Kupovina odličnog miša koji u sebi objedinjuje kvalitetu i funkcionalnost ne treba biti nešto za što ćete nužno trebati izdvojiti velik novac. Unatoč mišljenjima kako su samo skupi miševi uistinu i kvalitetni, to baš i nije tako. Današnje tržište tehnoloških gadgeta i računalne periferije je znatno proširenije nego što je bio slučaj prije desetak godina.

Zahvaljujući sve lakšoj dostupnosti tehnologije, danas na tržištu imamo velik broj tvrtki koje proizvode računalne komponente prema pristupačnijim cijenama. U nastavku ćemo nešto više reći o pet odličnih gaming miševa koji su dostupni za nižu cijenu. Iako ovi miševi nisu DeathAdderi ili Nage, svejedno će vam pružiti optimalno gaming iskustvo. Ako tražite dobar miš, a za njega ne želite izdvojiti velik novac, ovaj članak bi vam mogao pomoći u odabiru.

 

Logitech G402 Hyperion Fury

 

Odličan miš koji je idealan za igranje FPS naslova –  Logitech G402 Hyperion

Ono što je super kod miševa koji su idealni za FPS igre jest to što je tržište relativno dobro zadovoljeno što se takvih miševa tiče. No, to opet ne znači da je tržište dobro zadovoljeno u pogledu kvalitetnih gaming FPS miševa.

Ako igrate neku FPS igru kao što je recimo Call of Duty onda znate da je ono što je na mišu kojeg ćete koristiti najpotrebnije kvalitetan senzor. Bez kvalitetnog senzora možete zaboraviti na kvalitetu igranja. Iz tog razloga nemojte niti razmišljati o miševima iz porodice MSI Industrial i njima sličnih.

Jedan od vrlo kvalitetnih gaming miševa koji je gotovo pa savršen, kada govorimo o kvaliteti, pouzdanosti koju ovaj miš nudi svojim korisnicima i cijeni je Ligitechnov G402 Hyperion model. Cijena miša varira, s time da je miš dostupan i po cijeni od 240 kuna (što za hrvatske standarde nije baš jeftino, ali vjerujte mi kada kažem da je bolje uložiti i 240 kuna u gamerski miš, pogotovo ako često igrate igre, nego kupiti neki nekvalitetan po 80 kuna i onda ga mijenjati nakon dva mjeseca).

Količina DPI-a koju ovaj miš ima je do 4000, što je sasvim dovoljno za svaki FPS kojeg ćete odigrati. Još jedna pozitivna stvar kod ovog miša je njegova malena masa. Naime, sa samo 103 grama, Hyperion će se pobrinuti da vaša ruka nikada ne bude umorna, čak niti za vrijeme višesatnog napucavanja.

Logitech je odavno pokazao i dokazao da posjeduje kvalitetu i pouzdanost. Ako želite miš koji objedinjuje ova dva vrlo važna faktora i ako želite miš koji će trajati nekoliko godina, bez obzira na to koliko dugo i često igrate vaš omiljeni Battlefield, Logitech G402 Hyperion je miš za vas.

 

Corsair Gaming M65 Pro

 

Corsair Gaming M65 Pro – super-osjetljiv miš koji će odlično odgovarati i dobro doći svakom ”casual” gameru

Corsair Gaming M65 Pro je još jedan miš na našem popisu jeftinih i cjenovno pristupačnijih miševa. Dostupan po cijeni od 30 američkih dolara (kažem, opet cijena varira, ali je dostupan na tržištu po ovoj cijeni), Corsair Gaming M65 Pro spada pod skupinu jeftinih, a kvalitetnih miševa kojeg će poželjeti imati svaki casual gamer.

Oblik i dizajn miša znače da je miš savršeno prikladan za gotovo svakog korisnika, bez obzira na to jeste li ljevoruki ili desnoruki. 3360 optički senzor će vam dati pouzdanje u to da vas ovaj miš nikada neće iznevjeriti, čak niti u najkritičnijim situacijama. 12 000 DPI-a koliko iznosi osjetljivost senzora je više nego dovoljno za svaku situaciju u kojoj ćete se naći i bez obzira na igru koju ćete igrati.

