Dok se sve više probija 4K, zasloni su sada dostupni u velikim rezolucijama. Tvrdi diskovi i SSD diskovi se stalno poboljšavaju po pitanju brzine i sposobnosti. U međuvremenu, prijenosna računala postaju manja i lakša do točke u kojoj se čak žrtvuje i povezivost. Moderni priključci i kabeli to ne mogu pratiti.

No, Thunderbolt 3 mijenja sve to. On koristi novi USB tip C konektor i zbog toga ima potencijal da doista poboljša stvari kada je u pitanju ono za što su svi ovi uređaji namjenjeni: podaci se mogu prenijeti brže nego ikada prije, a sve kroz vrlo male portove da bi se postigla laka prenosivost.

Što je Thunderbolt?

Thunderbolt je razvijen od strane Intela davne 2011. Kada je USB 3.0 bio sposoban za prijenos podataka brzinama do 5 gigabita u sekundi, prva generacija Thunderbolt-a je bila sposobna za duplo više. No, za razliku od USB-a, Thunderbolt može prenijeti više vrsta podataka: ne samo serijske podatke na uređaje za pohranu i periferne uređaje, nego i video podatke na zaslone.

Osim toga, on je bio u stanju da lančano poveže uređaje, tako da ste mogli spojiti tvrdi disk na vaše računalo, a zatim zaslon na tvrdi disk i sve bi radilo kako treba.


 

 

Iako je Thunderbolt izvorno bio namijenjen da se suprotstavi USB 3.0, došlo je do promjene i on je predstavljao Mini DisplayPort konektor kada je prvi put lansiran na Apple MacBook Pro početkom 2011. To je imalo smisla u to vrijeme s obzirom na ono što bi mogao raditi i kako bi MacBook mogao iskoristiti njegove prednosti.

Nažalost, troškovi proizvodnje hardvera su bili preveliki i premalo uređaja je imalo Thunderbolt priključak, što je značilo da je Thunderbolt postao degradiran i uglavnom su ga koristili medijski profesionalci.

thunderbolt_3

 

Što je USB tip C?

USB tip C je najnoviji USB priključak i lansiran je da zamijeni sveprisutni Micro USB konektor koji danas koriste većina Android mobitela, kao i mnogi drugi uređaji. On je čak na putu da zamijeni i USB tip A, koji je poznat kao “standardni” USB priključak.

USB tip C konektor je mali i kompaktan, ali najveća razlika je u tome što je potpuno reverzibilan. Ne postoji više “prava strana” priključka. On je također poznat po tome što isporučuje puno više snage. Prema standardnim postavkama, USB tip C dozvoljava prijenose od 7,5 W i 15 W, što je ogroman napredak u odnosu na prijenos od 2,5 W kod USB 2.0 i od 4,5 W kod USB 3.0. Osim toga, sa strujnim priključkom može prenijeti i do 100W, što je dovoljno za punjenje gotovo svega osim najjačih laptopa.

To znači da će mobiteli i tableti biti u mogućnosti da se napune mnogo brže, a kabel koji koristite da punite laptop također možete koristiti za punjenje bilo čega što koristi USB tip C. Također, teoretski možete puniti svoj mobitel priključivši ga u tablet, ili koristiti prijateljev mobitel da napunite svoj vlastiti, ako vam je baterija prazna.

Thunderbolt + USB tip C – nova era

Thunderbolt 3 se pojavio na tržištu i koristi USB tip C priključak umjesto Mini DisplayPort adaptera kojeg su koristile ranije verzije Thunderbolt-a. To je velika vijest iz nekoliko razloga.

Prije svega, to znači da Thunderbolt 3 više nije u izolaciji, gdje su ga koristili samo Apple korisnici, jer je Apple bio jedini pravi proizvođač koji je prihvatio Thunderbolt. Sada kada se koristi i USB konektor, Thunderbolt počinje da se pojavljuje ​​na puno novih Ultrabook-ova i prijenosnih računala, a povećanje broja proizvoda sa Thunderbolt-om znači više Thunderbolt sposobne periferije.

To je velika vijest za USB tip C priključak, također. Sam po sebi, USB tip C je samo još jedan USB kabel koji je reverzibilan i može isporučiti više snage. Iako su to korisne značajke, one zapravo ne donose dovoljno pažnje da bi se opravdala zamjena široko korištenog USB tip A konektora. Kod Thunderbolt-a 3, postoji više razloga da se koristi i da se poveća raširenost u uporabi.

thunderbolt 3 brzina
Thunderbolt 3: brzine prijenosa podataka u usporedbi sa ostalim sučeljima

 

Najprije da pojasnimo, ne podržavaju svi USB tip C priključci Thunderbolt 3. Mobilni uređaji kao što su smartfoni i tableti mogu koristiti priključak, ali Thunderbolt platforma je dostupna samo na Intelovim procesorima, a većina mobilnih uređaja nemaju Intel u sebi. Kao takva, mnoga USB tip C periferija neće imati uključene Thunderbolt kontrolere.

Dakle, ako spojite USB tip C uređaj u Thunderbolt 3 port, on će raditi ali neće imate značajke Thunderbolt-a. Slično tome, Thunderbolt 3 periferni uređaj priključen na obični USB tip C priključak će raditi, ali neće imati značajke Thunderbolt-a.

