Potreba za sve većom količinom skladištenja podataka uopće ne usporava, već naprotiv, i  dalje raste nevjerojatnom brzinom. U jednom trenutku, tvrdi disk od 4TB činio se kao da nudi tonu digitalne sobe za skladištenje podataka. Danas to više nije tako.

Dok snimamo fotografije i videozapise na višim razlučivostima (8K je već iza ugla), mnogi će korisnici doći do točke u kojoj jednostavno ne mogu imati dovoljno prostora za pohranu. A da ne spominjemo nezasitni apetit za pohranu u tvrtkama i podatkovnim centrima.

Kao što sugerira ime “zlato” u nazivu, ova serija tvrdih diskova prvenstveno je namijenjena za “heavy duty” uporabu, tj. 10 puta većim radnim opterećenjima od tradicionalnih tvrdih diskova. Iako je to samo 7.200 o/min HDD, WD 12TB Gold ima i neka iznenađenja ispod haube.

Prema WD-u, ovaj 12TB zlatni disk je najbrži od cijele linije, s maksimalnim brojem od 255 MB/s, u usporedbi s ne-previše udaljenim 249MB/s na 10TB (za referencu taj broj je oko 184MB/s na 1TB pogonu). Brojevi latencije nisu spomenuti, ali sve tri verzije od 12TB, 10TB i 8TB dolaze sa 256MB DRAM keš memorije.

Očekivno, WD pruža i 5 godišnje jamstvo na svoje nove zlatne diskove. Trenutno tvrtka prodaje novi model od 12TB na vlastitoj internetskoj stranici za 521,99 dolara, dok se model od 10TB prodaje za 411,99 dolara. Iako to može zvučati i poprilično skupo, omjer cijene po dobivenom GB je i više nego dobar, i iznosi samo 0.043 dolara po GB diska.

Ovdje možete pogledati i kompletne specifikacije diska:

wd 12tb gold specifikacija

Piše: D.Ž.

 

Komentiraj