Sve je više inovativnih rješenja na području baterija. Doduše, one još uvijek predstavljaju najveći problem svih proizvođača tehnološki naprednih uređaja. Mnogi bi se vrlo vjerojatno složili s činjenicom da tko proizvede bateriju koja će trajati mjesec dana bez punjenja, da će stvoriti tvrtku vrijednu milijarde dolara. Cijelo tržište vapi za kvalitetnim rješenjem na području baterija, a čini se da su istraživači s Cambridge-a korak bliže rješenju koje će promijeniti našu budućnost.

Istraživači s Cambridge-a ovih su dana predstavili svoje istraživanje koje bi trebalo revolucionirati tržište baterija. Njihova ideja je zapanjujuća, a gotovo nestvarno zvuči podatak da bi njihovo rješenje omogućavalo korištenje uređaja jednu godinu bez punjenja. Dakle, možete li zamisliti da svoj laptop punite samo jednom godišnje?

Ideja se temelji na drugačijem principu izrade i korištenja tranzistora. Koncept je opisan putem primjera iz svakodnevnog života: kada na slavini zatvorite vodu, ona i dalje protječe kroz cijevi. Isto je i sa tranzistorima, gdje energija može protjecati bez obzira na to da li su oni u stanju rada.

Za sada je sve koncept koji bi, prema mišljenju jednog od ključnih ljudi istraživanja Sungsik Lee-a, trebao s godinama postati stvarnost. Mnoge su ideje teško bile sprovedive u području baterija i to je razlog zašto smo danas još uvijek vrlo limitirani na tom području. Može li ekipa znanstvenika s Cambridge-a učini revoluciju i omogućiti nam da uređaje punimo samo jednom godišnje?

Komentiraj