Ono što se najviše ističe kod ovog miša je definitvno njegov senzor. Bez obzira što se radi o mišu koji košta oko 200 kuna, senzor je taj koji priča priču za sebe i to takvu priču u kojoj će vam drugi igrači, pa čak i oni koji imaju kvalitetnije miševe, početi zavidjeti. Testiranja kažu da ovaj 3360 optički senzor ”ne pati” od svih onih boljki od kojih uglavnom pate slabije kvalitetni senzori, kao što su akceleracija, usporavanje, skipping ili angle snapping.

Miš je malo teži od prethodnog modela kojeg sam opisao, tako da na ovo treba obratiti pozornost. Bez utega miše teži 120, dok s utezima teži 140 grama, tako da će i ovo utjecati na to da će neki vrlo rado htjeti kupiti ovaj miš dok će drugi samo odmahnuti rukom. Bilo kako bilo, ako želite kupiti solidan gamerski miš koji u sebi ima odličan senzor, Corsair Gaming M65 Pro je miš na koji trebate baciti oko.

 

Redragon Perdition

 

Igrate MMORPG igre i ne želite svoj novac trošiti na Logitech G600 ili Razerovu Nagu? Problema nema! Tu je Redragon Perdition

Prve dvije stvari koje će ovaj miš staviti iznad drugih miševa u konkurenciji cjenovno pristupačnih gamerskih miševa su Avago senzor i Omron mikro switchevi, zahvaljujući kojima ćete s odabirom ovog miša svako vaše igranje MMO naslova doživjeti na isti način kao da koristite neki skuplji miš.

Da, Redragon je htio uzeti najbolje što se uzeti moglo po cijeni koja igračima neće oblijevati znoj, tako da Redragon Perdition bez ikakvih dodantih pitanja spada pod skupinu ”must have” gamerskih miševa ako ste MMO gamer. Ako pogledamo dizajn, vidjeti ćemo da se Redragon na svom Perdition modelu htio ostaviti dobar dojam i što se dizajna tiče. Izgledom, pogotovo ”izdaleka” Perdition pomalo ”vuče” na Razerovu Nagu, što je dobra stvar je mišu daje taj Premium osjećaj.

Bilo kako bilo, ako želite odličan gamerski miš koji će biti idealan za MMO naslove, Redragon Perdition bi bio model na kojeg bi trebalo baciti oko.

 

Redragon M601

 

Redragon M601 – FPS majstor zbog kojeg ćete zaboraviti da uopće koristite jeftiniji miš

Redragon M601 je još jedan od cjenovno pristupačnih miševa koji je prvenstveno namijenjen igranju FPS naslova. Tko kaže da za dobar gaming miš trebate dati čak i 200 kuna? Redragon M601 je miš koji je na tržištu dostupan po cijeni od 120 kuna i koji će zadovoljiti sve casual gamere i one koji povremeno vole odigrati neki FPS naslov koji ipak ne zahtijeva previše ”posla.”

Senzor se kvalitetom ne može mjeriti recimo senzorom G402 Hyperionom, ali kao što sam već rekao, ovaj miš je namijenjen za casual igrače. 2000 DPI-a to samo potvrđuju. Dizajn miša je cool, a kombinacija crne i crvene boje daju dojam da se radi o pravom, ”high tech” gamerskom mišu.

 

E-Blue Cobra

 

E-Blue Cobra – ”jeftinjak” koji će vam pokazati da je 15 dolara – sasvim dovoljno

E-Blue Cobra je miš koji po svim parametrima ispunjava zahtjeve koje jedan gamerski miš treba ispuniti. Količina DPI-a od 2000, trajnost tipki do 2 milijuna klikova te cool plavo LED osvjetljenje govore kako se radi o gamerskom mišu za koji će neki reći da izgleda skuplje nego što zaista jest.

Da, ovaj miš je i kod nas dostupan po cijeni od 70-ak kuna, no bez obzira na zaista nisku cijenu, miš se može pohvaliti time da se zaista radi o solidnom ”jeftinjaku” koji će vam poslužiti, bez obzira želite li igrati Resident Evil 7, Call of Duty ili Might and Magic Heroes 7. Naravno kvaliteta senzora se nikako ne može usporediti sa recimo Logitechovim ili Corsair modelom, no teško da ćete igdje pronaći miš koji košta 70-ak kuna i da nudi manje-više sva ona obilježja koje jedan gamerski miš nudi. I bolji je od svakog MSI miša, to svakako.

Piše: S.M.

 

Komentiraj