotrebno zauzimaju mjesto na računalu, kao i dragocjene računalne resurse.

To je posebno vidljivo u Windowsima 10, pa vam preporučujemo alat 10AppsManager. S njim možete uninstalirati hrpu gluposti koje dolaze s desetkom. Nakon toga još preporučujemo korištenje “The PC Decrapifiera” kako bi uklonili smeće koje vam je instalirao proizvođač laptopa. To uključuje i uklanjanje “premium” AV zaštite koja ne funkcionira.

 

 

 

Očistite desktop

Čak i s čistim računalom, korisnik ne bi smio imati zatrpan desktop. To često vodi do toga da je korisnik zbunjen, ne zna što ima instalirano na računalo, što nema itd. Bolje je i sam dekstop držati urednim i čistim.

Najbolje je sve maknuti s ekrana i dodati kratice samo od onih aplikacija koje su vam neophodne za svakodnevni rad pa da ih lakše možete pokrenuti. Ako vam to ne odgovara, preporučujemo vam korištenje Fencesa. On vam dozvoljava grupiranje kratica na desktopu, skrivanje i prikazivanje istih itd. Pogledajte malo što sve nudi.

 

Vraćanje na “tvorničke postavke”

Pročitali ste sve ovo gore i ne da vam se čistiti segment po segment računala? Ili ste sve navedeno napravili, a vaše računalo je i dalje sporo? Onda Windowsi za vas imaju jednu posebnu opciju!

Ona se zove “PC Refresh option”. S dotičnom opcijom vraćate Windowse na “tvorničke postavke”, ali bi vam Windowsi trebali ostaviti instalirane aplikacije koje imate. Problem je što proizvođači računala mogu modificirati ovu opciju (op.a. odnosno image koji se koristi za vraćanje postavki), pa s Refresh opcijom možete vratiti i sve smeće (bloatware …) nazad. Nadamo se da do toga neće doći.

 

 

Kako pokrenuti ovu opciju? Dovoljno je da otvorite start i počnete pisati “Recovery”, otvorite recovery panel, te scrollajte dolje do opcije “Learn how to start fresh with a clean installation of Windows”. To će vam pomoći da pokrenete proceduru, s time da ćete imati i opciju za napraviti full reset, no u tom slučaju sve vraćate na tvorničke postavke, te brišete sve što je korisnik instalirao. Doslovno resetirate računalo “na nulu”.

 

Piše: B.P.

Komentiraj