Jedan od monitora koji se izdvaja iz uobičajene ponude koja nam je dostupna na svakom koraku podrazumijeva BenQ-ov model SW2700PT. BenQ je ovaj monitor osmislio s ciljem kako bi profesionalcima ponudio dobar alat koji će im omogućiti da poslove koji zahtijevaju veću preciznost prikaza obave pouzdano i kvalitetno.

BenQ SW2700PT: Profesionalac

Ako ste jedan od onih koji se bave poslovima grafičkog dizajna, obradom fotografija, prijelomom za tisak ili produkcijom videosadržaja onda već iz iskustva znate koliko je preciznost boja za takve poslove značajna. Čak i manja odstupanja mogu imati ozbiljan utjecaj na krajnji izgled sadržaja.

Kako bi izbjegli takve probleme u završnom dijelu pripreme i izrade gotovog materijala korisnici koji se bave gore spomenutim poslovima zahtijevaju posebno prilagođenu opremu, među koju ulazi i odgovarajući monitor.

U takvo što spada i BenQ SW2700PT, 27-inčni monitor s 2560 x 1440 rezolucijom i podrškom za prikaz 99% Adobe RGB prostora boja. Ovakva dijagonala zajedno s višom rezolucijom pružaju korisniku radnu površinu dovoljne veličine za ugodan rad, te mogućnost izdvajanja i prilagodbu alatnih traka u programskim alatima koje svakodnevno koriste.

Pored toga, jedna od glavnih prednosti ovog modela je tvornički poprilično dobro kalibrirana slika koja u konačnici neće zahtijevati ozbiljnije korekcije od strane korisnika. BenQ svaki primjerak ovog modela zasebno kalibrira, te ga isporučuje s izvješćem o samoj kalibraciji koja podrazumijeva mala odstupanja u preciznosti (deklarirano na Delta E manje od 2).

Zanimljivo je da je BenQ surađivao s kompanijom X-Rite, koja se inače bavi izradom CMS sustava i rješenja za kalibraciju, u izradi prilagođenog softvera Palette Master Element koji se isporučuje uz monitor.

BenQ SW2700PT: Hardverska kalibracija

Ovaj softver zahtjevnim korisnicima pruža mogućnost hardverske kalibracije boja i to neovisno o profilima grafičke kartice, a moguće ga je koristiti s većim brojem komercijalnih kalibratora (navedeni su X-Rite i1Display Pro, i1Display 2, i1Pro, i1Pro 2 i Datacolor Spyder 4, Spyder 5 kalibratori). Sama kalibracija se zapisuje direktno u 14-bitnu look-up tabelu monitora (3D LUT) čime se izbjegavaju posredovanja i greške koje mogu nastati unutar profila različitih uređaja.

monitor BenQ SW2700PT TEST

 

Montor koristi AU Optronicsov 10-bitni AHVA (Advanced Hyper-Viewing Angle) panel koji može prikazati proširenu paletu boja s 1,07 milijardi nijansi. Karakteristično za ovaj panel je što objedinjuje većinu odlika boljih tehnologija, s prednošću širokog vidljivog kuta karakterističnog za IPS tehnologiju.

O samoj kvaliteti slike ne treba previše govoriti. Svi su parametri na visokoj razini. Podrška za Adobe RGB prostor boja rezultira preciznim prikazom bez pojave iskrivljenja ili odstupanja u pojedinim detaljima.

Osim same kvalitete prikaza od monitora ovog kalibra se očekuju da i ostale odlike budu na visokoj razini. Primjerice, kvaliteta izrade je odlična, a dobar je i dizajn. To se također odnosi i na opremljenost priključcima i dodacima, te na ergonomiju koja može pružiti sve što je potrebno za potrebe svakog korisnika. Ergonomija omogućava reguliranje svih smjerova, korekciju visine i postavljanje monitora u položaj portreta koji u određenim situacijama može biti od velike koristi.

BenQ SW2700PT: Odlična ergonomija

Ugrađen je USB hub s dva USB 3.0 priključka, te čitač SD kartica koji su radi lakše dostupnosti smješteni na bočnoj strani monitora. Uz monitor se isporučuje i odgovarajuće sjenilo koje dobro dođe prilikom rada u prostorima s dosta svjetlosnih izvora koji mogu uzrokovati odsjaj na ekranu i nepravilno prelamanje svjetla. Postavljanje ovog dodatka je poprilično jednostavno i može se obaviti za minutu-dvije.

Broj dostupnih videoulaza je dovoljan da se pokriju svi standardni (DisplayPort, HDMI, DVI), ali bismo voljeli vidjeti još poneki od njih, primjerice DisplayPort izlaz s podrškom za lančano povezivanje s drugim monitorom.

monitor BenQ SW2700PT recenzija

 

Zanimljiv dodatak je dodatni set kontrola za pristup izbornicima i odabir profila koji dolazi u vidu vanjskog modula. Ovaj se modul s monitorom povezuje putem microUSB kabla, a za njegov je smještaj predviđen utor u bazi postolja u koji da ga možemo odložiti kada ga ne koristimo. Također, upravljanje pojedinim funkcijama je moguće i putem uobičajenih kontrola koje se nalaze na samom okviru.

Uz sve što smo naveli, BenQ SW2700PT se može pohvaliti i poprilično dobrom energetskom učinkovitošću. Obzirom na njegovu veličinu i specifičnu namjenu potrošnja od 25 vata nas je pomalo iznenadila. Na kraju još ostaje pitanje cijene. Za ovog ćete ljepotana trebati izdvojiti gotovo 5300 kuna, što za korisnike kojima monitor služi kao alat neće predstavljati prevelik izdatak.

SPECIFIKACIJE
dijagonala 27”, rezolucija 2560 x 1440, omjer stranica 16:9, panel AHVA, kontrast 1000:1, svjetlina 350 cd/m2, brzina odziva 5 ms, vidljivi kutovi 178/178 stupnjeva (h/v), 1,07 milijardi boja, 99% Adobe RGB prostora boja, priključci: DisplayPort 1.2, DVI, HDMI, 2 x USB 3.0, čitač SD kartica, dimenzije: 566,7 x 652,8 x 322,8 mm, 8,3 kg

USTUPIO: Eurotrade,  (01) 65 31 230,  www.benq.com
CIJENA 5274 kn

ZA: prikaz širokog spektra boja i Adobe RGB prostora, odlična tvornička kalibracija slike, funkcionalna ergonomija, kvaliteta izrade, sjenilo
PROTIV:  ništa značajno

OCJENA: 5/5

Piše: D.M.

Komentiraj