Iako je 2016. godina iza nas i unatoč tomu što smo već ‘dobrano’ ušli u 2017.-tu, postoje neki gadgeti u vezi kojih nismo rekli dovoljno, a koji su isto tako vrijedni pozornosti pogotovo iz razloga što je i njihova upotreba sve šira. Radi se o Bluetooth zvučnicima.

Razlog zbog kojeg nismo baš puno govorili o ovoj temo jest taj što je jako teško ići ‘u korak’ sa tehnologijom koja prati Bluetooth zvučnike. Ono što još više zapanjuje jest činjenica da su Bluetooth zvučnici postali tako poznati i traženi u tako kratkom vremenu (unatoč činjenici da su još uvijek poprilično skupi, pogotovo ako ih usporedimo sa ‘običnim’ zvučnicima koje koristimo svakodnevno).

U ovome članku ćemo ipak nešto reći o najboljim Bluetooth zvučnicima iz tri cjenovne kategorije, za svačiji džep. Pripremite svoje novčanike jer – krećemo.

 

Anker SoundCore Sport XL

Najbolji Bluetooth zvučnici: Anker SoundCore Sport XL

Specifikacije:

 • Dimenzije: 6.9 x 1.7 x 3.2 inča
 • Datum izlaska: 29. lipnja 2016.
 • Cijena: 59.99$
 • Otporan na vodu
 • Čvrst
 • Dobra povezanost

U usporedbi sa starijim Anker SoundCore Sport zvučnicima, ‘noviji’ Anker SoundCore Sport XL su puno veći. Čini se da se tvrtka vodila ovom jednadžbom dok je osmišljavala svoj novi zvučnik – ”robustnije, veće, čvršće i izdržljivije.”

U pakiranju, osim samog zvučnika nalazi se i pričvrsnica za ruku, micro USB kabel za punjenje, list jamstva te priručnik za korištenje.

Anker je sa svojim SoundCore XL-om odlučio zaista napraviti zvučnik koji će biti izdržljiv, jer to ovaj zvučnik definitivno i jest. SoundCore XL, koji ima ‘XL’ u imenu s razlogom, je ‘cigletina’ od zvučnika. Metalne rešetke su sa prednje strane, dok je cijeli zvučnik zaštićen tvrdom i izdržljivom plastikom.

Osim toga, na zvučniku se vidi i industrijski ‘look’ jer su vijci koji drže sve zajedno vrlo vidljivi. Sa donje strane zvučnika se jedva može vidjeti vodootporan zaštitni sloj koji se brine da je sve unutar kućišta netaknuto i sigurno. Na dodir zvučnik djeluje blago i zaobljeno i to iz razloga što ima zaobljene rubove te zbog toga zvučnik na dodir djeluje poprilično glatko.

Anker SoundCore Sport XL recenzija

 

Okretanjem zvučnika mogu se vidjeti neki četvrtasti dijelovi koji se nalaze na stražnjoj strani, a ono što je pomalo zbunjujuće jest to da su samo dva iskoristiva.

Na gornjoj strani se nalazi pet tipki: tipka za glasnoću, pa uključivanje/isključivanje te tipke za kontrolu Bluetooth uparivanja. Indikatori za struju su tu tako da korisnici ne moraju pogađati koliko struje još njihov zvučnik ima dostupno.

Kada govorimo o trajnosti baterije, proizvođač tvrdi kako baterija na SoundCoreu XL može trajati oko 15 sati, što je impresivno. Ono što proizvođač ne navodi jest specifično trajanje baterije s obzirom na volumen sadržaja i sam sadržaj koji se pokreće koristeći zvučnik.

Kada govorimo o samoj kvaliteti zvuka SoundCorea XL treba reći da je bas poprilično primjetan, no ne i dominantan, što se pogotovo vidi kod niskih zvukova. Kod srednjih i visokih treba reći da je zvučnik podosta ‘usredotočen’ na vokale te da se svi visoki zvukovi osjete poprilično kvalitetno, pogotov ako ste u blizini zvučnika.

Sve u svemu, Anker je napravio dobar posao. Za samo 60-ak američkih dolara moguće je nabaviti ovaj vrlo dobar Bluetooth zvučnik koji se odlikuje čvrstoćom, dugotrajnošću i solidnom kombinacijom kvalitete zvukova. Za sve one kojima robustnost nije neki problem, a koji bi htjeli vrlo dobar Bluetooth zvučnik – Ankerov SoundCore Sport XL je ono što traže. Dostupan na Amazonu.

 

Creative iRoar

Najbolji Bluetooth zvučnici: Creative iRoar

 • Specifikacije:
 • Dimenzije: 8.19 x 10.24 x 3.46 inča
 • Vodootporan: ne
 • Dobra kvaliteta zvuka
 • Mnoštvo mogućnosti spajanja
 • Cijena: 369$

 

U pakiranju, uz zvučnik dolaze još i torbica za nošenje zvučnika, micro USB kabel, punjač i nekoliko adaptera za nekoliko načina spajanja zvučnika.

Creative iRoar je nešto manji nego original, no bez obzira na to radi se o zvučniku koji pruža vrlo dobru kvalitetu zvuka. Ipak, bez obzira na to što je manji, zvučnik ipak nije predviđen za nošenje uokolo. Da, portabilan je, no njegova portabilnost seže do vaše dnevne sobe ili do kuće vašeg prijatelja koji živi nedaleko od vas, čemu doprinosi i masa zvučnika od 1.10 kilograma.

Kako zvučnik izgleda? S prednje strane su rešetke koje služe za zaštitu vidljivih zvučnika. Prednja strana je u cijelosti izrađena od tvrde plastike. Rubovi zvučnika su obrubljeni plastikom koja daje ‘zlatni’ dojam, što je definitivno dobra stvar jer je zvučnik gladak na dodir.