Thunderbolt 3 dolazi zajedno sa Intel Skylake čipsetom koji se počeo isporučivati krajem 2015. godine, a mnogo uređaja se pojavljuje ove godine. Računala se mogu proizvoditi sa jednim ili dva Thunderbolt 3 porta, a većina prijenosnih računala koja ga sadrže će imati samo jedan. Uređaji neće imati tri ili više priključka u skorije vrijeme, ali to je u redu jer su dva i više nego dovoljna.

 

thunderbolt_3 tablica

 

Prednosti Thunderbolt 3

Thunderbolt 3 može učiniti strašno puno sa samo jednim kabelom. Bez obzira želite li se povezati zaslone, tvrde diskove, ili učiniti nešto još čudnije, Thunderbolt 3 vam daje mogućnosti koje su jednostavno bile nedostupne do sada.

Može napajati velike zaslone

Zato što Thunderbolt 3 sa sobom donosi najnoviju DisplayPort verziju, možete koristiti jedan kabel za pokretanje dva 4K zaslona na 60 Hz (4K je dvostruko veće od 1080p). Naravno, u nekom trenutku morat ćete kupiti odvojene kabele za spajanje na svakom monitoru, osim ako ih lančano vežete, ali i dalje je to samo jedan kabel do računala.

Može ubrzati prijenos podataka

Ako volite uređivati video zapise ili obrađivati velike količine fotografija, Thunderbolt 3 povezivanje tvrdih diskova vam može donijeti super brzu pohranu. AKiTiO Thunder3 Duo Pro, na primjer, može povezati dva tvrda diska ili SSD diska i pretvoriti ih u RAID vezu, koja vam, ako koristite dva SSD diska, može donijeti brzine čitanja do 785 megabajta u sekundi. To je više nego dovoljno za rad s 4K videom.

AKiTiO Thunder3 Duo Pro

I to je sa samo dva diska. Ako ste spremni odreći se 4K zaslona i usredotočiti se isključivo na pohranu, Thunderbolt 3 bi teoretski mogao imati brzine prijenosa do 5 gigabajta u sekundi, što je 8x brže od USB 3.0 i 4x brže od USB 3.1.

Ograničenje je broj diskova u vezi i kombinirane brzine čitanja i pisanja tih diskova, a ne sam kabel.

Može poboljšati vaš laptop

Jedan od zanimljivijih proizvoda koji dolaze ove godine je Razer Core vanjska grafička kartica koja je dizajnirana za Razer Stealth Ultrabook. Ovo vanjsko kućište za grafičke kartice će prihvaćati gotove sve grafičke kartice iz desktop klase i biti će kompatibilan sa bilo kojim laptopom koji podržava Intelovu odvojivu grafiku kroz Thunderbolt 3 port.

Razer Core
Razer Core je vanjsko kučište za snažne grafičke kartice

 

To znači da možete imati tanak i lagan laptop sa duljim trajanjem baterije (za prenosivost) koji se može povezati na Razer Core i postati moćni gaming stroj. Dok Thunderbolt 3 još uvijek ne daje ni blizu propusnosti kao PCI Express slot koji se nalazi na desktop strojevima, i dalje je dovoljno brz da omogući igranje igara za koje možete samo sanjati da ih igrate na prijenosnom računalu.

Ovo neće biti pridviženo na običnim laptopima. Mogućnost korištenja dodataka poput Razer Core će vjerojatno biti ostavljena za vrhunske laptope namijenjene igračima. Međutim, ova stvar jednostavno nije bila moguća kao masovna tržišna opcija do sada i ima zanimljiv potencijal.

Može povezati više stvari

Dok su Ultrabook-ovi danas jako popularni, čini se da se više pažnje daje prenosivosti nego povezivosti. Dva USB porta mogu biti dovoljna kada ste vani, ali kada ste kod kuće ili na poslu može vam jako brzo ponestati portova.

Thunderbolt dokovi su ovdje super korisni, kao što je novi Dell Thunderbolt Dock. On daje 5 USB portova zajedno sa portovima za Ethernet, VGA, HDMI, Mini DisplayPort i DisplayPort, omogućujući vam da njime pogonite jedan 5K zaslon, dva 4K zaslona ili čak tri 1080p zaslona.

Dell Thunderbolt Dock

 

Osim toga, tu je i još jedan Thunderbolt 3 port, tako da možete lančano povezati druge Thunderbolt 3 uređaja i periferije – čak i drugi dok ili hab! (Kao da jedna od ovih stvari već ne pruža dovoljno mogućnosti povezivanja.) A ako vaš laptop podržava punjenje putem USB tip C priključka, također ga možete puniti preko doka.

Konačno! Jedan kabel za sve

Thunderbolt 3 i USB tip C zajedno rade savršeno. Iako i desktopi mogu koristiti Thunderbolt 3, njegove mogućnosti se najbolje vide kada se ugradi u Ultrabook-ove i druga prijenosna računala. Biti u mogućnosti povezati više monitora, super brze diskove i vanjsku grafičku karticu i za to vrijeme puniti laptop kroz jedan reverzibilni kabel je apsolutno zadivljujuće, i to je sve moguće sa Thunderbolt 3 standardom. Pa dobro došao nam Thunderbolt 3!

Piše: A.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here