Creative iRoar test

 

Jedna od najboljih strana ovog Bluetooth zvučnika je zasigurno njegova povezivost. Ovaj zvučnik od utora za povezivanje ima čak i NFC. Tu su i aptX codec-i, dobar stari utor od 3.5 milimetara, utor za optički kabel te USB utor za povezivanje na analogne uređaje, kao što su TV ili računalo. Osim toga tu je čak i utor za microSD karticu tako da korisnik glazbu može slušati i bez vanjskog uređaja. Povezivost je definitivno ‘na nivou’ kod Creativeovog iRoar-a.

No, velike mogućnosi spajanja nisu jedina stvar koja ističe ovaj Bluetooth zvučnik iz konkurencije. Osim toga tu je još i mnoštvo kontrola koje reagiraju na dodir i koje se nalaze naprijed. Neke od onih koje najviše treba istaknuti su zasigurno Mic Beam, Mic Mute tipke te tipke za odgovor i završavanje telefonskih poziva jer moramo priznati da ovo baš nismo viđali na Bluetooth zvučnicima kao sastavni dio opreme.

Creative iRoar recenzija

 

Kada govorimo o trajnosti baterije, iako Creative tvrdi da baterija može trajati oko 20 sati, to je istina – ali samo djelomično jer potrošnja baterije uvelike ovisi o tome na koji način korisnik služa medij kojeg sluša. Na primjer, ako uključimo Roar Boost mod i pojačamo volumen na maksimum najviše koliko će baterija moći izdržati biti će otprilike 7 sati. Kvaliteta zvuka je poprilično dobra, što se pogotov može čuti kod visokih tonova, posebice kod pjesme ”Winter Prayers” gdje se jasno mogu čuti zvukovi prstiju kako ‘prebiru’ po gitari.

Sve u svemu, Creative je napravio dobar posao, čemu svjedoče i korisnici koji su više nego zadovoljni ovim zvučnicima. Ako imate 370$ viška i ako želite imati odličan Bluetooth zvučnik koji osim izvrsne kvalitete zvuka nudi i mnoštvo mogućnosti spajanja, odaberite iRoar. Nećete pogriješiti.

 

Fluance FI70

Najbolji Bluetooth zvučnici: Fluance FI70

Specifikacije:

 • Dimenzije: N/A
 • Datum puštanja u prodaju: 21. siječnja 2016.
 • Vodootpornost: ne
 • Odlična kvaliteta zvuka
 • Dobar dizajn
 • Cijena 499$

Kao prvo, Fluance FI70 je ogroman Bluetooth zvučnik, koji za rad ne treba bateriju nego utičnicu za struju. Iako postoji Bluetooth kompatibilnost, zvučnik prvenstveno zbog svojih dimenzija – nikako nije prenosiv. Zbog čega bi netko uopće htio kupiti jedan ovakav Bluetooth zvučnik, vjerojatno se pitaju neku čitatelji. Odgovor na ovo pitanje i još mnoge druge stvari ćemo naći u nastavku teksta.

S obzirom da se radi o velikom zvučniku, on dolazi u velikoj kutiju. U pakiranju, osim zvučnika se nalaze daljinski upravljač, dvije AAA baterije za upravljač, 3.5-milimetarski kabel, jamstveni list, priručnik za upotrebu te vrećica sa AM/FM antenama i vijcima. Zašto vijci? Glavni razlog zbog kojeg su vijci potrebni za ovaj zvučnik jest taj što ga korisnik treba pričvrstiti na stalak prij nego što zvučnik bude bio spreman za upotrebu i korištenje.

Fluance FI70 recenzija
Ovaj zvučnik, zbog svojih dimenzija, svakako nije prenosiv

 

AM/FM rade vrlo dobro, no to je najviše iz razloga zato što se ipak radi o Bluetooth zvučniku. Spojenost za vrijeme uključenosti u Bluetooth je dosta dobra, no ako se nekoliko zidova nađe između zvučnika i Bluetooth uređaja stvari se malo kompliciraju i povezivost je lošija. Ništa strašno, ali za zvučnik koji je predviđen da bude dio kućnog ‘audio’ okružja očekivali smo ipak bolju vezu.

Najveća kvaliteta ovog zvučnika je – u zvuku. Niski su snažni, duboki i baš onakvi kakvi niski zvukovi trebaju biti da bi doživljaj bio potpun. Bas je ustvari toliko jak da se čini kako je u nekim situacijama i pretjeran, no pravi ljubitelji basa će ovo voljeti i cijeniti.

Srednji i visoki zvukovi, iako visoke kvalitete i jasnoće, nisu baš na istoj razini s niskim zvukovima. No bez obzira, oni koji traže ‘najbolje od najboljeg’ kod Bluetooth zvučnika biti će oduševljeni ovim zvučnikom. Savršen za određeno mjesto u kući ili stanu odakle će dopirati zvuk vrhunske kvalitete kakav Fluance FI70 i pruža.

Ako želite ‘tip-top’ zvuk, sa FI70 nećete pogriješiti nikako. Jest da je 500$ puno novca, no baš iz tog razloga Fluance je napravio ove zvučnike za odabrane koji znaju cijeniti kvalitetu zvuka.

To bi bilo to. Ovo bi bila 3 najbolja Bluetooth zvučnika. Svaki od njiih se razlikuje po nekim obilježjima, kao što su dimenzije, masa, cijena i naravno – kvaliteta zvuka, no koji god da odaberete od ova tri – nećete pogriješiti.

Piše: I.H.

Komentiraj